Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Οκτάμηνα, Πανεπιστήμιο και παρακρατηθέντες πόροι στο δημοτικό συμβούλιο

Οκτάμηνα, Πανεπιστήμιο και παρακρατηθέντες πόροι στο δημοτικό συμβούλιο

po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (8)

Εργαζόμενοι στα οκτάμηνα του δήμου Αγρινίου και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για να ζητήσουν από το Σώμα να εξετάσει το θέμα του υλικού που δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί αλλά και την προοπτική να επεκταθεί η εργασιακή τους σχέση με τον δήμο γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ότι δεν είναι στην πρόθεσή του να εκχωρήσει τομείς του δήμου σε ιδιώτες και θα στηρίξει τους εργαζόμενους αλλά είναι γνωστό πως η τελική απόφαση δεν παίρνεται από τον δήμο αλλά από το κεντρικό κράτος. Πάνω στο σημείο αυτό διαφοροποιήθηκε από την ομόφωνη στάση των υπολοίπων ο κ. Ράπτης, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να κοροϊδέψει για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους και δεν θα το κάνει. «Να προκηρυχτούν οι θέσεις μόνιμου προσωπικού που πρέπει» ζήτησε ο κ. Παπαναστασίου ενώ οι κ.κ. Καμμένος και Αδάμης τόνισαν ότι για να έχει αξία το όποιο ψήφισμα θα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι πως η παράταση των συμβάσεων 8μήνου έχει κριθεί αντισυνταγματική και σύμφωνα με τον πρώτο να αγωνιστούν ίσως για την επέκταση των προγραμμάτων αυτών όπως έγινε παλιότερα με τα 5μηνα. Παράλληλα θα αποφασιστεί σε ειδικό συμβούλιο αν το Αγρίνιο θα μετάσχει στις κινήσεις που κάνει για το θέμα της ανεργίας ο δήμαρχος Πάτρας κ. Πελετίδης.
Σε άλλο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, ο κ. Μοσχολιός έκανε λόγο για αποστέωση των τμημάτων του Πανεπιστημίου και απώλεια πολλών καθηγητών κάνοντας την πρόταση για συνένωση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο και του ΤΕΙ του Μεσολογγίου.
Απαντώντας στην πρόταση Μοσχολιού ο δήμαρχος Αγρινίου έκανε λόγο για καταστροφική επιρροή του σχεδίου Αθηνά στη περιοχή και ευχαρίστησε γιατί ο δήμος ήταν ενωμένος σε αυτό το θέμα αλλά δεν μπορούμε συνεχώς να αλλάζουμε θέση για το Πανεπιστήμιο με νέες προτάσεις. Ήταν, δε, καταγγελτικός στο θέμα του άρθρου 10 του νέου μνημονίου το οποίο χαρακτήρισε «κόφτη» αφού στερεί τους παρακρατηθέντες πόρους για πρώτη φορά κι ενώ το ύψος τους έχει φτάσει στα 13 δις ευρώ, όπως είπε.
Για το λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε πως πρόκειται για ένα αναίσχυντο τέλος σε βάρος του καταναλωτή και πως «θέλει το κράτος να κάνει τον Α Βαθμό Αυτοδιοίκησης εισπράκτορα για λογαριασμό του». «Οι δήμοι ήταν οι μόνοι που έκαναν περικοπές και κράτησαν την χώρα όρθια την ώρα που το κεντρικό κράτος δεν έκανε τίποτε και γι’ αυτό δεν μπορεί να μας ψέγει. Όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί είχαν αποδεχθεί ότι πρέπει να επιστρέψουν τα παρακρατηθέντα εκτός από τον κ.Σκουρλέτη», τόνισε.
Εκτεταμένη κόντρα υπήρξε μεταξύ του δημάρχου Αγρινίου και του κ. Τραπεζιώτη όταν ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» κατηγόρησε τον κ. Παπαναστασίου για ολιγωρία στο θέμα του ΒΙΟ.ΠΑ. και για μη επεξεργασία των προτάσεων που φέρνει η αντιπολίτευση από τον δήμο ενώ και ο η ίδια η δημοτική Αρχή δεν καταθέτει προτάσεις για πολλά έργα. Επίσης ρώτησε γιατί δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη στο θέμα της διαχειριστικής μελέτης για το Πάρκο. Απαντώντας εκείνος στις αιτιάσεις ότι τα αρμόδια υπουργεία έχουν κάνει κινήσεις που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τον δήμο, δήλωσε πως δεν κάνει μικροπολιτική και δεν θέτει κομματικά ζητήματα. Όπως ανέφερε, δεν έχει καταστεί δυνατόν ακόμη να βρει τον πρόεδρο της Κτηματικής , παρόλα ταύτα τόνισε ότι οι χώροι που ήταν για ΒΙΟ.ΠΑ στο προηγούμενο ΓΠΣ δεν χρειάζεται να αποχαρακτηριστούν όπως ισχυρίζεται το υπουργείο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μελέτες σε χώρους που δεν είναι ιδιοκτησία του δήμου,», τόνισε εξηγώντας ότι δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για μελέτες σε χώρους που δεν ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση. Σε ότι αφορά τις χρήσεις της παλιάς λαχαναγοράς τόνισε πως, ακόμη κι αν έγινε μια αστοχία στον χαρακτηρισμό ως ίντερνετ καφέ χώρου σε αυτήν, δεν πρέπει να απαξιώνεται ότι έχει γίνει στον πολυχώρο.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο κ. Μοσχολιός που θύμισε ότι το ΓΠΣ πολεμήθηκε από μικροσυμφέροντα ενώ την μελέτη για το παλιό αεροδρόμιο αγνοείται σε κάποιο συρτάρι των υπουργείων.
Στο θέμα του Πάρκου ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι χρειάζεται ένα ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο για το Πάρκο γιατί η διαβούλευση ακόμη είναι ενεργή ενώ δημοτικά συμβούλια σαν και το σημερινό, με τόσα πολλά εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν και το Πάρκο. «Το Πάρκο έχει πληγώσει την πόλη και κάνω έκκληση για σύμπνοια στο θέμα αυτό για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».
*Σημειώνεται ότι ομόφωνη απόφαση υπήρξε για στήριξη των 150 καπνοπαραγωγών της Μακρυνείας οι οποίοι είναι για δεύτερο χρόνο απλήρωτοι από την εταιρία «Καπνική Μηχαΐλίδης». Επίσης ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση για την έκδοση ψηφίσματος στήριξης προς καρκινοπαθείς από την Ναύπακτο, οι οποίοι ζητούν να μην πληρώνουν στην Γέφυρα κάθε φορά που κάνουν την διαδρομή προς την Πάτρα και αντίστροφα για τις ανάγκες της θεραπείας του.
Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα για την εκτροπή του Αχελώου. Διαφώνησαν παράταξη Τραπεζιώτη και Μερμίγκης γιατί απαλείφθηκε αναφορά για διεκδίκηση αποζημιώσεων και αντισταθμιστικών από τα φράγματα, η οποία ο Παπαναστασίου ήθελε να είναι εκτός ψηφίσματος.

Παμψηφεί πέρασε το θέμα της μη καταβολής τροφείων στους παιδικούς σταθμούς ενώ στο θέμα του νέου κοινωνικού τιμολογίου ζήτησε ο κ. Καλαντζής να περιλάβει εκτός από απόρους και μακροχρόνια ανέργους και οικογένειες που δεν έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (8) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (2) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (4) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (5) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (10) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (12) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (14) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (16) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (18) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (20) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (22) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (24) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (26) po-dimotiko-symvoulio-29-05-2017 (28)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.