Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Οι πρώτες αποφάσεις για το μοναστήρι της Βαρνάκοβας μετά την πυρκαγιά

Οι πρώτες αποφάσεις για το μοναστήρι της Βαρνάκοβας μετά την πυρκαγιά

Το πρώτο φως της ημέρας έφερε στην επιφάνεια και τις συνέπειες της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες βράδυ στο ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Δωρίδα, η οποία ήταν η δεύτερη μετά από 3.5 χρόνια. Όπως αναφέρθηκε από τις πρώτες ώρες, δυστυχώς κάηκε η ιστορική εικόνα της Παναγίας, καθώς και το παρεκκλήσι που είχε φτιαχτεί για να γίνονται οι λειτουργίες καθώς το καθολικό της μονής είναι στο στάδιο της αναστήλωσης.

Στο χώρο από την πρώτη στιγμή έφτασε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, καθώς και εκπρόσωποι αρχών από το δήμο Δωρίδας, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη, αλλά και το μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστο, συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελο Φωκίδας Ν. Μουλατσιώτη.

Σήμερα και σε συνέχεια των βραδινών γεγονότων το μοναστήρι επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, μαζί με εκπροσώπους της ΕΦΑ Φωκίδας, της Μητρόπολης, του Δήμου Δωριδος και φυσικά της Πυροσβεστικής για να δρομολογηθεί η επόμενη μέρα. Μάλιστα έγινε και μίνι σύσκεψη στο δημαρχείο του Ευπαλίου όπου αποφασίστηκαν για αρχή τα εξής:

– Επισπεύδονται περισσότερο οι μελέτες αποκατάστασης των κελιών και του καθολικού από την πρώτη πυρκαγιά.

– Ανοίγει αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του Ναού στο δάσος.

– Σχεδιάζεται ενεργητική πυροπροστασία του Ναού.

– Εξασφαλίζεται προκατασκευασμένος ναΐσκος για την τέλεση των θείων λειτουργιών.

– Διερευνώνται τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

«Στόχος μας, η ταχεία και άρτια αναστήλωση ενός σημαντικού τοπόσημου του Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας και σημείο αναφοράς για όλους τους Στερεοελλαδιτες», ανέφερε ο Φάνης Σπανός στο μήνυμά του.

Πηγή: emprosnews.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.