Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Οι προπολεμικές ρίζες των “Παπαστρατείων” γιορτών

Οι προπολεμικές ρίζες των “Παπαστρατείων” γιορτών

 

Τα “Παπαστράτεια” ήταν ουσιαστικά οι  εκδηλώσεις με την περισσότερο  πανελλήνια απήχηση που διοργανώνονταν στην πόλη του Αγρινίου. Ξεκίνησαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με πρωτοβουλία της  Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.  Διήρκησαν   σχεδόν τρείς δεκαετίες έως στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οπότε και ατόνησαν. Γίνονταν προς τιμήν των ευεργετών της πόλης Αδελφών Παπαστράτου, οι οποίοι και βοηθούσαν τα μέγιστα. Περιλάμβαναν αθλητικούς αγώνες, μουσικοχορευτικά δρώμενα με καλλιτέχνες που είχαν πανελλήνια απήχηση.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι ρίζες των “Παπαστρατείων” ήταν προπολεμικές και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’30. Το έργο των μεγάλων ευεργετών είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται στην πόλη και να παίζει έτσι καταλυτικό ρόλο. Ήδη η τοπική κοινωνία άρχισε να επεξεργάζεται τελετουργικό που να τιμά την οικογένεια Παπαστράτου, οι οποίοι είχαν ήδη ανακηρυχθεί μεγάλοι ευεργέτες της πόλης.  Έτσι το 1938 επί Δημαρχίας Βότση εγκρίθηκε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο  σύμφωνα με την οποία “καθιερώθηκε μια ημέρα εξ ολοκλήρου διαδήλωσης των συναισθημάτων ευγνωμοσύνης προς τους Αδελφούς Παπαστράτου”. Φυσικά η μέρα αυτή θα ήταν “παλλαϊκού λαϊκού συναγερμού” και θα περιλάμβανε εορταστικές εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα. Η τιμητική αυτή ημέρα για τους ευεργέτες της πόλης ονομάστηκε “Παπαστράτειος”.

Δυστυχώς όμως ο πόλεμος και οι δυσμενείς εξελίξεις δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο όραμα. Χρειάστηκε να περάσουν δύο σχεδόν δεκαετίες ώστε την προπολεμική ιδέα του Δήμου να υλοποιήσει η ΓΕΑ. Η διαφορά ήταν βέβαια ότι οι γιορτές δεν θα κρατούσαν μία μέρα αλλά πολύ περισσότερες όπως προέκυψε στην πράξη. Έτσι την προπολεμική “Παπαστράτειος Ημέρα” διαδέχθηκαν τα “Παπαστράτεια” με τα οποία μεγάλωσαν πολλές γενιές Αγρινιωτών.

Με πληροφορίες από το υπό έκδοση έργο: Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής, Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και οι αναπαραστάσεις τους.1900-1980, Γράμμα: Μεσολόγγι, 2021.

Πηγή εικόνας άρθρου: elia.org.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.