Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Oι απαντήσεις της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου για τρέχοντα θέματα

karapanosΚατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής πόλης Μεσολογγίου, απαντώντας σε ερωτήματα ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου απαντώντας σε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων έκαναν γνωστά τα εξής:

Οδική σύνδεση με την παραλία Λούρου. Ο Αντιδήμαρχος Γ. Καραπαπάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως και φέτος θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην ασφαλή διέλευση των οχημάτων, παρ’ ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκει στην αρμοδιότητα άλλου φορέα.

Κέντρο Χαρακτικών τεχνών Μουσείο Βάσως Κατράκη. Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σταράμος  μιλώντας για το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, τόνισε πως οι εξωτερικοί χώροι  συντηρούνται  στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Όσο για τους εσωτερικούς χώρους, αυτοί βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση από την ίδρυση του Μουσείου, το οποίο πέρα από την αυξημένη επισκεψιμότητά του, συνεχίζει να φιλοξενεί μεγάλες εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Παραλία Τουρλίδας. Σχετικά με τις εργασίες συντήρησης της Τουρλίδας, ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως οι χερσαίοι καθαρισμοί του χώρου στα όρια ευθύνης του Δήμου έχουν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα, ενώ θα συνεχισθούν με τον καθαρισμό της παραλίας (άμμου) από ειδικό μηχάνημα και την διαμόρφωσή του για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε ότι αφορά τη νότια και νότιο-δυτική πλευρά, όπου η τσιμεντο-κατασκευή φέρεται να παρουσιάζει φθορές, επεσήμανε πως στο συγκεκριμένο χώρο ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει καμία απολύτως παρέμβαση, καθώς ανήκει στην εταιρεία του δημοσίου Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, η οποία τον ενοικιάζει σε ιδιώτη. Όταν μάλιστα κατά το παρελθόν επιχειρήθηκε παρέμβαση για αντίστοιχο πρόβλημα φθοράς σε κατασκευή, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την πρωτοβουλία αποκατάστασης που είχε αναλάβει ο Δήμος. Αυτό που μπορεί να γίνει, σημείωσε ο Νίκος Καραπάνος, είναι η έγγραφη ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών (Λιμεναρχείο – Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.) για την επικινδυνότητα του χώρου και την άμεση ανάγκη παρέμβασης.

Πρόγραμμα κουνοποκτονίας: Όπως έγινε γνωστό από τον αντιδήμαρχο Γ. Καραπαπά, το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας που εκτελεί ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου εφαρμόζεται μόνον σε επίγειους ψεκασμούς, καθώς για τους εναέριους είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κινητικότητα υπαλλήλων. Σχετικά με  Κινητικότητα υπαλλήλων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ ο αν. Δημάρχου Σπ. Καρβέλης σημείωσε πως έχει καταθέσει το ψηφιακό οργανόγραμμα και ολοκληρώνει τα περιγράμματα θέσεων,  αναμένοντας να ενταχθεί στην 3η φάση του προγράμματος προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό.

Υδροδότηση Αγίου Ηλία. Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Γ. Κοντογιάννης απαντώντας σχετικά  την  υδροδότηση της κοινότητας Αγίου Ηλία ανέφερε πως μετά από διαπίστωση προβλήματος στην γεώτρηση κρίθηκε αναγκαία η διακοπή της υδροδότησης προκειμένου ν’ αντικατασταθούν οι σωλήνες μεταφοράς νερού. Η βλάβη επιδιορθώθηκε και η ομαλή υδροδότηση της περιοχής αποκαταστάθηκε εντός 24ώρου.

Πρόγραμμα υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αναστ. Σκαρμούτσος σχετικά με την μη ένταξη του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου στο πρόγραμμα υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης έκανε γνωστά τα ακόλουθα:

