Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Το σχέδιο για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη στην Αιτωλοακαρνανία- Ανοιχτό το θέμα της έδρας της Γεωπονικής

Το φως της δημοσιότητας είδε το τελικό σχέδιο του υπουργού  Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκειται για την πρόταση της Κυβέρνησης για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Αιτωλοακαρνανία . Η πρόταση έγινε  γνωστή στα μέλη της συγκλήτου με ενημερωτικό σημείωμα.

Πρoωθείται , όπως έχει εξαγγελθεί, η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία, χωρίς να προτείνεται που θα είναι η έδρα της, σε Αγρίνιο ή Μεσολόγγι, ζήτημα για το οποίο υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές διαφωνίες. Οι δυο πόλεις θα έχουν πάντως από τρία τμήματα της σχολής ενώ το 7ο θα εδρεύει στην Αμαλιάδα. Το γνωστικό αντικείμενο του ενός  τμήματος του Μεσολογγίου δεν έχει αποφασιστεί γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Το Αγρίνιο διατηρεί συνολικά τρία πανεπιστημιακά τμήματα αλλά θα αποχωρήσουν προς Πάτρα  το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος  και Νέων Τεχνολογιών.  Θα φιλοξενεί τα εξής τρία της Γεωπονικής Σχολής: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ζωικής Παραγωγής και Φυτικής Παραγωγής.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια στο Μεσολόγγι που θα έχει τρία μόνο τμήματα και αυτό , αυτά της Γεωπονικής. Για την Τετάρτη 20 Μαρτίου προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει:

Α. Ιδρυση Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών (1 Τμήμα) Έδρα:Πάτρα -Λειτουργία κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Β. Λειτουργία 8 σχολών με 37 τμήματα.

Γ. Τα 28 τμήματα  στην Πάτρα, 1 στον Πύργο, 2 στο Αίγιο, 3 στο Αγρίνιο, 3 στο Μεσολόγγι, 1 στην Αμαλιάδα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ

 • Ινστιτούτο- Διαπανεπιστημιακό κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης
 • Ερευνητικό Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
 • Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
 • Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων
 • Ινστιτούτο Δια τμηματικό Βιοηθικής
 •  Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

esos .gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

22 Σχόλια

 1. Δημητρης

  Τωρα σοβαρα σκεφτονται αν η εδρα θα ναι σε μια πολη 100.000 κατοικων με ηδη ΑΕΙ ή σε μια 15.000 με καποια ΤΕΙ ;;;;;

 2. Teste matte

  Το νου σας ολοι οι βουλευτες δημαρχοι υποψηφιοι και λοιποι,εμπορικα επιμελητηρια(πολυ βουβο για αυτο το θεμα) εμπορικος συλλογος και λοιποι μετα το εγκλημα με την Ιονια Οδο μην διαπραξετε και αλλο ενα με το να απωλεσουμε σαν πολη το ελαχιστο που ειναι η κοσμητεια.Στο Μεσολογγι το 2017 μετα βιας ζουσαν περιπου 9500 ανθρωποι .

 3. Ανώνυμος

  Το Αγρινιο χάνει δυο Τμήματα . Το Τρίτο τμήμα το ΔΕΑΠΤ που είναι πενταετες έχει εξαφανιστεί. Εμφανίζονται Τρια τμήματα τετραετή. Αν ποτέ έρθουν θα είναι υποβαθμισμένα Τμήματα Γεωπονικής γιατί σε όλες τις Γεωπονικες τα Τμήματα είναι πενταετή. Δεν νοείται Γεωπονική με τετραετή τμήματα . Άρα μοιραία θα κλείσουν. Η Πατρα νίκησε

 4. καλλιοπη παπαζηση

  το Μεσολογγι ειναι μια πολη ιερη για νασαι εσυ ελευθερος σημερα. το αγρινιο τον πληθυσμο τον απεκτησε με τα χωρια που κατεβηκαν με το ζορι για να γινουν τα εργα της Δεη. το τει εχει τεραστια υποδομη. ηταν η εδρα του τει ηπειρου τει καρπενησιου,Λαμιας κλπ.

