Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Όφις: Ο Αγρινιώτης “μαφιόζος” του 19ου αιώνα που έπινε καφέ ανενόχλητος στην Πλατεία Μπελλου

Όφις: Ο Αγρινιώτης “μαφιόζος” του 19ου αιώνα που έπινε καφέ ανενόχλητος στην Πλατεία Μπελλου

Του Λίνου Υφαντή,

Στα τέλη του 19ου αιώνα μία συμμορία τεσσάρων ληστών λυμαίνονταν την πόλη του Αγρινίου. Κατά τον τοπικό τύπο της εποχής λειτουργούσε με όρους “μαφίας”. Από αυτούς μόνο ο Αγρινιώτης μαφιόζος  “Όφις” διέφευγε τη σύλληψη με τον εξής περιπετειώδη τρόπο.

Καταρχάς η συμμορία των τεσσάρων χαρακτηρίστηκε “μαφία” διότι τόσο για την αγριότητα των δολοφονιών όσο και για την φύση των δραστηριοτήτων τους. Συνήθιζαν να στήνουν καρτέρι στις εισόδους του Αγρινίου και να συλλαμβάνουν αγρότες που έρχονταν  στο Αγρίνιο να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αφού την “αγόραζαν” διά εξευτελιστικής τιμής, τους υποχρέωναν να την εκθέτουν στα “Καραπανέικα”, να την πουλάν στα ύψη και φυσικά να παίρνουν τα κέρδη τους. Για να τους τρομοκρατήσουν ντύνονταν χωροφύλακες και τους απειλούσαν ότι αν δεν υπάκουαν, θα τους απέδιδαν ζημιές και άλλα αδικήματα που ποτέ δεν διέπραξαν.

Ένα σκληρό έγκλημα που διέπραξαν στο κέντρο του Αγρινίου (συνέθλιψαν το κεφάλι ενός αρτοποιού) ήταν η αφορμή να συλληφθούν από την τότε αστυνομία που έκανε τα στραβά μάτια μέχρι τότε. Από αυτούς συνελήφθησαν οι τρεις ( Αμπέσης, Στρεβινιώτης, Ντούκας) και οδηγήθηκαν στη λαιμητόμο ( δείτε εδώ παλαιότερο άρθρο του agrinionews.gr).  Ο “Όφις όμως ( φυσικά ήταν παρατσούκλι ) κατάφερε να διαφύγει. Απέδρασε από τις φυλακές της Πάτρας με κινηματογραφικό τρόπο πηδώντας από ύψος 15 περίπου μέτρων. Όλα αυτά έλαβαν χώρα περίπου το 1885.

Εικοσί πέντε χρόνια αργότερα, το 1910 περίπου ο Όφις εμφανίζεται στην πλατεία Μπέλλου να πίνει τον καφέ του. Η όψη του και η εγκληματική του δράση είχε μείνει αξέχαστη για 25 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα είχε διαφύγει στην τότε τουρκοκρατούμενη Ήπειρο. Φυσικά είχαν παραγραφεί τα αδικήματα του τότε πενηντάρι ληστή, ο οποίος ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Φυσικά αρνούνταν όλες τις κατηγορίες. Όμως η “τσιμπίδα” του νόμου δεν τον “έπιασε” για τα εγκλήματα που είχαν παραγραφεί αλλά για το ότι ήταν ανυπότακτος. Έτσι ο “Όφις” ντύθηκε στρατιώτης και μετά από μερικές μέρες εμφανίστηκε με το “στρατιωτικό πηλήκιο με το βασιλικό στέμμα ως φαντάρος στην Πλατεία.

Πηγή: Εφημερίδα Εμπρός

Πηγή εικόνας Πλατείας  Μπέλλου: Αρχείο Δημάδη. http://www.epoxi.gr/photo2.htm

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.