Σε λίγες μέρες αποχαιρετούμε το 2024 και η Prorata συγκέντρωσε όλες τις λέξεις που μάς έμειναν αυτή τη χρονιά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας εορταστικής μελέτης της Prorata που διεξήχθη ποσοτικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.634 ατόμων αλλά και ποιοτικά σε 4 ομάδες εστίασης, στην κορυφή της λίστας αποτίμησης των πολιτικών εξελίξεων του 2024 βρίσκονται οι λέξεις «αναξιοπιστία»,«κρίση», «αστάθεια», «οπισθοδρόμηση» και «Woke.
Στον κλάδο της τεχνολογίας, ξεχώρισαν οι λέξεις «ψηφιοποίηση», αποξένωση», «παρακολούθηση», «chatbot», «Deepfake».
Οι λέξεις που περιγράφουν καλύτερα το 2024
Οι λέξεις που επιλέχθηκαν ως αυτές που περιγράφουν καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα βιώματα της κοινωνίας για το 2024 ήταν «Επιβίωση», «Φθορά», «Επαναπροσδιορισμός», «Απώλεια», «Ματαίωση».
Οι λέξεις που περιγράφουν καλύτερα το 2025
Την ίδια στιγμή, οι λέξεις που επιλέχθηκαν ως αυτές που περιγράφουν καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα βιώματα της κοινωνίας για το 2025 ήταν «Επιβίωση», «Επαναπροσδιορισμός», «Εξέλιξη», «Αυτοβελτίωση», «Ανθεκτικότητα».
Το λεξιλόγιο της Gen-Z
Η εορταστική έρευνα της Prorata, ωστόσο διερεύνησε και θεματικές που αφορούν στο λεξιλόγιο της Gen-Z (και όχι μόνο). 80% των ερωτηθέντων ήξεραν τι σημαίνει «κάγκουρας», ποσοστό που έφτασε το 72% για τη λέξη «YOLO» και 55% για τη λέξη «Κρίντζ».
Ποσοστό 54% ήξερε τι σημαίνουν οι λέξεις «Μπούμερ», «Φλέξάρω» και «Φασαίος». Ακολούθως 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήξερε τη σημασία του «Μπιφ», 48% γνώριζε τι σημαίνει «Ντελούλου» και 33% τι θα πει «Τσότσο».
Τα ποσοστά άρχισαν να πέφτουν, καθώς μόνο 25% γνώριζε τι σημαίνει «Μπροκολόκο», 22% τι θα πει «Σλέι» και 16% ήξερε τι εννοούμε όταν λέμε «Έλουσα».
Τέλος, ως προς το ποιες λέξεις είναι πιο ευρηματικές, 28% απάντησε το «Ντελούλου», 17% το «YOLO», 14% τη λέξη «Φασαίος», 13% τη λέξη «Κάγκουρας» 11% απάντησε «Κρίντζ» και «Φλεξάρω», μόλις 10% τη λέξη «Μποροκολόκο», 8% το «Μπιφ», 6% το «Τσότσο», 4% τη λέξη «’Ελουσα», 3% τη λέξη «Σλέι», ενώ 27% απάντησε «δεν ξέρω δεν απαντώ».