 5. αλεξης

  To φοβερό ειναι οτι μαλώνουν που θα βρισκεται η εδρα της κοσμητείας μιας Σχολής χωρίς Τμήματα. Γιατι ολοι ξερουν οτι τετοια τμηματα (χωρις υποδομές και προσωπικό) δεν προκειται ποτέ να γίνουν. Είναι φανερή πρόθεση των πολιτικών να αποπροσατολίσουν το κόσμο, μεχρι τις εκλογές, για να μη δεί την ουσία οτι δηλ το Αγρίνιο χάνει ολα τα Τμηματα του. Μετα τις εκλογές ο κόσμος θα καταλάβει αλλα θα ειναι αργά. Ανταλλάσονται Τμηματα που λειτουργούν με φοιτητές εδω και χρόνια με Τμηματα στα χαρτια.

 6. Κωστας

  Νταξει Καλλιόπη αφου ειναι ιερη να παμε και την πρωτεύουσα εκει.. τι αλλο θα ακουσουμε…

 7. Ανώνυμος

  Καλλιόπη , για το σήμερα έχεις να μας πεις κάτι ;.

 8. PABLITO

  Εγώ σας τα έλεγα , θα τα δείτε κατάματα όλα τώρα σιγά σιγά .
  Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμα και αν κάποιος γνωρίζει καλό θα ήταν να το γράψει σε ένα κόμμεντ έστω: Το ΔΕΑΠΤ , απ’ότι καταλαβαίνω σπάει σε κομμάτια και φτιάχνει τα υποτιθέμενα “τρία τμήματα” του Αγρινίου, ή εξανεμίζεται ολοκληρωτικά, ή απλά ενσωματώνεται το τμήμα σε άλλο του παρόμοιο του πανεπιστημίου;

 9. PABLITO

  Έχω ξαναπεί σε κόμμεντ και μ’αρέσει που ερίζει αρκετούς η πραγματικότητα και το γεγονός, ότι η πιο ρεαλιστικά πιθανή πόλη για να στεγαστούν τα όποια τμήματα θα υπάρξουν , θα είναι το Μεσολόγγι. Αυτό το ξέρουν όλοι, όσοι τα κανονίζουν και όσοι ακολουθούν τα θέματα. Έχω δεί τις υποδομές , όπως και εκείνες που υπάρχουν στο Αγρίνιο. Ας κάνατε τόσο καιρό διαμαρτυρίες στον-στους δήμαρχο-χους Αγρινίου που τόσα χρόνια χλεύαζαν τους φοιτητές και τους έταζαν υποδομές ,σε παλαιά νοσοκομεία , ανύπαρκτα αεροδρόμια κτλπ. Εδώ ένα κτίριο επιπλέον ενοικιαζόταν(το μόνο καινουργιο) και δεν άντεξε και πολύ καιρό να στεγάζει ακαδημαικές δραστηριότητες λόγω του υψηλού του ενοικίου. Εδώ παλαιά βιομηχανικά κτίρια καπνού-καπναποθήκες δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν( που τα έχουν κάνει άλλες και άλλες μικρές κωμοπόλεις μουσεία) , CAMPUS θα φτιάξουν;; αχαχαχαχα Στο Μεσολόγγι έχει έτοιμο το campus όμως. Ο πληθυσμός δεν έχει καμία σημασία. Π.χ. στην Κοζάνη έφτιαξαν μέσα σε μία νύχτα τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος ,ενώ σε άλλες κωμοπόλεις ανοίξανε πανεπιστήμια με 5-6 σχολές. Το Μεσολόγγι έχει και την παράδοση και τους χώρους όπως είπε ορθά και η Καλλιόπη παραπάνω, αλλά το θέμα είναι και πολιτικό. Το φταίξιμο είναι στους τοπικούς φορείς, όπως και στον Δήμο Αγρινίου που τόσα χρόνια δεν νοιάστηκε ιδιαίτερα ώστε να πάρει ακαδημαική κατεύθυνση η πόλη. Μην εκνευρίζεστε με αλήθειες.

