Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Οκτώβριος, μήνας ρυθμίσεων οφειλών για χιλιάδες οικιστές Εργατικών Κατοικιών

Οκτώβριος, μήνας ρυθμίσεων οφειλών για χιλιάδες οικιστές Εργατικών Κατοικιών

OEK-291x163«Στον αέρα» από τις αρχές της επόμενη εβδομάδα η ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τις ρυθμίσεις οφειλών δανείων του πρώην ΟΕΚ.Αν. Νεφελούδης: «Κλείνει επιτυχώς ένας μεγάλος κύκλος διαβουλεύσεων με τους δικαιούχους σε 150 οικισμούς όλης της χώρας».
Ανοίγει μέσα στα πρώτα 24ωρα της επόμενης εβδομάδας η νέα πλατφόρμα μέσω του ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική καταχώρηση των αιτήσεων ρύθμισης των οφειλών που αφορούν τους οικιστές Εργατικών Κατοικιών του τέως ΟΕΚ.
Μέσω της πλατφόρμας καλούνται όλοι οι δικαιούχοι να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά προκειμένου να αναπροσαρμόσουν και να ρυθμίσουν με πολύ ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους, εφαρμόζοντας τις σχετικές αποφάσεις για ενιαία τιμή κτίσης σε όλους τους οικισμούς Εργατικών Κατοικιών, τα 304 ευρώ/τμ.
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων , με συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών και αξιολόγησή τους από τον ΟΑΕΔ, ολοκληρώνει επιτυχώς ένα μακρύ κύκλο διαβούλευσης, με κατά τόπους επισκέψεις κλιμακίων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς άμεση ενημέρωση των οικιστών σε όλη τη χώρα, όσον αφορά τις διαδικασίες που δρομολόγησε και υλοποίησε το υπουργείο για την ανακούφιση δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων που κατοικούν σε οικισμούς Εργατικών Κατοικιών.
Η νέα ενιαία τιμή κτήσης είναι πολύ χαμηλότερη του μέσου πανελλαδικού όρου της τιμής κτήσης και των δανείων που είχαν δοθεί από τον πρώην ΟΕΚ, τα 735 ευρώ/τμ, ώστε να ωφεληθούν από την μεγάλη αυτή ελάφρυνση όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι.
Οι ρυθμίσεις προωθήθηκαν μετά την έκδοση απόφασης της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου που προβλέπει τη δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης κατοικιών για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ, δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στην 30ετία (έως 360 δόσεις) και ευνοϊκότερους όρους για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, κτλ).
Στις ρυθμίσεις εντάσσονται: α) Οικιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου, β) οικιστές, οι οποίοι έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής, γ) οικιστές, με οριστικό παραχωρητήριο για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.
Η ένταξη στη ρύθμιση διευκολύνει άμεσα πολλούς δικαιούχους Εργατικών Κατοικιών να αποκτήσουν τα Οριστικά Παραχωρητήρια και να αποπληρώσουν τυχόν χρονίζουσες και μη, οφειλές τους, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό, τα αντίστοιχα έσοδα του ΟΑΕΔ.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση του δικαιούχου για την ένταξή του στη ρύθμιση αυτή, ορίζονται από τον ΟΑΕΔ και οι αιτήσεις εξετάζονται από τον ΟΑΕΔ.
Στις ίδιες ρυθμίσεις υπάγονται και οι οικιστές του Ολυμπιακού Χωριού όπου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έκδοση και παράδοση στους δικαιούχους των 80 πρώτων οριστικών παραχωρητηρίων, ενώ παράλληλα υπογράφηκε από τον Γ.Γ. η πρόταση προς τον ΟΑΕΔ για την παραχώρηση στην ΓΓΑ των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΧ. Τέλος αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο να εκδοθεί η απόφαση παραχώρησης καταστήματος για την ενορία των κατοίκων εκεί.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.