Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Την Τετάρτη το βράδυ της 4ης Ιουνίου στο κτήριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος, στην κεντρική πλατεία Αγρινίου, παρουσιάστηκε το ιστορικό βιογραφικό βιβλίο για τον Οδυσσέα, τον ήρωα του Τρωϊκού πολέμου, που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο μέσα από τα Ομηρικά έπη της «Ιλιάδας» και «Οδύσσειας».
Πολλοί έχουν ασχοληθεί με τον «πολύτεχνο» Οδυσσέα ανά τους αιώνες και ο συγγραφέας κύριος Λάζαρος Τσόλκας για χρόνια πολλά μελέτησε και ερεύνησε κάθε πρόσφορη πηγή για να συγγράψει το ιστορικό βιβλίο με τίτλο: «Οδυσσέας-Βασιλιάς της Ιθάκης (1260–1195 π.Χ.)». (σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).
Η προσεγμένη στην κάθε λεπτομέρεια εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι «ο νόστος του Οδυσσέα» σε στίχους του συγγραφέα, μουσική του Σπύρου Αρσένη και ερμηνεία του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.
Ακολούθησε εισαγωγή στην παρουσίαση με καλωσόρισμα του κοινού και χαιρετισμό του συντονιστή δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Μαχητής» του Αγρινίου κ. Νίκου Κανή ο οποίος έκανε και μια σύντομη παρουσίαση του θέματος και της σημασίας του βιβλίου, ενώ αναφέρθηκε (περιληπτικά) στο πλούσιο βιογραφικό του πρώτου εισηγητή, του Διευθυντή του 4ου ΓΕΛ Αγρινίου, τ. Διδάσκων Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θεσσαλίας Δρ. Παναγιώτη Κοντονάσιου.
Του οποίου ομιλητή το θέμα ήταν: «Κριτικά σχόλια στον Οδυσσέα, του Λάζαρου Τσόλκα».
Μίλησε για τον συγγραφέα περιγράφοντάς τον πολυγραφότατο, με έργα του τις Ιστορικές μελέτες: «Η Αργοναυτική εκστρατεία (2020)», «Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου (2020)», «Βρέθηκε το ομηρικό Δουλίχι (2020)», και «Οδυσσέας: Βασιλιάς της Ιθάκης 1260-1195 π.Χ. (2022)» (Σημ. 1η)
Δεύτερος εισηγητής για τον «Οδυσσέα» ήταν ο για τρεις δεκαετίες μελετητής του Ομήρου και συγγραφέας τεσσάρων επιστημονικών βιβλίων, για την Ομηρική εποχή, Διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου φιλόλογος κ. Ευθύμιος Αδάμης. Θέμα του ήταν: «Ο Όμηρος και η ανάπλαση της Μυκηναϊκής Εποχής». (Σημ. 2η)
Τρίτος ομιλητής για το βιβλίο ήταν ο Θεολόγος και Ιστορικός κύριος Κωνσταντίνος Ρόμπολας με θέμα: «Που βρίσκεται το Ομηρικό Δουλίχι;». (Ακολούθησε προβολή διαφανειών για την τοποθεσία).
Ο Συντονιστής κύριος Κανής παρουσίασε τον συγγραφέα στο κοινό κι εκείνος προβάλλοντας αντίστοιχες διαφάνειες στην οθόνη πάνω από τους ομιλητές, μίλησε για το «πως φθάσαμε εδώ, (στο βιβλίο), για τους 12 σταθμούς του Οδυσσέα στον «πηγαιμό για την Ιθάκη», για το γενεαλογικό του δένδρο, το χρονολόγιο των γεγονόταν ενώ πρόβαλλε και σύντομο βίντεο του κ. Σταύρου Παπαμαρινόπουλου.
Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στον περιπετειώδη βίο του Οδυσσέα από τον κύριο Λάζαρο Τσόλκα, υπήρξαν ερωτήσεις από τους καλεσμένους στην εκδήλωση στις οποίες απάντησε ο συγγραφέας.
Ο εισηγητής ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες ομιλητές και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Ακολούθησε η υπογραφή των βιβλίων από τον συγγραφέα σε όσους το προμηθεύτηκαν και συζήτηση μαζί τους σχετικά με πτυχές του βιβλίου του.
Όλοι του ευχήθηκαν να είναι το βιβλίο του καλοτάξιδο!
Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα (από το βιβλίο).
