Ένα χρονολόγιο των 11 μηνών του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία νίκη που ήρθε από το πουθενά, ανελέητο κυνηγητό με τις κάμερες, ομοφοβικές επιθέσεις, διασπάσεις, πόλεμος δια αντιπροσώπων με τον Αλέξη Τσίπρα, νέες διασπάσεις, Eυρωεκλογές, ένας γάμος στις ΗΠΑ και ένας στα Χανιά, στρατιωτικό στη Θήβα, σύγκρουση με τον άλλοτε μέντορά του και μία πρόταση μομφής. Η πορεία του Στέφανου Κασσελάκη μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κράτησε 350 ημέρες. Μοιάζουν σαν μία δεκαετία.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 εκλεγόταν με ένα εμφατικό ποσοστό Πρόεδρος του κόμματος κερδίζοντας την Έφη Αχτσιόγλου. Στις 8 Σεπτεμβρίου έχασε τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής, του πιο σημαντικού οργάνου του κόμματος και πλέον τελεί σε μία κατάσταση έκπτωτου μεν Προέδρου δε. Οι εξελίξεις θα δείξουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα αλλά φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υπέστη ένα πολύ βαρύ πλήγμα. Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;
- 29 Αυγούστου: O Κασσελάκης ανακοινώνει την υποψηφιότητά του
«Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι». Σε ένα λιτό βίντεο σε μαύρο φόντο, ο Στέφανος Κασσελάκης συστήνεται ουσιαστικά στη χώρα την οποία θέλει να κυβερνήσει. Στο βίντεο αυτό παρουσιάζει το βιογραφικό του, κομμάτια της προσωπικής του ζωής και παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το βίντεο είναι αν μη τι άλλο θελκτικό στο μάτι. Φτιάχτηκε δε εξαρχής επιχειρώντας μία σύνδεση της μέχρι τότε πορείας του στον κόσμο των επιχειρήσεων με την αριστερά. «Δούλεψα στην Goldman Sachs και έμαθα από κοντά τι σημαίνει Κεφάλαιο».
- 17 Σεπτεμβρίου: Νίκη στον πρώτο γύρο
Το φαινόμενο Κασσελάκη κατακλύζει ολόκληρη τη χώρα. Η ενασχόληση μαζί του ξεφεύγει από το πολιτικό ρεπορτάζ και ο ίδιος γίνεται lifestyle. Από τα πολιτικά κείμενα των προηγούμενων χρόνων, στον Τάιλερ και από εκεί στο τι καφέ πίνει και κάθε πότε πάει στο γυμναστήριο.
Εκμεταλλευόμενος αυτό το κύμα δημοσιότητας, ο Κασσελάκης καταφέρνει να κερδίσει τον πρώτο γύρο με ένα εμφατικό 44,91% περνώντας στον δεύτερο γύρο που θα βρει απέναντί του τη δεύτερη σε ψήφους, Έφη Αχτσιόγλου.
- 19 Σεπτεμβρίου: Μία γιαγιά που δεν είδε ποτέ στη ζωή του
Στις 19 Σεπτεμβρίου, στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, ακούγεται η γιαγιά του η οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως ο εγγονός της είναι Νέα Δημοκρατία. Νέος σάλος ξεσπάει μέχρι που αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη κυρία δεν είναι ούτε γιαγιά του και ούτε τον έχει δει ποτέ στη ζωή της.
- 19 Σεπτεμβρίου: Στήριξη από Νίκο Παππά
Ο τρίτος των εκλογών Ευκλείδης Τσακαλώτος στηρίζει άμεσα την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Ως εκ τούτου, ο Νίκος Παππάς, που πήρε 8,68%, παίζει ρυθμιστικό ρόλο για το αποτέλεσμα του β’ γύρου.
Αφού μετράει τα κουκιά, αποφασίζει να στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι δύο τους φωτογραφίζονται έξω από τη Βουλή. Τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν τον δρόμο τους.
- 24 Σεπτεμβρίου: Νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης με ένα 55,98% κερδίζει τις εκλογές. Γίνεται ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει πια σε μία νέα εποχή.
