Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Ολοκληρωμένη πρόταση για το Πανεπιστήμιο από τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό

Ολοκληρωμένη πρόταση για το Πανεπιστήμιο από τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό

Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη (ψηφιακή) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων μετά τη διαρροή της πρότασης του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στη συνεδρίαση που διεξάγεται δια τηλεδιασκέψεως έλαβαν μέρος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων (ΤΕΕ, Επιμελητήριο κ.α.) καθηγητές πανεπιστημιακών τμημάτων και φοιτητές.

Το «παρών» έδωσε και ο Αιτωλοακαρνάνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός που πρότεινε τη λειτουργία πανεπιστημιακού campus στην Αιτωλοακαρνανία, προσανατολισμένου σε θέματα φυτικής παραγωγής, αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης

Ο κ. Λιβανός εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών και κάλεσε τους μετέχοντες στη συνεδρίαση να συγκροτηθεί μια «Επιτροπή Παιδείας, Ανάπτυξης και Λογικής», που θα έχει τη μορφή Επιτροπής Αγώνα για να διεκδικήσει η Αιτωλοακαρνανία τη δική της Σχολή.

Πρότεινε εξάλλου στην Επιτροπή να μετέχουν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου και Αγρινίου, οι Βουλευτές και τρεις ή τέσσερις Πανεπιστημιακοί προκειμένου να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση που θα είναι αναπτυξιακή.

Συγκεκριμένα, ως βάση διαλόγου ο Σπήλιος Λιβανός κατέθεσε την παρακάτω πρόταση:

Να λειτουργήσει στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι μια Σχολή Βιώσιμης Ανάπτυξης  με τα εξής τμήματα:

Στο Μεσολόγγι:

1.Τμήμα Φυτοϊατρικής ή Γεωπονίας

2.Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (αυτό που υπάρχει σήμερα στο Μεσολόγγι)

3.Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, το οποίο επίσης υπάρχει και

4.Τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής

Στο Αγρίνιο:

1.Τμήμα Αειφόρου  Ανάπτυξης (το οποίο περιλαμβάνεται στην πρόταση του πανεπιστημίου ως αϊειφορικής γεωργίας)

2.Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας που έχει συσταθεί αλλά είναι σήμερα σε αναστολή, να δουλέψουμε έτσι ώστε να είναι λειτουργικό  και

3. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (το οποίο υπάρχει πρέπει να  παραμείνει ως έχει)

Παράλληλα, στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων (με κατεύθυνση τη Γεωργική Οικονομία) να λειτουργήσουν στο Αγρίνιο τo Τμήμα  Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (υπάρχει σήμερα να παραμείνει) και το Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (υπήρχε, καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ , η πρόταση είναι  να επανιδρυθεί και να παραμείνει ως είχε στο Αγρίνιο, γιατί είναι σημαντική η ύπαρξή του για το όραμά μας, τη σχέση με την τοπική παραγωγή, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη και βεβαίως γιατί εμπεδώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των σημερινών αποφοίτων και κάποιων παλαιοτέρων εκ των φοιτητών που σήμερα φοιτούν εκεί.

Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας  να επαναπροσδιοριστεί  και μεταφερθεί στην Πάτρα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε την πρόταση που κατέθεσε «οραματική, αναπτυξιακή και πάνω απ’ όλα πραγματική».

Ανέφερε συγκεκριμένα:  «Ακολουθώντας αυτή την πρόταση εκτιμώ ότι η Αιτωλοακαρνανία αποκτά γεωτεχνικά τμήματα και τμήματα υποστηρικτικά προς αυτά (αγροτικής οικονομίας και διοίκησης) Και κατ αυτόν τον τρόπο τα τμήματα γεωτεχνικού ενδιαφέροντος λειτουργούν σε έναν ενιαίο χώρο πλέον και άρα η εκπαίδευση καθίσταται συνεκτική. Γίνεται πιο ομαλή η διαχείριση της εκπαίδευσης, γιατί δεν έχει διασπορά εργαστηριακών μονάδων, δεδομένου ότι τα τμήματα έχουν μεγάλο αριθμό κοινών μαθημάτων και δεν απαιτείται σε πολλές των περιπτώσεων διπλάσιος αριθμός ΔΕΠ.Γίνεται πιο ομαλή η διαχείριση της έρευνας, λόγω της συγκέντρωση των εργαστηρίων και του ερευνητικού εξοπλισμού σε διπλανούς χώρους χωρίς να απαιτείται μεταφορά δειγμάτων.

Οι δομές στην Αιτωλοακαρνανία πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την υποστήριξη μιας γεωτεχνικής σχολής δεδομένου ότι εκτός των κτιριακών υποδομών, διαθέτουν και περί τα 400 στρέμματα όμορα του campus, για έρευνα πεδίου  για εκπαιδευτικούς , για αγρούς καινοτομίας για πολλά πράγματα τα οποία θέλουμε να κάνουμε και εμείς στο Υπουργείο και βεβαίως μπορεί να βρεθούν και αντίστοιχες εκτάσεις και στο Αγρίνιο.Αν υλοποιηθεί η πρόταση που καταθέτω θα χρειάζεται λιγότερο και αποτελεσματικότερο τεχνικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας  και φύλαξης που σημαίνει μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης και καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων που σήμερα -κτίρια και εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού- καταρρέουν.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους κι επειδή ο μεγαλύτερος παραγωγικός νομός στην Ελλάδα πρέπει να έχει επιστηνμονική υποστήριξη για να πετύχει την πράσινη, αειφόρο ανάπτυξη που προσδοκά και η ΕΕ με την πολιτική του Green Deal, θεωρώ ότι η πρόταση αυτή είναι πλήρης, παραγωγική, τεκμηριωμένη και αποτελεσματική», σημείωσε ο κ. Λιβανός.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. επικέντρωση

    Το Μεσολόγγι σε αυτό το θέμα γιατί; Το θέμα λέγεται πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Δεν έχει λόγο ύπαρξης η άστοχη γενίκευση ή η όποια διασπορά στη συζήτηση. Πανεπιστήμιο ή πανεπιστημιακά τμήματα στο Αγρίνιο λειτούργησαν. Αυτά στοχοποιήθηκαν. Για το επαπειλούμενο τέλος αυτών των τμημάτων το διακύβευμα. Μην μπερδέυουμε όλο τον νομό και άλλες πόλεις τώρα.

  2. Δημήτρης κοντονικας

    Κωστάκη καραγκούνη βγες από την ντουλάπα

  3. Άλλος

    Μια σχολή ζαμπονοκοπτικής και πιτογυρολογίας επίσης θα ήταν χρήσιμη στον τόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.