Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Για τρίτη συνεχή χρονιά ο υπέρ-αιωνόβιος Αγρινιώτικος Μουσικός Σύλλογος «Ορφέας» πραγματοποίησε μια εξαιρετική μουσική διαδρομή σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Μόλις πριν μια εβδομάδα γιόρτασε τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του με μια μεγαλειώδη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε μαζί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το Πολιτιστικό Τμήμα και την Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.
Οι χορωδοί του «Ορφέα» συγκεντρώθηκαν έξω από την Δημοτική αγορά και στις εννιά το βράδυ της Παρασκευής 8 του Μάη, παραμονή της γιορτής του Πολιούχου της πόλης Αγίου Χριστοφόρου και κατηφόρισαν με ψιλή βροχή τραγουδώντας προς την πλατεία Ειρήνης.

Τα μαγαζιά κλείνανε εκείνη την ώρα και άνθρωποι όλων των ηλικιών περπάταγαν βιαστικοί στους δρόμους μετανιώνοντας που δεν πήραν μαζί τους ομπρέλες.
Στην πρώτη στάση των πάνω από 30 κανταδόρων στο ταχυδρομείο η μαέστρος κυρία Άννα Πανοπούλου συντόνισε πλήρως την ομάδα, που συγκέντρωσε γύρω της πολλούς Αγρινιώτες «συνοδοιπόρους» που ήξεραν από τις προηγούμενες χρονιές την πορεία των ρομαντικών μουσικών του «Ορφέα».
Βαδίζοντας κάτω από τις αραιές σταγόνες της βροχής και τραγουδώντας παλιά αγαπημένα τραγούδια, κάνοντας στάσεις μπροστά σε εμβληματικά κτήρια, συνδεδεμένα με την Αγρινιώτικη κανταδόρικη παράδοση άλλων λησμονημένων εποχών, σκόρπισαν την χαρά στους «τυχερούς» που βρέθηκαν στο κέντρο, κάνοντας την διαφορά από τις άλλες «πεζές» και άτονες βραδιές της πόλης.

Στην πλατεία Μπέλου (σημερινή πλατεία Δημοκρατίας), μια «νεαρά κορασίς-αιθέρια ύπαρξη», έρανε με άνθη τους αναβιωτές «νοσταλγούς της παλιάς καλής εποχής» από μπαλκόνι ιστορικού κτηρίου. Αναπαριστώντας έτσι θύμισες παλιές και ξεχασμένες, όταν οι ερωτευμένοι νέοι εκφράζανε την αγάπη τους τραγουδώντας τα βράδια κάτω από τα παράθυρα της «καλής» τους…
Τότε που τα τραγούδια, οι κιθάρες, τα μαντολίνα και το ακορντεόν, ακούγονταν «ζωντανά» χωρίς να χρειάζονται ηχεία, μικρόφωνα και…πλοκάμια από ηλεκτρικά καλώδια για να ακουστούν…

Στα σκαλοπάτια του συντριβανιού πριν δοθεί το φινάλε της μουσικής βόλτας των χορωδών, η «ψυχή» όλων των όμορφων εκδηλώσεις του Αγρινίου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, ευχαρίστησε όλους που συμμετείχαν σ’ αυτή την όμορφη ποιητική εκδήλωση με τα χωρίς μικρόφωνο λόγια της:
«Τα τελευταία τρία χρόνια, γίνονται οι καντάδες την παραμονή του Αγίου Χριστοφόρου, ο «Ορφέας» δίνει στις γιορτές ένα παρών, ένα ξεχωριστό παρών, όπως δίνει στα Πολιτιστικά της πόλης μας για τόσα χρόνια!
Είναι χαρακτηριστικό τι απήχηση έχει στον κόσμο, βλέποντας και απόψε πως πλησιάζουν και σταματούν οι άνθρωποι για να σας ακούσουν και να σας χειροκροτήσουν, εσάς τους κανταδόρους.
Είσαστε μια ομάδα «ολάνθιστη» και το εννοώ, όχι απλώς επειδή φοράτε ένα λουλούδι στο πέτο, αλλά είσαστε μια ομάδα πραγματικά υπέροχη, με ένα υπέροχο χαμόγελο!
Πρόεδρε κύριε Θέμη Γαμβρούλη, μαέστρο κυρία Άννα Πανοπούλου, χορωδοί του «Ορφέα», ειλικρινά είσαστε μια υπέροχη ομάδα! Εγώ προσωπικά νοιώθω υπερήφανη που είμαι εδώ μαζί σας απόψε! Είστε υπέροχη ομάδα και σας λέω να συνεχίσετε έτσι με αυτή την ενέργεια και αυτή την φρεσκάδα όλοι, πραγματικά νοιώθουμε υπερήφανοι στην πόλη μας για σας!

Ο Άγιος να σας προστατεύει-να μας προστατεύει όλους-γιατί αυτή η εκδήλωση τιμά την μνήμη του σήμερα.
Και θα ήθελα να πω και για μια άλλη μνήμη που τιμάμε. Διοργανώνοντας αυτή σας την εκδήλωση με τον Πρόεδρό σας τον κύριο Γαμβρούλη, αναφέρθηκε στον χαμό ενός δικού σας ανθρώπου, του Ηλία του Κωτσαρέλη, (χειροκρότημα από όλους τους παριστάμενους χορωδούς και Αγρινιώτικο κοινό), ενός ανθρώπου που αγάπησε την μουσική, αγάπησε τον Πολιτισμό και λάτρεψε τον «Ορφέα».
Θεωρώ ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε σήμερα να κάνουμε. Να αφιερωθεί αυτό το υπέροχο αποψινό πέρασμα στην μνήμη του.
Να είστε όλοι καλά, χρόνια πολλά και του χρόνου να ανταμώσουμε πάλι σ’ αυτή την υπέροχη καντάδα όλοι!» .
Ο Πρόεδρος κύριος Θέμης Γαμβρούλης ευχαρίστησε την κυρία Παπαγεωργίου για την συμβολή της στην εκδήλωση αυτή του «Ορφέα».
Είπε ότι νοιώθει «σαν να είναι εδώ μαζί μας ο Ηλίας απόψε, πιστεύω ότι είναι εδώ η ψυχή του. Και αφού η εκδήλωσή μας αυτή με τις καντάδες αρέσει στους ανθρώπους, εμείς θα συνεχίσουμε».
Ευχαρίστησε τις Αγρινιώτισσες και Αγρινιώτες «που τους έφεραν οι ίδιες νοσταλγικές αναμνήσεις απόψε κοντά μας», που αν και ψιλόβρεχε παρακολούθησαν με ομπρέλες ή από τα στεγασμένα πεζοδρόμια την ομάδα, ευχαρίστησε την μαέστρο κυρία Πανοπούλου, τους οργανοπαίχτες, τους κιθαρίστες Στέφανο Κ. Κακαβούλα, Κώστα Κουτσούκη και Φώτη Κακαέ, τον Βασίλη Παπαδογιώργο στο ακορντεόν και όλους τους χορωδούς που συμμετείχαν, αλλά και αυτούς που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, (κυρίως λόγω του βροχερού καιρού).
Ο Πρόεδρος του «Ορφέα» ευχήθηκε Χρόνια Πολλά, και του χρόνου με υγεία να είναι όλοι ξανά μαζί, σ’ αυτόν τον περίπατο στο παρελθόν που έφυγε, αλλά άφησε πίσω του μια γλυκιά νοσταλγία σε όλους εμάς!
Α.Κ.Κ.












































