Τρόπο διαφυγής στη Βουλγαρία αναζητούσε ο 48χρονος Τούρκος Μαφιόζος που συνελήφθη τα ξημερώματα στην Κάτω Βυρσίνη της Ροδόπης. Στο πομακοχώρι που ζουν περίπου πενήντα άνθρωποι είχε βρει καταφύγιο σε μια καλύβα.
Το ακριβές σημείο που βρισκόταν το εντόπισαν με τη βοήθεια drone. Ο 48χρονος έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ φαίνεται να συνεργάζεται με τις Αρχές. Ηδη, έχει υποδείξει το σημείο στα Λαγκαδίκια όπου είχαν αφήσει το τζιπ με το οποίο διέφυγαν αρχικά από τη Θέρμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να εντοπιστούν και να συλληφθούν και οι άλλοι δύο συνεργοί του, αφού κρίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να βγουν από την Ελλάδα.
Οι συγκεκριμένοι τρεις άνδρες ανήκουν στη συμμορία των Daltons, ενός εκ των τεσσάρων μεγάλων εγκληματικών συνδικάτων της Τουρκίας που έχουν επεκτείνει τη δράση του σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μέλη των Daltons ήταν και οι έξι άνδρες που δολοφονήθηκαν το 2023 στη Λούτσα, στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής.
H παρακολούθηση και οι πυροβολισμοί
Το επεισόδιο με τα στελέχη της ΕΥΠ που αποκαλύφθηκαν κατά την παρακολούθηση ανέδειξε ότι οι Τούρκοι μαφιόζοι δεν διστάζουν να βγάλουν τα όπλα χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες. Παράλληλα, η μυστική επιχείρηση που πήγε εντελώς λάθος όταν οι παρακολουθούντες έγιναν αντιληπτοί από τους παρακολουθούμενους στην επαρχιακή οδό Νέου Ρυσίου – Βασιλικών, την περασμένη Τρίτη κατέδειξε ότι ο πόλεμος μεταξύ των τούρκικων συμμοριών μαίνεται για τα καλά και τα όπλα μιλούν όσο εύκολα μιλούν και οι άνθρωποι.
Ήδη στη λίστα των μαφιόζικων εκτελέσεων έχουν γραφτεί περίπου 20 ονόματα Τούρκων. Αυτό που προκαλεί τρόμο είναι ότι όταν οι μαφιόζοι αποφασίζουν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν. Αδιαφορώντας για τον τόπο, τον χρόνο και για παράπλευρες απώλειες, τραβούν πιστόλια και σπέρνουν τον θάνατο δίπλα σε περαστικούς και κατοίκους. Κάπως έτσι εκτυλίχθηκαν τα πράγματα και την περασμένη Τρίτη.
Οι πράκτορες παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις άνδρες στο πλαίσιο έρευνας για τη δράση μελών της τουρκικής μαφίας στην Ελλάδα. Ενας από τους επιβάτες βγήκε από το αυτοκίνητο και πλησίασε προς μέρος τους. Τους είχαν καταλάβει. Ο δράστης τους κοίταξε, έβγαλε από τη μέση του ένα όπλο και με απόλυτη ψυχραιμία τους σημάδεψε και πυροβόλησε με σκοπό να τους πετύχει, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Η βολή ήταν ευθεία κάτι που σημαίνει πως ο ένοπλος ήθελε να πλήξει άμεσα τον στόχο του.
Όπως προέκυψε αργότερα από την έρευνα, οι τρεις Τούρκοι ανήκουν στην συμμορία Daltons, τη διαβόητη εγκληματική οργάνωση που έχει έδρα την Τουρκία και εμπλέκεται σε υποθέσεις ναρκωτικών, δολοφονιών και εκβιασμών.
Ένα από τα ερωτήματα που ανέκυψαν γύρω από την υπόθεση είναι γιατί οι πράκτορες της ΕΥΠ δεν ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς.
Οι πράκτορες γνώριζαν πως αν ανταπέδιδαν τα πυρά η περιοχή θα μετατρεπόταν σε Ελ Πάσο με άμεσο κίνδυνο να τραυματιστούν ή, ακόμη χειρότερα, να χάσουν τη ζωή τους πολίτες που κινούνταν αμέριμνοι στην περιοχή. Αλλωστε εκείνοι είχαν μια επιχείρηση συγκέντρωσης πληροφοριών και χαρτογράφησης κινήσεων.
Επιπλέον οι πράκτορες της ΕΥΠ φορούσαν πολιτικά ρούχα, ως εκ τούτου, χωρίς διακριτικά και θεώρησαν πως το πιθανότερο είναι οι Τούρκοι να πίστεψαν πως παρακολουθούνταν από αντίπαλη συμμορία και όχι από στελέχη των Αρχών ασφαλείας. Κάτι που θα τους έκανε ακόμα πιο αδίστακτους, με δεδομένο τα όσα είχαν συμβεί στη Λούτσα πριν λίγα χρόνια.
Ετσι, οι πράκτορες θεώρησαν πως το καλύτερο που είχαν να κάνουν ήταν να καλέσουν την ΕΛ.ΑΣ. ώστε να σπεύσουν στην περιοχή αστυνομικοί «δηλώνοντας» την παρουσία της Πολιτείας.
Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν εγκαταλείποντας το αυτοκίνητο στα Λαγκαδίκια και από εκεί ακολούθησαν πορεία κατά μόνας για να διαφύγουν.
Και οι τρεις εμπλεκόμενοι είναι γνωστοί στις Αρχές. Ένας από τους αυτούς μάλιστα είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο από την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια επιχείρησης «σκούπας» που έγινε μετά τη δολοφονία ενός Τούρκου κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Πόλεμος τουρκικών συμμοριών εκτός Τουρκίας
Ο πόλεμος μεταξύ αντίπαλων μαφιόζικων τουρκικών φατριών δεν είναι ούτε νέος, ούτε εκτυλίσσεται μόνο στη χώρα μας. Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία και Λετονία είναι μερικές μόνο από τις χώρες, στις οποίες έχουν καταγραφεί περιστατικά μαφιόζικων εκτελέσεων με θύματα μέλη τουρκικών οργανώσεων.
Όπως είχαν εξηγήσει παλαιότερα στο protothema.gr, πηγές με άριστη γνώση της υπόθεσης, οι μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στην Τουρκία και έχουν «μεταφέρει» τις δουλειές τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ αυτών και την Ελλάδα- είναι τέσσερις.
Εκτός όμως από αυτές, έχουν χαρτογραφηθεί και περίπου άλλες 15 μικρότερες εγκληματικές ομάδες, που επίσης φέρονται να έχουν αναπτύξει στη χώρα μας παράνομες δραστηριότητες. Όπως εκτιμούν μάλιστα οι αστυνομικοί που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, συνολικά αυτή τη στιγμή ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας τουλάχιστον 80 Τούρκοι μαφιόζοι.
Το προφίλ τους, όπως σκιαγραφείται από τα στελέχη του ελληνικού FBI που έχουν αναλάβει την έρευνα, είναι παρόμοιο. Έρχονται στη χώρα μας μέσω παράνομων οδών και αν εντοπιστούν δηλώνουν πολιτικοί πρόσφυγες και αιτούνται άσυλο. Αλλωστε, ο 48χρονος που συνελήφθη στα ξημερώματα στην Κάτω Βυρσίνη υπό αυτό το καθεστώς, του ασύλου, είχε εξασφαλίσει νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα, παρότι είναι καταζητούμενος για σωρεία κακουργημάτων στην Τουρκία.
Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Μαρίνος Αλειφέρης – protothema.gr