Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Oι “ξεκούραστοι” και οι… “επαγγελματίες”

papanastasiou-dimarxeio3

Με διαφορετικές ερμηνείες και εκτιμήσεις κυλάει ο απόηχος του «ανασχηματισμού» της δημοτικής αρχής Αγρινίου. Οι (περιορισμένες) αλλαγές στις αντιδημαρχίες αιφνιδίασαν κυρίως για τη χρονική συγκυρία που επελέγη από τον δήμαρχο να γίνουν. Στο παρασκήνιο των διεργασιών δεν απουσιάζει η κριτική…

Ήταν κοινό μυστικό πως στην τελική ευθεία για την εκλογική μάχη θα επιχειρούνταν μια αναδιάταξη, ωστόσο καθώς αυτή δεν έγινε την περασμένη άνοιξη πλέον πολλοί εκτιμούσαν πως θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο. Υπό κανονικές συνθήκες με αυτό το σχήμα θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της δημοτικής αρχής Παπαναστασίου.

Ωστόσο ο δήμαρχος καθώς  έλαβε ήδη τις αποφάσεις  του δεν είχε κανέναν λόγο να καθυστερήσει. Φρόντισε ωστόσο να μην διαρρεύσουν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι τις έμαθαν λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις στο Τύπο, χθες το μεσημέρι.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό  είναι η επιστροφή στο σχήμα των αντιδημάρχων Γιώργου Μελιάδη και Ανδρέα Καλαμπαλίκη . Είχαν αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2017 χωρίς να γίνουν επισήμως γνωστοί οι λόγοι . Χαριτολογώντας (;) τότε ο δήμαρχος αρκέστηκε να αναφέρει πως το έκανε για να τους ξεκούρασει. «Καλαμπαλίκης και Μελιάδης αργά η γρήγορα θα επιστρέψουν» ήταν η επωδός πολλών στελεχών της παράταξης τότε και να που δικαιώθηκαν… Επιστρέφουν προφανώς ξεκούραστοι για να δώσουν τη μάχη της καθημερινότητας.

Από αυτή τη μάχη θα απουσιάσει ο Σπύρος Αδάμης που ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Αποχωρεί μετά από έναν περίπου χρόνο . Πρόλαβε με το γνωστό και εκρηκτικό του ταπεραμέντο να αφήσει το στίγμα του… Ένα ταπεραμέντο που τον έφερε σε σύγκρουση με πολλούς σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο (στα χωριά…) . Για το λόγο αυτό φέρονταν να είναι ο πρώτος στη λίστα προς…αποχώρηση.

Στον Σπύρο Αδάμη ωστόσο ο δήμαρχος ανέθεσε την εποπτεία και τον συντονισμό σε θέματα Βιβλιοθηκών και αρχείων καθώς και την προώθηση και διαφύλαξη της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Δήμου Αγρινίου. Φαντάζει (και είναι) μια… τιμητική αποστρατεία με αρμοδιότητες που ουσιαστικά ανήκουν στις Μ.Παπαγεωργίου και Μ.Σαλμά… Άλλωστε ο Αδάμης δεν θα έχει και πολύ χρόνο μιας και καλείται πλέον να επιστρέψει και στο σχολείο του.

Ερωτηματικό αποτελεί η περίπτωση του Χρήστου Γκούντα. Αποχωρεί από αντιδήμαρχος αλλά του  ανατίθεται η εποπτεία και ο συντονισμός  του συνόλου του Δημοτικού έργου. Του ανατίθεται ρόλος δηλαδή σαν του… δημάρχου. Άτυπος απολύτως όμως… Και ενόσω υπάρχει και γενικός γραμματέας του δήμου με αρμοδιότητες που εξαρχής καπέλωναν τις αντιδημαρχιακές. Το σίγουρο είναι πως ο δήμαρχος θέλει στο πλευρό του στην πρώτη γραμμή τον Γκούντα.

Εστία κριτικής ωστόσο αποτελεί το γεγονός πως οι περισσότεροι αντιδήμαρχοι παραμένουν για πολλά χρόνια στις θέσεις τους. Κάποιων η θητεία  θα διαρκέσει καθ’ όλη την πενταετία Παπαναστασίου και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δικές του διακηρύξεις… Εξαρχής διαμήνυσε πως θα αξιοποίησει όλους τους συμβούλους και εξέφραζε κατηγορηματικά την αντίθεση του στους «επαγγελματίες αντιδημάρχους». Όπως και να έχει όμως αυτός ξέρει καλύτερα το έμψυχο υλικό… Αν δεν ρίχνει άλλους στο γήπεδο σημαίνει πως δεν τον ικανοποιεί ο πάγκος του… Και μεταγραφές δεν προβλέπονται.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν, περισσότερα να διακινηθούν στις παραπολιτικές κουβέντες. Σε αυτές τις κουβέντες μάλιστα πολλοί εντοπίζουν συγκεκριμένη «ομαδοποίηση» που ισχυροποιείται στους κόλπους της δημοτικής αρχής. Μπορεί όμως και να έχουν άδικο…

Σε κάθε περίπτωση τη  φιλοσοφία και τη σκοπιμότητα των αλλαγών μόνο ο δήμαρχος μπορεί να τις εξηγήσει αν το επιθυμεί. Αυτός κυρίως κρίνεται. Για δήμαρχο και όχι για αντιδημάρχους ψηφίζουν οι πολίτες…

Οι πρώτοι αντιδήμαρχοι της θητείας Παπαναστασίου. Τέσσερα χρόνια μετά οι επτά είναι στο σχήμα...
Οι πρώτοι αντιδήμαρχοι της θητείας Παπαναστασίου. Τέσσερα χρόνια μετά οι επτά είναι στο σχήμα…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.