- 6 Οκτωβρίου: «Θέλω δύο αγόρια»
«Εγώ και ο Τάιλερ θα θέλαμε να επεκτείνουμε την οικογένεια μας, θα θέλαμε να αποκτήσουμε δύο αγόρια: Τον Απόλλωνα και τον Ηλία. Θα θέλαμε να είχαμε δύο αγόρια με παρένθετη γιατί θα θέλαμε η προσωπικότητα του καθενός μας να μεταφερθεί στα παιδιά»
Η παραπάνω δήλωση του αρχηγού πια του ΣΥΡΙΖΑ γεννάει νέες αντιδράσεις. Πέραν βέβαια του ομοφοβικού οχετού με τον οποίον ο Κασσελάκης ερχόταν αντιμέτωπος από την αρχή της πορείας του, η παραπάνω δήλωση εγείρει πολύ βαθύτερα ζητήματα ως προς τις κατά παραγγελία γεννήσεις παιδιών με παρένθετη μητέρα.
- 19 Οκτωβρίου: Γάμος στις ΗΠΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο σύντροφός του Τάιλερ παντρεύονται στη Νέα Υόρκη.
- 24 Οκτωβρίου: Διαγραφή Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη
Ταυτόχρονα με τον ορυμαγδό εξελίξεων στη lifestyle εκδοχή του Κασσελάκη, στην Κουμουνδούρου μυρίζει μπαρούτι. Μία σειρά από ιστορικά στελέχη του κόμματος κριτικάρουν ανοιχτά πια τη νέα ηγεσία στα όργανα αλλά και στα κανάλια.
Μετά από ένα κείμενο-προαναγγελία διάσπασης που εξέδωσε η Ομπρέλα, ο Στέφανος Κασσελάκης κινητοποιήθηκε και παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας τους Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη.
Στο X όπου γνωστοποίησε την απόφασή του έγραψε χαρακτηριστικά: «Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ», προσπαθώντας να φανεί ως συνεχιστής της προεδρίας Τσίπρα ανασυστήνοντας το δίπολο προεδρικοί εναντίον Ομπρέλας.
- 11 Νοεμβρίου: Εμπρηστική ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή
Μετά από εβδομάδες γκρίνιας και εσωστρέφειας, όλοι ανέμεναν ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή φάνηκε από νωρίς.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς όσους τον αμφισβητούσαν και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι αυτή θα ήταν η τελευταία ομιλία του με την οποία θα ασχολούνταν με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Από αυτή την ομιλία του έμεινε η φράση «πολιτική του Pumaro», μέσω της οποία καυτηρίασε τα κείμενα πολιτικής κριτικής των τάσεων του κόμματος και κυρίως της Ομπρέλας.
- 12 Νοεμβρίου: Αποχώρηση Τσακαλώτου
Μαζί του αποχωρεί και η Πέπη Πέρκα αλλά και 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκαν στην Ομπρέλα. Στην επιστολή αποχώρησής του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ιδιαίτερα καυστικός και μεταξύ άλλων προαναγγέλλει πως «δεν θα ξεμπερδέψετε με την αριστερά»
- 20 Νοεμβρίου: Εμφάνιση σε παρουσίαση βιβλίου… για τον ίδιο
Οι μαζικές αποχωρήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν έχουν φέρει ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε τροχιά μίας νέας διάσπασης. Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης προσφέρει απλόχερα (παρα)πολιτικό content.
Το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου, πηγαίνει στην παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο Ξενοφών Κοντιάδης για τον ίδιο. Το βιβλίο έχει ως τίτλο «Φαινόμενο Κασσελάκη. Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας» και στον διάλογο συμμετέχει ο συγγραφέας, ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και εκείνος.
Σε κάποια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης λέει βιαστικά ότι πρέπει να αποχωρήσει, οι πάντες αιφνιδιάζονται και ακολουθούν μερικές αμήχανες στιγμές.
- 23 Νοεμβρίου: Αποχώρηση των 6+6
Η αποχώρηση κορυφαίων στελεχών της ομάδας 6+6, όπως ονομαζόταν, έμοιαζε από ένα σημείο και μετά το πιο πιθανό σενάριο. Στις 23 Νοεμβρίου, μετά από μέρες παραφιλολογίας ανακοινώνεται και επίσημα η αποχώρηση των Αλέξη Χαρίτση, Έφης Αχτσιόγλου και άλλων 7 βουλευτών και βουλευτριών.