Ο Λάζαρος Τσόλκας γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Αγρίνιο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αθήνα ως στέλεχος τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και από το 2008 ζει μόνιμα στο Αγρίνιο. Από μικρός διακρίθηκε σε διάφορους ποιητικούς διαγωνισμούς ως μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και είναι βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας. Έχει καταπιαστεί με διάφορα είδη του λογοτεχνικού λόγου, στίχους, θεατρικά έργα και βιβλία κυρίως προσωπικής ανάπτυξης. Έχει γράψει αρκετά τραγούδια και έχει συνεργαστεί με τους Λάκη Υδραίο, Βασίλη Σδούκο, Κώστα Σμοκοβίτη, Σπύρο Αρσένη, Κωνσταντίνο Σαμψών, Παναγιώτη Σιάτρα και άλλους. Έχει γράψει τηλεταινίες και είχε συμμετοχή σε τηλεοπτικά show στο κρατικό κανάλι. Είναι μέλος της ΠΕΛ και ΑΕΠΙ. Τελευταία ασχολείται ενεργά με τη συγγραφή θεατρικών έργων και με ιστορικές έρευνες. Έργα του είναι: «Η Αργοναυτική Εκστρατεία», (Ιστορική έρευνα 2020), «Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου», (Ιστορική έρευνα 2020), «Βρέθηκε το Ομηρικό Δουλίχι», (Ιστορική έρευνα 2020).
Σημ. 1η Ο Δρ. Παναγιώτης Κοντονάσιος μίλησε για τα 16 Θεατρικά-Λογοτεχνικά έργα του συγγραφέα, περιέγραψε την Δομή, τα σχόλια για το βιβλίο, τον πρόλογο, ενώ εξήγησε τι καινούργιο φέρνει το βιβλίο, (ρεαλιστική προσέγγιση στο όλο θέμα με σκοπό διδακτικό, ειδικά για τη νέα γενιά), την εισαγωγή, όπου ο συγγραφέας τονίζει την ιστορικότητα με τεκμήρια, προϊόντα της 13χρονης έρευνάς του. Συνέχισε με την βιβλιογραφία, και την λογική πίσω από την δομή του έργου. Κλείνει με το συμπέρασμα:
«Πρόκειται για έρευνα που έγινε με μεράκι, ζήλο και πάθος. Ο συγγραφέας παραθέτει στοιχεία, διαφορετικές εκδοχές, αποτιμά κριτικά το υλικό του και παραθέτει τα συμπεράσματα και τις υποθέσεις του, όπου δεν είναι απολύτως βέβαιος. Αναδεικνύει με θάρρος νέα στοιχεία και τα υποστηρίζει με παρρησία, όταν είναι βέβαιος γι’ αυτά. Σε όλο το βιβλίο φαίνεται και η λογοτεχνική φλέβα του συγγραφέα, ο οποίος με γλαφυρό ύφος εκμυστηρεύεται, προτείνει, ανασκευάζει, παθιάζεται με τη δουλειά του και κυρίως με τον Οδυσσέα, το οποίον βλέπει ως πρότυπο.
Τελικά: το βιβλίο αναβλύζει ρεαλισμό ο οποίος το καθιστά ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που απαντά σε όλες τις απορίες που γεννά η πολυδαίδαλη μυθολογία και τα σχετικά γενεαλογικά δένδρα, ώστε να πετυχαίνει απολύτως στο να δώσει με ενάργεια και πειστικότητα όλη την ιστορία του Οδυσσέα, που είναι σε τελική ανάλυση μια ανθρωπολογία του ελληνικού πολιτισμού. Είναι ένα πολύ ωφέλιμο ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους και τόσο καλογραμμένο, που θα μπορούσε να γίνει μια πολύ επιτυχημένη, ακόμη και διεθνώς λόγω του θέματός της, κινηματογραφική ταινία, αν βεβαίως ο ελληνικός κινηματογράφος αποφάσιζε να ξαναθυμηθεί τη χαμένη αριστοτελική αρχή της μιμήσεως πράξεως σπουδαίας και τελείας».
Σημ. 2η, Τα βιβλία του καθηγητή κ. Ε. Αδάμη είναι: «Ο Όμηρος και η Αινιγματική μορφή του Οδυσσέα», (2004), «Αναζητώντας ίχνη του μυθικού Αχιλλέα στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού», (2005), «Ιστορική ανατομία της Ιλιάδας», (2021), «Ομηρική έρευνα και Προβληματισμοί», (2022), και πολλά δημοσιευμένα σχετικά άρθρα.
Α.Κ.Κ.