Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Όλες οι αποκαλύψεις για την παράνομη «βιομηχανία» λαθραίων τσιγάρων στο Αγρίνιο (φωτο – βίντεο)

Όλες οι αποκαλύψεις για την παράνομη «βιομηχανία» λαθραίων τσιγάρων στο Αγρίνιο (φωτο – βίντεο)

Σε ανακοινώσεις προέβησαν οι αστυνομικές αρχές για την υπόθεση που έγινε γνωστή χθες και αφορά τον εντοπισμό από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας παράνομου εργοστασίου επεξεργασίας καπνού και παρασκευής – συσκευασίας τσιγάρων στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων. 

Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε άτομα , τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα, από την περιοχή με στενούς συγγενικούς δεσμούς .Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δώδεκα άτομα κυρίως αλλοδαποί. 

Κατασχέθηκαν έντεκα περίπου τόνοι επεξεργασμένου καπνού, 7.877.000 τεμάχια λαθραία τσιγάρα και πλήθος πρώτων υλών παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρωνΟι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από τις κατασχεθείσες ποσότητες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 3.823.259 ευρώ

Η ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών:

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκε χθες, Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, παράνομο εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού και παρασκευής – συσκευασίας επώνυμων τσιγάρων, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων του δήμου Αγρινίου.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, (5) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα (12) μέλη αυτής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, των οποίων οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το δημόσιο υπερβαίνουν τα  150.000  ευρώ.

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2019, είχε εγκαταστήσει παράνομο εργοστάσιο, σε αποθήκη στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων του δήμου Αγρινίου.

Στην αποθήκη – εργοστάσιο, εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής – συσκευασίας τσιγάρων, στην οποία εργάζονταν τα 12 μη συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι εντός του παράνομου εργοστασίου υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη διαμονή και σίτιση των εργαζόμενων, ώστε να μην μετακινούνται καθημερινά και με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνταν οι πιθανότητες εντοπισμού τους.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην αποθήκη – εργοστάσιο, σε δυο οικίες και σε πρατήριο καυσίμων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

10.712  κιλά καπνού, 7.877.000 τεμάχια τσιγάρων, πλήρως εξοπλισμένη γραμμή επεξεργασίας καπνού, πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής – συσκευασίας τσιγάρων, πλήθος μηχανημάτων και υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων, φορτηγό, τράκτορας, επικαθήμενο και τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πιστόλι, περίστροφο και δυο σφαίρες, δυπ κινητά τηλέφωνα και πέντε κάρτες sim,6.260 ευρώ.

Από την ανάλυση των ευρημάτων καθώς και από την ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση και τις γνώσεις που απαιτούνται για να «στηθεί» και να λειτουργήσει τέτοιας μορφής εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων καπνικών ειδών, προκύπτει ότι οι συλληφθέντες συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση, με διαρκή και «επαγγελματική» δράση, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, τόσο από την παρασκευή λαθραίων καπνικών ειδών, όσο και από την μετέπειτα παράνομη μεταπώλησή τους.

Από τις κατασχεθείσες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων προκύπτει ότι οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το δημόσιο ανέρχονται στα  3.823.259  ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.