Η τριμερής επιτροπή που είχε συσταθεί από το Υπουργείο Παιδείας και αποτελούνταν από τον Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπ/κών Α/Θμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου και το Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, γνωμοδότησε προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας θετικά για την ένταξη του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο Νίκος Καραπάνος με έγγραφό του στην Επιτροπή, τόνισε πως δεν υπάρχει κτηριακό πρόβλημα στα νηπιαγωγεία του Δήμου, κατά συνέπεια μπορεί να εφαρμοσθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, εισηγήθηκε επίσης θετικά  για το Δήμο μας. Όμως παρά τις συνεχείς θετικές εισηγήσεις ο Δήμος δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Επισημαίνεται πως ο αριθμός των προνηπίων που δεν φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία είναι ιδιαίτερα περιορισμένος στο Δήμο μας.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», έχουν εισπράξει τα δεδουλευμένα τους έως 31/12/2017. Έως τότε άλλωστε υπήρξε η σχετική χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ. Τα δικαιολογητικά για την Α δόση 2018 έχουν ήδη σταλεί προς την ΕΕΤΑΑ για έλεγχο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η ανάρτηση της χρηματοδότησης σε πίνακα που θα καλύπτει τη μισθοδοσία των εργαζομένων και των λοιπών δαπανών του προγράμματος ως και το τέλος Απριλίου 2018. Οι παραπάνω διευκρινήσεις, δόθηκαν  από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Αναστ. Σκαρμούτσο.

 Ερωτήσεις που τέθηκαν από την παράταξη Συνεργασία Πολιτών:

  1. Στην Λαϊκή Αγορά στο Μεσολόγγι, το Σάββατο του Λαζάρου, έγινε έλεγχος από την Δημοτική Αστυνομία και κλήθηκαν οι πωλητές ν’αποχωρήσουν.

Ερωτούμε, είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα και με ποιο τρόπο, ότι δεν θα λειτουργήσει η Λαϊκή; Μπήκαν πρόστιμα ή άλλου είδους ποινές στους παρόντες; Και εν τέλει, αφού όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις ήταν ανοικτά στην πόλη, έχετε τεκμηριωμένους λόγους, που επέβαλαν την μη λειτουργία της Λαϊκής κατά την συγκεκριμένη ημέρα;

  1. Στο τοπικό διαμέριμα του Αγίου Ηλία, παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό συνεχόμενες πολύωρες διακοπές παροχής νερού. Επειδή η ταλαιπωρία των κατοίκων είναι τεράστια και επειδή εγκυμονούν κίνδυνοι για την δημόσια υγεία

Ερωτούμε, ποια είναι η αιτία των διακοπών αυτών; Αληθεύει ότι το νερό διοχετεύεται στο δίκτυο του Αιτωλικού; Τι σκοπεύει ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ να πράξει για να λύσει το πρόβλημα;

  1. Σχετικά με την κατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου της Κατοχής. Προ καιρού, όταν αποφασίσαμε να παραλάβουμε το έργο αποχέτευσης της Κατοχής, είχα θέσει το ζήτημα των επικίνδυνων φρεατίων που χρειάζονται ανύψωση καθώς και την καταστροφή του οδοστρώματος πολλών εσωτερικών δρόμων. Τότε, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι ο εργολάβος, πριν αποχωρήσει, θα αποκαθιστούσε τα πάντα.

Ερωτούμε, πότε προβλέπεται ν’αρχίσει η αποκατάσταση και γιατί δεν τακτοποιούνται άμεσα τα επικίνδυνα φρεάτια;

  1. Ο δρόμος Νεοχωρίου-Πλαζ Λούρου, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζει σημαντικές φθορές και πολύ επικίνδυνες λακούβες σε πολλά σημεία. Ειδικά, πλησίον του συσκευαστηρίου ΣΑΩ, ο δρόμος έχει καταστραφεί τελείως σε αρκετά σημεία.

Ερωτούμε, έχει πρόθεση η δημοτική αρχή να αποκαταστήσει τις φθορές αυτές, πριν την έναρξη της θερινής σαιζόν και πότε;

  1. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν στους θιασώτες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οι φωτογραφίες ανθρώπων από άλλη πόλη, να ξεχορταριάζουν τα σκαλιά του Κατράκειου στο Αιτωλικό.

Ερωτούμε, αληθεύει ότι πούλμαν με 50 επισκέπτες από την Πάτρα, δεν κατάφεραν να βρουν κάποιον να τους ανοίξει και να τους ξεναγήσει στο Κατράκειο; Είναι ευχαριστημένοι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Αιτωλικού από την κατάσταση και την εμφάνιση του Κατράκειου; Αυτή ήταν τελικά η εξαγγελθείσα αναβάθμιση;

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Νικ. Μουρκούσης –  Ιωάν. Γυφτογιάννης – Σπύρος Βασιλείου – Κώστας Δαουτίδης

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.