Επιτείνεται ο προβληματισμός στην Αμφιλοχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου στις παρυφές της κωμόπολης από εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων καθώς έγινε γνωστό πως σχεδιάζει παράλληλα και μια μονάδα αποθήκευσης ενέργειας .
Είναι γνωστές οι αντιδράσεις για το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Alliance Energy με το ζήτημα εδω και καιρό να απασχόλει την τοπική κοινωνία της Αμφιλοχίας. Αρχές του 2024 από την ΡΑΑΕΥ χορηγήθηκε στην Alliance Energy Ι.Κ.Ε. βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 320 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 300 MW στη θέση Τσάκαλος της Αμφιλοχίας.
Γίνεται πλέον γνωστό πως η εταιρεία στοχεύει να συμπληρώσει την επένδυσή και με έργο αποθήκευσης ενέργειας. Η νεότερη εξέλιξη έχει να κάνει με την απόφαση (19 Μαΐου) της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για χορήγηση στην εταιρεία Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 240 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 240 MW.
Η άδεια αυτή αφορά σε έκταση 86,718 στρεμμάτων στη θέση «Τσάκαλος» με εγκατεστημένη χωρητικότητα 820 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 720 MWh – αριθμοί που παραπέμπουν σε μεγα-εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας για 25 χρόνια μέχρι το 2050.
Η εξέλιξη είναι μεν προκαταρκτική αλλά σαφέστατη των ακλόνητων προθέσεων της εταιρείας που έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις, σε θεωρητικό επίπεδο ακόμη βέβαια καθώς κάποια κινητοποίηση δεν έγινε…
«Αν γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο καλύτερα να φύγει η πόλη, θα ανέβει η θερμοκρασία πέντε βαθμούς», είχε πει χαρακτηριστικά στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Θανάσης Τορουνίδης ενώ όταν κλήθηκε να δεσμευτεί για τη συνέχεια είπε «πως δεν θα κάνουμε πίσω, θα παραιτηθώ και από δήμαρχος».
Σημειωτέον πως η συγκεκριμένη σχεδιαζόμενη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες θα είναι απο τις μεγαλύτερες στη χώρα σε έναν τομέα που αποτελεί πλέον ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά πεδία δεδομένης της ανάγκης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις ΑΠΕ.
Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ):
2 Σχόλια
όπου οι πολίτες αντέδρασαν με μεγάλη συμμετοχή και διάρκεια ,σταμάτησαν αυτές τις επενδύσεις που καταστρέφουν την ζωή μας.Μέχρι τώρα όμως στην περιοχή αυτή ,ειδικά στον ορεινό βάλτο,έστρωσαν χαλί στους επενδυτές…
Επένδυση που καταστρέφει το περιβάλλον είναι απαραίτητη η ισοπέδωση της.
Κάποιοι που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους αποφασίζουν από τα σκοτεινά υπόγεια πως θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των κοινωνιών και των ανθρώπων .
Μετά την Τριχωνίδα στο στόχαστρο και ο Αμβρακικός κόλπος και κάπου αλλού που δεν φανταζόμαστε
Έχουν και τους ανθρώπους τους σε κάθε τόπο που μιλάνε για ανάπτυξη