Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Οι 11 περιοχές που προβληματίζουν – Αργή μείωση των διασωληνωμένων 

Κορονοϊός: Οι 11 περιοχές που προβληματίζουν – Αργή μείωση των διασωληνωμένων 

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε περάσει το τεστ βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας -oι 11 περιοχές προβληματίζουν

Τον εφησυχασμό που πιθανόν φέρνει ο ερχομός του εμβολίου προσπαθούν να προλάβουν οι Αρχές καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα δεν έχει ανακοπεί. Τόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, όσο και οι δηλώσεις των ειδικών για τις επιβαρυμένες περιοχές που φτάνουν τον διψήφιο αριθμό, συνομολογούν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε περάσει το τεστ βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας. Για αυτό άλλωστε ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται το αυστηρότερο lockdown σε πέντε περιοχές και σήμανε συναγερμό για έξι ακόμα, ενώ δεν πάρθηκε καμία απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων από την αρμόδια επιτροπή.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Ασπρόπυργος
Ελευσίνα
Κοζάνη
Δήμος Εορδαίας
Δήμος Βοΐου
Φλώρινα
Κερατσίνι
Περιστέρι
Ίλιον
Αχαρναί
Κάλυμνος

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση τους lockdown σε: Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Κοζάνη έως τις 6 Ιανουαρίου, αλλά και στους δήμους Εορδαίας και Βοΐου. Αντίθετα άρθηκαν τα πρόσθετα μέτρα στην Μάνδρα, η οποία παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, αλλά και στις περιοχές Σέρβια και Βελβεντό.

Παράλληλα το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, αλλά και στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών, καθώς και στην περιοχή του Ζεφυρίου του δήμου Φυλής. H επιδημία του κορονοϊού εμφανίζεται έντονα και στην Κάλυμνο, ύστερα από αρραβώνα που έγινε εστία κορονοϊού.

 

Με το νέο έτος η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Η σταθερή επιδημιολογική εικόνα της χώρας έχει συνέπειες και στην απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς η απόφαση θα παρθεί σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα λαμβάνονταν ακόμη και το απόγευμα της Τρίτης, 29 Δεκεμβρίου, οι ειδικοί διαφώνησαν για το άνοιγμα των σχολείων με το νέο ραντεβού να έχει οριστεί για τις αρχές του νέου έτους, ούτως ώστε να εξεταστούν τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ενδεικτικό της διαφωνίας που υπήρξε στους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων είναι ότι η συνεδρίαση που είχαν ξεκίνησε στις 14:30 και κράτησε πάνω από 5 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Αργή μείωση των διασωληνωμένων

Σημαντικό στοιχείο που λαμβάνουν οι ειδικοί είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης «το σύστημα υγείας απόσυμφορείται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που συμπιέστηκε». Και έστειλε το μήνυμα πως «δεν είμαστε σε φάση για κοινωνική χαλάρωση. Είναι πολύ νωρίς ακόμη».

Χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο είναι και ο δείκτης με τον αριθμό διασωληνεμένων. Τον Νοέμβριο είχαμε αύξηση που άγγιξε το 640%, ενώ η μείωση τον Δεκέμβριο παρά το lockdown είναι μόλις 22%.

26 Οκτωβρίου ήταν 95
26 Νοεμβρίου ήταν 608
26 Δεκεμβρίου ήταν 473

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα

Τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν για ακόμα μία ημέρα στην Αττική, με 327 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 197.

Αναλυτικά η κατανομή των 1.047 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα διαμορφώνεται ως εξής:

23 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
30 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
47 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
98 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
28 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
48 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

197 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

9 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
34 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
52 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
50 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

58 θάνατοι, 458 διασωληνωμένοι και 1.047 κρούσματα

Μέσα σε 24 ώρες τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν τα 1.047 από τα 476, που σημαίνει ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, υπάρχει και πρέπει όλοι να τηρήσουν πιστά τα μέτρα για να νικηθεί ο ιός. Μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εκτός από τα 1.047 κρούσματα κορονοϊού, καταγράφηκαν 58 θάνατοι και 458 διασωληνωμένοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας:

1.047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136.976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

www.ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.