Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Οι θανατηφόρες επιδημίες ευλογιάς και ιλαράς στο Αγρίνιο το 1881 και 1886

Οι θανατηφόρες επιδημίες ευλογιάς και ιλαράς στο Αγρίνιο το 1881 και 1886

 

Του Λίνου Υφαντή,

Η ευλογιά και η ιλαρά ήταν θανατηφόρες επιδημίες των προηγούμενων αιώνων. Λόγω των ασθενειών αυτών εξολοθρεύτηκαν εκατομμύρια πληθυσμοί Ινδιάνων στη Λατινική Αμερική. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπολογίζεται ότι η ευλογιά προκάλεσε 300-500 εκατομμύρια θανάτους. Ομοίως στα  τελευταία 150 χρόνια, έχει υπολογιστεί ότι η ιλαρά έχει σκοτώσει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στο Αγρίνιο η επιδημία της ευλογιάς εμφανίστηκε το 1881 και της Ιλαράς το 1886. Οι επιδημίες αυτές ξεκλήρισαν οικογένειες και όπως αναφέρει η Ε. Γιαννακοπούλου Τριανταφυλλίδη η συλλογική μνήμη συγκράτησε ότι 25-30 πέθαιναν κάθε μέρα. Εκτός από τα θύματα άφησε ανθρώπους ανάπηρους και οδήγησε οικογένειες σε οικονομική δυσπραγία. Κατέβασαν τότε για λιτάνευση στην πόλη την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Προυσσιώτισσας. Η κίνηση αυτή επαναλήφθηκε και το 1918 με την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης στο Αγρίνιο.

Με τα πενιχρά μέσα της εποχής ο τότε κρατικός μηχανισμός προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις θανατηφόρες αυτές επιδημίες.  Η δημοτική αρχή προέβαινε σε τακτικό καθαρισμό της πόλης για αρκετά χρόνια ακόμα μετά την εμφάνιση των λοιμώδων επιδημιών αυτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καθαριότητες που είχαν το χαρακτήρα της απολύμανσης συνεχίστηκαν και το 1890-1891 επί Δημαρχίας Σπύρου Σαμιώτη.

Όσο για τις ασθένειες αυτές στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημία ευλογιάς εμφανίστηκε το 1951 στην Μάνδρα Αττικής, ενώ ο εμβολιασμός σταμάτησε το 1980. Την ίδια εποχή σταμάτησε ο προληπτικός εμβολιασμός σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού η ασθένεια πλέον κηρύχτηκε εκριζωμένη.

Πηγές:

el.wikipedia.org

Ρίζα Αγρινιωτών

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.