 10. Δημήτρης

  Ποια πόλη είναι ιερή; Δεν υπήρξες ποτέ πόλη και δε θα γίνεις. Χωριό είσαι. Το Αγρίνιο αναπτύχθηκε λόγω καπνού και βιομηχανίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Εδώ ήταν για χρόνια οι κεντρικές αποθήκες της Παπαστράτου, από τις μεγαλύτερες εταιρείες καπνού στον πλανήτη. Σταματήστε οι Μεσολογγίτες να έχετε απαιτήσεις. Θα είστε η μικρότερη πόλη με ΑΕΙ. Δεν έχετε κανένα πολυκατοικίες να νοικιάσουν οι φοιτητές. Δεν είστε ικανοποιημένοι με 3 τμήματα λέει. Εγώ θα το ξαναπώ. Αν περάσουν την τροπολογία αυτή κ έχουμε ίδια τμήματα, μαυρίζω ΣΥΡΙΖΑ. Δε ζητάμε τίποτα υπερβολικό. 4-5 σχολές της προκοπής ζητάμε γιατί απλά είναι το λιγότερο που αξίζει ένα τέτοιο αστικό κέντρο. Δες το συγκριτικά κιόλας. Το Μεσολόγγι έχει ιστορία. Το Αγρίνιο έχει δυναμική, μεγάλη αγορά, από τις καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα, λαό, ομάδα σούπερ λιγκ κλπ. Το Μεσολόγγι ούτε ΚΤΕΛ δεν έχει.. και που είστε πρωτεύουσα πολύ είναι. Δε θα σας δώσουμε τη ζωή μας για την έξοδο 200 χρόνια πριν. Καλώς η κακώς πλέον είστε πόλη 10 χιλιάδων. Αποδεχτείτε το.

 11. Ανώνυμος

  Το δεαπτ μένει Αγρίνιο και γίνεται αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης. Όσο για το campus, δεν ξέρεις τι λες. Πιστεύεις 3-4 τμήματα θέλουν καμία τρελή κτηριακη υποδομή; Σε δύο δημόσια κτήρια στεγάζονται πανευκολα. Αφήστε την καραμέλα αυτή. Δε μιλάμε να γίνει στο Αγρίνιο ΑΕΙ με 30 τμήματα…

 12. Πανος

  Campus λεει το Μεσολόγγι! Που στεγαζει το δημαρχείο του σε αιθουσες ραδιοφωνικού σταθμού!! Που εχει “νοσοκομειο” που υπολειτουργεί και που η αστυνομική διεύθυνση ψάχνει που θα στεγαστεί. Οκ τι να σχολιασω τωρα πρώτα;;

 13. ΧΟΡΧΕ ΝΤΙΑΣ

  Ούτε ένα σάιτ ρε PABLITO δεν έχεις στο χωριό σου να γράφεις τα « οράματα « που βλέπεις . Θέλεις και γούστα ;;
  Τα είπαμε ότι πεις εσυ θα γίνει ;;;;;;

 14. Τελης

  Καλά κάθεστε και ασχολείστε με τον γραφικό PEPITO??!!
  Μια ζωή οι μσούογγιτες τα ξέρουν όλα , και στο τέλος ουραγοί σε όλα .,,,,

 15. PABLITO

  χαχαχα εκτός θέματος και απαντήσεις δίχως επιχειρήματα. Ο μόνος που μου απάντησε στην ερώτηση που έκανα ήταν ο “Ανώνυμος” ,που ακόμα και για αυτά τα επιπλέον που είπε , έδωσε έστω και μία απλή επιχειρηματολογία για αυτά που πιστεύει, το οποίο το εκτιμώ ιδιαίτερα παρά τις διαφωνίες μας.

