Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι μέρες της καραντίνας για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης (video)

Οι Ρωμιοί που αγωνίζονται, οι Ρωμιοί που επιμένουν – Η real time περιήγηση στις γειτονιές και τις εκκλησιές των Ελλήνων της Πόλης και η ξενάγηση- έκπληξη στην έρημη Αγιά Σοφιά!

Όποιος Ελληνας πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του στην Κωνσταντινούπολη έχει την αίσθηση ότι αυτός ο τόπος κάτι του θυμίζει. Σαν η ιστορία του να έχει εγγραφεί στο DNA που ξυπνά με τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές της πάλαι ποτέ Βασιλεύουσας.

Όποιος περιδιαβαίνει τα σοκάκια στο Πέρα νοιώθει ότι η ψυχή της Ρωμιοσύνης είναι ακόμη χαραγμένη στα εμβληματικά κτίρια της Μεγάλης Οδού (Istiklal) όπου επί αιώνες ανθούσε το εμπόριο των Ρωμιών, στην περίτεχνη πρόσοψη του Ζωγράφειου Λυκείου και στο καμπαναριό της Αγίας Τριάδας το οποίο δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πλατείας Ταξίμ.

Όμως η Ρωμανία κι αν πέρασεν – όπως διηγείται με σπαραγμό το Ποντιακό μοιρολόι- ανθεί και φέρει κι άλλο.

Οι Ρωμιοί, που αριθμούν πια δυο-τρεις μόλις χιλιάδες (από τους 200.000 των αρχών του 20 αιώνα στην Πόλη) είναι εδώ. Είναι ευτύχημα ότι μπορούν πλέον να κάνουν την παρουσία τους αισθητή με την ταχύτητα που δίνουν στην διακίνηση της πληροφορίας τα social media. Ένας από αυτούς τους δραστήριους Ρωμιούς της Πόλης είναι ο Γιάννης (Johnny) Κουρτέσογλου ή “Xenagos Konstantinoupoli” όπως το βρίσκει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κανάλι του στο Youtube. Ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα Κωνσταντινοπολίτης και απόφοιτος του Ζωγράφειου Λυκείου. Κατοικεί με την οικογένεια του στην ελληνική γειτονιά του Βοσπόρου το Νεοχώρι εκεί που σήμερα επιβιώνουν περίπου άλλες 15 οικογένειες Ρωμιών.

Από το 2001, οπότε και έλαβε το πτυχίο διπλωματούχου ξεναγού στην ελληνική γλώσσα από το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, ξεναγεί τους Έλληνες επισκέπτες σε Κωνσταντινουπολη, Καππαδοκία, Μαύρη Θάλασσα, τα παράλια στην Σμύρνη και διάφορα άλλα μέρη της γειτονικής χώρας. Στην εποχή της καραντίνας το κανάλι του “Xenagos Konstantinoupoli” έχει αποκτήσει φανατικό κοινό μεταξύ των Ελλήνων αλλά και των Τούρκων που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα βίντεο στα μνημεία, τις γειτονιές και τις εκκλησιές των Ρωμιών. Μέσα από τις περιηγήσεις του μας ξανασυστήνει την Πόλη των Πόλεων την μοναδική μητροπολιτική περιοχή του πλανήτη που πατάει σε δύο ηπείρους και πάρα τα 18.000.000 των κατοίκων μοιάζει έρημη λόγω της καραντίνας. Με τον τρόπο αυτό μοιράζεται με το κοινό χρηστικές πληροφορίες μα κυρίως ιστορικά στοιχεία για την κοιτίδα του Βυζαντινού Πολιτισμού και τη ζωή των Ελλήνων.

Ανάμεσα στα πολλά βίντεο εκείνο που ξεχωρίζει είναι η ξενάγηση στην Αγία Σοφία, αυτό το στολίδι του παγκόσμιου Πολιτισμού που λόγω καραντίνας ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να θαυμάσουν την μοναδικότητα του.

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.