Με την προσθήκη των ανεξάρτητων βουλευτών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέπης Πέρκα, σχηματίζεται μία νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία αργότερα θα γίνει η βάση του κόμματος της Νέας Αριστεράς.
- 19 Ιανουαρίου: Απόβαση βουλευτών στις Σπέτσες
Η ιδέα θυμίζει περισσότερο start-up παρά κοινοβουλευτικό κόμμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του κόμματός του να περάσουν ένα τριήμερο στο αρχοντικό της οικογένειάς του στις Σπέτσες.
Στις 19 Ιανουαρίου, 33 βουλευτές και βουλεύτριες φτάνουν στις Σπέτσες. Απουσιάζουν μόνο η Έλενα Ακρίτα, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέξης Τσίπρας.
- 13 Φεβρουαρίου: Αιφνιδιαστική εμφάνιση Κασσελάκη σε εκδήλωση για κεντροαριστερά
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ακόμα στον αστερισμό της διάσπασης και μπροστά από ένα νέο, πολύ κρίσιμο συνέδριο. Την ίδια ώρα και ενόψει των Ευρωεκλογών, ξεκινούν συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Στο θέατρο ΑΛΦΑ διεξάγεται μία εκδήλωση με συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ) και Έφης Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά). Η εκδήλωση αυτή ξεσήκωσε αρκετές συζητήσεις που γιγαντώθηκαν μετά την αιφνιδιαστική είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη εν μέσω χειροκροτημάτων και αποδοκιμασιών.
- 22 Φεβρουαρίου: Η ανάρτηση Τσίπρα
Μετά από μήνες σιωπής σχετικά με τα τεκταινόμενα στο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει μία ηχηρή παρέμβαση μέσω της οποίας βάλλει εναντίον όσων επέλεξαν τη διάσπαση αλλά ταυτόχρονα και εναντίον της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά καλώντας τον Κασσελάκη να προκηρύξει νέες εσωκομματικές εκλογές.
- 25 Φεβρουαρίου: Απόρριψη νέων εσωκομματικών εκλογών
Στο πλαίσιο που έθεσε με την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε έναν ιδιότυπο proxy war μεταξύ της νυν και της προηγούμενης ηγεσίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο υπέρ της δεύτερης παίζει η Όλγα Γεροβασίλη η οποία φαντάζει ως η επικρατέστερη αντίπαλος στις νέες εκλογές.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αρχικά δέχεται τη νέα προσφυγή τις κάλπες αλλά ξεκινάει μία νέα σύγκρουση σχετικά με την ημερομηνία τους. Πολλές φορές, Κασσελάκης και Γεροβασίλη ανταλλάσσουν σκληρές κουβέντες.
Οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας θέτουν σε ψηφοφορία μία πρόταση η οποία γίνεται δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων και απορρίπτει νέες εσωκομματικές εκλογές. Ο Κασσελάκης πήρε τον λόγο τονίζοντας ότι «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά».
Η κωμικοτραγική αυτή συνθήκη είχε βέβαια τη σημασία της. Ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε μία νίκη και ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που αμφισβητήθηκε από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ η κατεύθυνση που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας.
- 15 Μαρτίου: Ορκίζεται φαντάρος στη Θήβα
Συνοδεία του πατέρα του λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε στην πύλη εισόδου της Θήβας.
- 7 Ιουνίου: Απογοητευτικό αλλά όχι καταστροφικό αποτέλεσμα Ευρωεκλογών
Μετά από μία σχετική ηρεμία στα εσωτερικά του η οποία αποτυπώνεται και στην αύξηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις Ευρωεκλογές με μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Η δεύτερη θέση δεν μοιάζει να απειλείται.
Στα exit polls δείχνουν μία μεγάλη πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και έναν ΣΥΡΙΖΑ που κρατάει τα ποσοστά του σταθερά με αποτέλεσμα για λίγες ώρες στην Κουμουνδούρου να σκάνε τα πρώτα χαμόγελα.