 16. ΦΩΤΗΣ

  Εγώ ενα θα πω.Ο Συριζα τα έχει κάνει μπάχαλο όσον αφορά τα της εκπαίδευσης.Δίνει ψύχουλα και τα πολλά τα οφελείτε η Πάτρα.Αντί να κάτσει να ενισχύσει τα παρόντα τμήματα αλλάζει τα πάντα.Και το πανεπιστήμιο εδώ καλύτερα δούλευε οταν υπαγόνταν στα Ιωαννίνα.Η ΝΔ τι λέει για όλα αυτά?

 17. κων/να

  Pablito,

  Δεν γνωριζω να απαντησω την ερωτηση σου, στο ποστ, στις 4¨02μμ, αλλα ετσι οπως μας δειχνουν στο χαρτι σ’αυτο το αρθρο, φαινεται πως οντως το τμημα ΔΕΑΠΤ κοβεται στα 3 και απο αυτο σχηματιζονται οι καινουριες σχολες……που φανταζομαι απο το καινουριο ετος, θα γινουν σχολες εξιδεικευσης της Γεωπονικης.

  Καποιος φοιτητης του ΔΕΑΠΤ μπορει να εχει καποια ενυμερωση.

  Οπως κι αν εχει, κοντος ψαλμος……πρεπει ολα να ειναι ετοιμα πριν συμπληρωσουν μηχανογραφικα τα παιδια της 3ης λυκειο, λογικα.

 18. κων/να

  Συμφωνω απολυτα με οσα ειπε ο PABLITO στο ποστ στις 4¨46 περι τοσα χρονια και οι υποσχεσεις για σωστες υποδομες/κτηρια στο Αγρινιο…..

  Δεν φταιει ο καθε πολιτης. Ουτε ο τοπος. Φταινε οι αρμοδιοι, οι τοπικοι φορεις.

  Αντι να πολεμανε τους φοιτητες τοσα χρονια (5, που ξερω εγω), επρεπε να κερδισουν τις μαχες για κτηρια και εστιες. Ποτε δεν το εκαναν.

  Το Μεσολογγι εχει, εστω ,ετοιμο αυτο το κομματι. Και δεν ειναι αρκετο να λεμε ‘δεν θελουν τρελο χωρο’,………η ουσια ειναι οτι πως θα παρουν αναπτηξη εαν δεν ξεκινησουν με τις σωστες υποδομες απο την αρχη, οι καινουριες σχολες; Παλι μισες δουλειες;

  Επισης, κακα τα ψεμματα, το Μεσολογγι ειναι κοντα στην Πατρα και εξυπηρετει με αλλους τροπους. Δηλαδη, ενωνει κατα καποιο τροπο ολες τις σχολες, Αιγιο,Πατρα, Αντιρριο, Ναυπακτο,Μεσολογγι.

  Ο πληθυσμος δεν εχω δει να παιζει ρολο….ας γινει το καλυτερο γ’αυτους που σπουδαζουν. Αυτη ειναι η ουσια.

  Καταλαβαινω ομως και το δηλημμα του Αγρινιου. Ας ειχαν μεριμνησει οι τοπικοι φορεις ΤΟΣΑ χρονια. Κριμα. Αυτοι ‘πουλησαν’ το τοπο τους.

 19. Ιασονας

  Δήμαρχοι, βολευτες,αντιπεριφερειάρχης , Επιμελητήριο , κ.τ.λ στο απυρόβλητο ;;;;;; Νταξ. Αφού ο υπουργός με το βουρτσακι κάτω από την μύτη βλέπει ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς , καλά κάνει . Να τα πάρει όλα …….

 20. Ιασωνας

  Δήμαρχοι, βολευτες,αντιπεριφερειάρχης , Επιμελητήριο , κ.τ.λ στο απυρόβλητο ;;;;;; Νταξ. Αφού ο υπουργός με το βουρτσακι κάτω από την μύτη βλέπει ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς , καλά κάνει . Να τα πάρει όλα …….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.