Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Οι Τούρκοι που καπνίζαν ναργιλέ στο κέντρο του Αγρινίου το 1913

Οι Τούρκοι που καπνίζαν ναργιλέ στο  κέντρο του Αγρινίου το 1913
Πηγή εικόνας: Α. Καβάγιας, αρχείο του Χ. Δημάδη. Δημοσιεύτηκε στη Ρίζα Αγρινιωτών, στα βιβλία Αγρίνιο, Δήμαρχοι και Δημαρχίες ( Μ. Μανικάρου και Χ. Σπυρέλη) καθώς και “Καπνεργάτες, κυνηγοί του Ονείρου” του Α. Μπαρχαμπά.

Του Λίνου Υφαντή,

Υψηλής σημασίας ιστορικό ντοκουμέντο είναι η παραπάνω  φωτογραφία στο Καφενείο Στερεοδήμα στην τότε Άνω Πλατεία ( μετέπειτα Πλατεία Στράτου).  Χρονολογείται από το 1913, άνηκε στον Αχιλλέα Καβάγια, ο οποίος εικονίζεται με άλλους επιφανείς Αγρινιώτες της εποχής  και προέρχεται  από το αρχείο του Χ. Δημάδη. Δημοσιεύτηκε στη Ρίζα Αγρινιωτών, στα βιβλία Αγρίνιο, Δήμαρχοι και Δημαρχίες ( Μ. Μανικάρου και Χ. Σπυρέλη) καθώς και “Καπνεργάτες, κυνηγοί του Ονείρου” του Α. Μπαρχαμπά.

Μεταξύ των εικονιζόμενων υπήρχαν και Τούρκοι αξιωματικοί. Ένας εξ αυτών σώζεται με το όνομα ” Οσμάν Ντεσίπ Βεής”. Ήταν η εποχή, όπου οι Τούρκοι συνθηκολόγησαν στα Ιωάννινα και παρέδωσαν στους Έλληνες την πόλη. Μερικοί από αυτούς μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι σε προσωρινά στρατόπεδα διαφόρων πόλεων μεταξύ αυτών και του Αγρινίου. Εκεί έμειναν το μεγαλύτερο διάστημα του 1913 όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο στο agrinionews.gr (https://www.agrinionews.gr/1913-to-agrinio-os-kentro-ypodochis-toyrkon-aichmaloton-entyposi-toys-ta-chalkoynia/).

Eκείνο που προκαλεί απορία είναι η άνεση που οι Τούρκοι έπιναν τον καφέ τους και κάπνιζαν το ναργιλέ τους όπως μπορείτε να δείτε στις παραπάνω φωτογραφία. Εκτός αυτού αν προσέξει κανείς όλη τη φωτογραφία , οι Τούρκοι κάθονταν με όλη την τότε καλή κοινωνία του Αγρινίου στο πιο κεντρικό καφενείο της πόλης, των Αφών Στεροδήμα. Ήταν πράγματι αιχμάλωτοι οι εικονιζόμενοι; Ήρθαν για κάποιου είδους διαπραγματεύσεις;  Αν πράγματι ήταν αιχμάλωτοι, τότε καταρρίπτονται και οι αιτιάσεις της άλλης πλευράς για “εγκλήματα” των Ελλήνων προκειμένου να χτίσουν το όποιο αφήγημά τους.

Είναι ένα από τα ερωτήματα που ίσως μείνουν αναπάντητα.

 

Πηγή εικόνας: Α. Καβάγιας, αρχείο του Χ. Δημάδη. Δημοσιεύτηκε στη Ρίζα Αγρινιωτών, στα βιβλία Αγρίνιο, Δήμαρχοι και Δημαρχίες ( Μ. Μανικάρου και Χ. Σπυρέλη) καθώς και “Καπνεργάτες, κυνηγοί του Ονείρου” του Α. Μπαρχαμπά.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.