Τη μεγαλύτερη αύξηση στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατέγραψε η Ελλάδα το Γ’ τρίμηνο του 2025, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα εποχικά επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, οι δηλώσεις πτώχευσης στη χώρα ενισχύθηκαν κατά 47,8% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2025, ποσοστό που αποτελεί την υψηλότερη τριμηνιαία άνοδο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση των αυξήσεων βρέθηκαν η Πολωνία και η Τσεχία,με 17,3% και 17,2% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία αυτά επικαλείται ο Εμπορικός Κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας για να κρούσε μια ακόμη φορά το καμπανάκι για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ο Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου: οι αντοχές των μικρών επιχειρήσεων του Λιανικού Εμπορίου εξαντλούνται
Ο Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου (ΣΕΕΔΑ) τονίζει ότι οι αντοχές των μικρών επιχειρήσεων του Λιανικού Εμπορίου εξαντλούνται και το επόμενο στάδιο είναι το οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον ΣΕΕΔΑ τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, κρούουν το ν κώδωνα και προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι προ των πυλών.
Τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, η άδικη τεκμαρτή φορολόγηση ,η ενεργειακή επιβάρυνση, το υπερβολικό κόστος των τραπεζικών συναλλαγών και POS και το ηλεκτρονικό εμπόριο σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση του τζίρου δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο περιβάλλον για τις μικρές επιχειρήσεις, σημειώνει ο ΣΕΕΔΑ.
«Οι συνάδελφοι έμποροι και οι Επιχειρήσεις τους δεν ζητάνε προνομιακή μεταχείριση από την πολιτεία, αλλά δίκαιη και ίση μεταχείριση για να μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους και top να εξακολουθούν να στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες», αναφέρει ο Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου.
«Και στο Μεσολόγγι η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη»
«Και στο Μεσολόγγι, όπου η τοπική αγορά έχει ήδη νιώσει έντονα τις πιέσεις των τελευταίων ετών, η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη», αναφέρει από την πλευρά ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Πασιόπουλος.
«Οι επιχειρήσεις μας δεν αντέχουν άλλο. Η καθημερινή πραγματικότητα των επαγγελματιών της πόλης μας είναι σκληρή. Υπερβολικά λειτουργικά έξοδα, άδικη τεκμαρτή φορολόγηση, αβάσταχτη ενεργειακή επιβάρυνση, τραπεζικά κόστη που λειτουργούν ως αντικίνητρο, και από πάνω η ασυδοσία ενός ανεξέλεγκτου ηλεκτρονικού εμπορίου που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη συνεχή πτώση του τζίρου, συνθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο η επιβίωση μοιάζει άθλος», σημειώνει ο κ. Πασιόπουλος σε παρέμβαση του.
Σύμφωνα με τον κ.Πασιόπουλο «τα στοιχεία δεν επιδέχονται ωραιοποίηση Η οικονομική πραγματικότητα των μικρών επιχειρήσεων είναι οριακή. Και αν δεν υπάρξει άμεση, αποφασιστική παρέμβαση από την Πολιτεία, το κύμα των λουκέτων θα πάρει διαστάσεις που θα επηρεάσουν ολόκληρη την κοινωνία μας. Οι επαγγελματίες του Μεσολογγίου –και όλης της χώρας– δεν ζητούν χάρη. Ζητούν ισότιμη αντιμετώπιση, δίκαιη φορολόγηση και κανόνες που θα τηρούν όλοι. Το κράτος οφείλει να προστατεύσει αυτούς που εδώ και δεκαετίες στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες, δημιουργούν θέσεις εργασίας και κρατούν ζωντανή την κοινωνική συνοχή».
Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου, σημειώνει, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει δυναμικά, να διεκδικεί και να απαιτεί λύσεις «γιατί πίσω από κάθε επιχείρηση υπάρχει ένας άνθρωπος, μια οικογένεια και μια ολόκληρη πόλη που δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση».










7 Σχόλια
Γιατί Δεν βλέπουμε σαν λαός, την εξαθλίωση που μας έφεραν και δεν αντιδρά κάνεις. Όλα τα βλέπουμε απαθέστατα και η Ανεργία και η ΦΤΩΧΙΑ καλπάζει. Ξυπνήστε από το λιθαργο που μας έχουν ρίξει όλοι αυτοί που δεν έχουν καμία απολύτως ενοχή για την κατάντια που μας έχουν ρίξει εδώ και χρόνια.
Να μην ψήφιζαν Μητσοτάκη
Στις επόμενες εκλογές να βγάλετε τον φωστήρα ξανά με 51%.
έχετε τις βίλες στην Λευκάδα…
Επενδύσατε στην τοπική αγορα…
Βάλτε ενσημα ,πληρώστε καλά κ σωστά κ έγκαιρα τους εργαζόμενους (που θα ειναι και πελάτες σας αργοτερα)
συχγρωνιστητε με τις ανάγκες της εποχης(τιμες και νοοτροπια)
αφήστε τα δήθεν αφεντιλικια ,ακούστε ψάξτε μαθαιτε τι λένε κ κάνουν οι “κακες”
πολυεθνικές και ξένες εταιριες…
Πάτε κ καμία βόλτα αλλού να δείτε…
Αν περιμένετε απο τους πολιτικούς πελάτες…Σωθηκατε
Μπα …. αποκλέιεται .
Εδώ στην Δυτική Ελλάδα πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα….
Εσείς οι έμποροι με τις επιχειρήσεις σας τελειώσατε οικονομικά τους πελάτες σας αφού μας ξεζουμισατε με τις τιμές σας. Αρπακτικά συμπεριφεροσασταν σε όλους. Δεν καταλαβαίνατε ότι τα χρήματα κάποτε τελειώνουν και οι πελάτες θα εξαφανιστούν ή θα ψάξουν άλλες αγορές. Καλά μην κλαιγεστε γιατί καλά κρατεί η φοροδιαφυγή που ελάχιστοι κόβουν αποδείξεις.
Πρόσφατα αγόρασα ρούχα από τοπικό κατάστημα όλα “made in China”. Εις γνώσει μου βέβαια διότι ήθελα να ενισχύσω την τοπική αγορά και τους υπαλλήλους του καταστήματος αλλά πραγματικά τώρα… Τι παραπάνω μου προσφέρει το κατάστημα και ποια η διαφορά από το να αγοράσω τα ίδια ρούχα online από Κίνα; Πότε θα καταλάβουμε ότι η βάση της οικονομίας είναι η παραγωγή και όχι η κατανάλωση;
Σε άλλο βέβαια τοπικό κατάστημα το οποίο είχε πιο ποιοτικά ρούχα, φαίνοταν ο ιδιοκτήτης ότι ήταν γνώστης των υφασμάτων κ.λπ. και φυσικά δεν είχε fast fashion. Η ποιότητα ήταν κλάσης ανώτερη και ειδικά με τις εκπτώσεις οι τιμές αξιοπρεπέστατες. Γιατί να μην μείνει αυτός ανοικτός και να μην κλείσει το fast fashion; Αλλά όπως στα πάντα στην χώρα μας αυτός που βάζει προσωπικό κόπο είναι ο χαμένος της υπόθεσης και όχι, για όλα δε φταίει ο Μητσοτάκης …! Όποιος και να ανέβει η “λογική” είναι η ίδια. Αλλά ποιος θέλει πραγματικά να αλλάξει; Αυτός που ακόμη περιμένει να τον σώσει το κράτος;