Στην πορεία της βραδιάς όμως φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί και αυτός συρρίκνωση των ποσοστών του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να μην είναι καταστροφικό, είναι όμως απογοητευτικό.
- 25 Ιουνίου: Κλείσιμο Αυγής
Νέος γύρος εσωστρέφειας όταν πια ανακοινώνεται το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής για πρώτη φορά μετά από το υποχρεωτικό κλείσιμό της στη Χούντα.
- 29 Ιουνίου: Aνάρτηση εναντίον Τσίπρα
Τύμπανα πολέμου ήχησαν μετά από μία ιδιαίτερα επιθετική ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη προσωπικά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το κλείσιμο της Αυγής και δηλώσεις για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος από την προηγούμενη ηγεσία.
Στην ανάρτησή του, ο Κασσελάκης κάλεσε τον πρώην αρχηγό του κόμματος «να σταματήσει τα παιχνίδια». Μάλιστα έγραψε και τη φράση… «σταμάτα την υπονόμευση», αμέσως μετά κατέβασε την ανάρτηση και την ξανανέβασε αφαιρώντας την επίμαχη φράση.
- 25 Ιουλίου: Διαγραφή Πολάκη
Μετά από ένα περιστατικό στη Βουλή που οδήγησε στο ξέσπασμα της Αθηνάς Λινού λόγω της συμπεριφοράς του Παύλου Πολάκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να απομακρύνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον άλλοτε μέντορά του.
Δεν υπήρξε βέβαια διαγραφή από το κόμμα πράγμα που ήταν μήνυμα ότι η απόφαση δεν ήταν οριστική και μία επιστροφή θα ήταν εφικτή.
- 27 Αυγούστου: Πύρρειος νίκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Η επόμενη κορύφωση του δράματος που ήρθε μετά από τις συγκρούσεις με την Ομπρέλα, τους 6+6 και τον Αλέξη Τσίπρα. Σε μία δραματική της συνεδρίαση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισε την αντικατάσταση του μέχρι πρότινος κοινώς αποδεκτού Προέδρου της, του Σωκράτη Φάμελλου.
Νέος αρχηγός ψηφίζεται ο Νίκος Παππάς, πρόταση της ηγεσίας, πράγμα που φαινομενικά σημαίνει νίκη για τον Κασσελάκη. Το αποτέλεσμα όμως ήταν τελείως οριακό (17 υπέρ, 12 κατά, 4 παρών), ώστε έδωσε την εικόνα ενός προέδρου που έχασε τον έλεγχο των μισών βουλευτών του.
- 30 Αυγούστου: Διαγραφή Λινού
Τα πάντα ξεκίνησαν με αφορμή μία καταγγελία του Παύλου Πολάκη εναντίον της Αθηνάς Λινού ζητήματα κακοδιαχείρισης στο Ινστιτούτο “Prolepsis”. Η κ. Λινού παρέδωσε τα οικονομικά στοιχεία στο κόμμα αλλά αυτά δεν φάνηκαν αρκετά πειστικά. Το αποτέλεσμα ήταν η διαγραφή της.
Η συγκεκριμένη αντανακλαστική κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη θεωρήθηκε μία απέλπιδα κίνηση να εξευμενίσει τον Παύλο Πολάκη ο οποίος άρχισε να αμφισβητεί ανοιχτά την ηγεσία του κόμματος.
- 3 Σεπτεμβρίου: Επαναφορά Πολάκη
Ό,τι ξεκίνησε με τη διαγραφή Λινού, ολοκληρώθηκε με την επαναφορά Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ελάχιστες μέρες μετά τη διαγραφή του. Ο τελευταίος όμως από τις πρώτες του δηλώσεις ήδη έδειξε τις διαθέσεις του: «Δεν είμαι παιδάκι να με διαγράφουν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν».
- 7 Σεπτεμβρίου: Νέα αμφισβήτηση του Προέδρου
Η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη τίθεται ακόμα μία φορά υπό αμφισβήτηση. Πλέον στην ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εντάσσεται και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος μάλλον λειτουργεί ως τρίτος πόλος.
- 8 Σεπτεμβρίου: Δεκτή η πρόταση μομφής
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πια την εμπιστοσύνη του πιο σημαντικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ.
Νίκος Σταματίνης- reader.gr