Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο 1ο Μουσικό Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου (φωτο)

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο 1ο Μουσικό Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου (φωτο)

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή 4η Οκτώβρη στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, με την συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία της χορωδίας «Αρμονία» Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε το 1ο Μουσικό Φεστιβάλ Χορωδιών στο Αγρίνιο.

Η πρώτη μέρα της τριήμερης εκδήλωσης ξεκίνησε την Παρασκευή 2α Οκτώβρη στον ανακαινισμένο χώρο του θερινού κινηματογράφου «Ελληνίς» στο κέντρο του Αγρινίου.

Η μουσική εκδήλωση – πρωτοφανής για την Δυτική Ελλάδα – διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία της Κυρίας Χρυσούλας Τασολάμπρου, προέδρου του Πνευματικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Σκέπη» και με συν διοργανωτές  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, τον Δήμο Θέρμου, και το Υπουργείο Τουρισμού – ΕΟΤ.

Στο πλαίσιο της προφύλαξης από την πανδημία της εποχής μας, τηρώντας τους κανονισμούς που συνιστώνται, κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην είσοδο του «Ελληνίς» θερμομετρούσε τους εισερχόμενους και έκανε συστάσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού. Τις ίδιες συστάσεις επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των Αγρινιωτών και επισκεπτών από άλλα μέρη της Ελλάδας. Πολλοί ήταν οι προσερχόμενοι αλλά δυστυχώς δεν επιτράπηκε  η είσοδος σε όλους λόγω πληρότητας του χώρου…

Την άψογη παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο καταξιωμένος επί 60 συναπτά χρόνια στον χώρο, καλλιτεχνικός αφηγητής και παρουσιαστής του κλασικού θεάτρου και του καλλιτεχνικού αθλητισμού κ. Αλέξης Κωστάλας. Ο 80χρονος συντονιστής της εκδήλωσης, το 2ήμερο των παραστάσεων ανεβοκατέβηκε άπειρες φορές, σαν νεαρός δεκαοκτάρης τα σκαλοπάτια του πάλκου του «Ελληνίς».

Προλόγισε και καλωσόρισε στο Αγρίνιο όλες τις χορωδίες που συμμετείχαν, και με τα ποιητικά και μερικές φορές χιουμοριστικά του σχόλια μετέδιδε χαρά και γέλιο στο ακροατήριο. Αν και ήρθε πρώτη φορά σαν παρουσιαστής στην πόλη, είναι γνωστός και πολύ αγαπητός  σε όλους, από την πολλών δεκαετιών καριέρα του  στην τηλεόραση. Τουλάχιστον οι μισοί από τους ακροατές φωτογραφήθηκαν μαζί του στα διαλλείματα και στο τέλος των παραστάσεων την Παρασκευή και το Σάββατο βράδυ.

Ημέρα πρώτη, Παρασκευή 2α Οκτώβρη

Την πρώτη μέρα έγιναν χαιρετισμοί στην εκδήλωση. Προσφώνηση  έκανε εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου η αρμόδια για τα πολιτιστικά Αντιδήμαρχος κυρία Παπαγεωργίου.

Παραβρέθηκαν ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής πρώην υπουργός κ. Γεώργιος Σαλμάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αμαλία Βούλγαρη, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Χρήστος Γκούντας, ο αντιδήμαρχος Δήμου Αμφιλοχίας κ. Ανδρέας  Ρεγκούτας, η αντιδήμαρχος Θέρμου κ. Ιωάννα Καλημέρη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 250 άτομα, κάτοικοι της πόλεως αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Οι χορωδίες παρουσίασαν τα προγράμματά τους, συνήθως αποτελούμενα από 4 έως 9 τραγούδια.

Εμφανίστηκε πρώτη η «Χορωδία Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών Ακαρνανικό Φως». Την διεύθυνε η κα. Χρυσούλα Τασολάμπρου.

Δεύτερη η Χορωδία Γυναικών  Καλυβίων «Αγίου Νικολάου» μαζί με την νέα χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς η «Αγία Αγάθη». Μαέστρος ο κ. Νικόλαος Στρατόπουλος.

Τρίτη ήταν η χορωδία  «Μικτό Φωνητικό Σύνολο Ορφέα Πατρών». Μαέστρος η κα. Λίνα Γερονίκου. Με τον ενός αιώνα «Ορφέα» της Πάτρας συμμετείχε η πολυβραβευμένη Άννα Μπιθικώτση, κόρη  του αξέχαστου πάντα παρόντα στις καρδιές των Ελλήνων Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Τέταρτη η  Χορωδία «Μαϊστράλι», του Κέντρου Λόγου, Τέχνης κι Επιστήμης Αμφιλοχίας Δίοδος. Μαέστρος η κα. Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου. Την χορωδία της Αμφιλοχίας συνόδευσαν με την μουσική τους οι καλλιτέχνες Νικόλαος Πρεβεζάνος στην κιθάρα και τραγούδι, Γεώργιος Τσούμας στο Μπουζούκι, Αντώνιος Πρεβεζάνος στο Μπάσο και Νικόλαος Τρομπούκης στο Cajon.

Και πέμπτη και τελευταία για την πρώτη μέρα της εκδήλωσης ήταν η  Χορωδία Πολιτιστικού Πνευματικού Συλλόγου η «Αγία Σκέπη». Μαέστρος η κα. Χρυσούλα Τασολάμπρου.

Την χορωδία της «Αγίας Σκέπης» συνόδευσαν οι καλλιτέχνες Νικόλαος Αυγέρης, παραδοσιακά κρουστά, Γιάννης Αυγέρης κρουστά, Γιάννης Καραγιάννης Λαούτο και τραγούδι, Κωνσταντίνος Καρκαμπούνας κιθάρα και τραγούδι, κα. Θεοδώρα Πατσιαλού τραγούδι, κα. Κωνσταντίνα Καψάλη, και φιλική συμμετοχή η κα. Αρετή Κετιμέ με καταγωγή από την Παραχελωίτιδα.

Βραβεύσεις στους προέδρους των Χορωδιών έκαναν ο κ. Γεώργιος Σαλμάς, η κα. Άννα Μπιθικώτση, η κα. Αμαλία Βούλγαρη, και η κα. Ιωάννα Καλημέρη.

Όλες τις εκτελέσεις των χορωδιών και τις βραβεύσεις καταχειροκρότησε το ενθουσιασμένο κοινό και στο τέλος πολλοί ήταν αυτοί που παρέμειναν στον χώρο για να συγχαρούν όλους τους παράγοντες αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης και να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Ημέρα δεύτερη, Σαββατο 3η Οκτώβρη

Πάλι γεμάτος από νωρίς ο θερινός κινηματογράφος «Ελληνίς», μεγάλη ανάγκη για εξεύρεση μεγαλύτερου χώρου για το επόμενο φεστιβάλ το 2021!

Πέντε χορωδίες συμμετείχαν από Ζάκυνθο, Εύοσμο Θεσσαλονίκης, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και  Θεσσαλονίκη.

Έναρξη έγινε με καλωσορίσματα από τον παρουσιαστή κ. Κωστάλα στους επισήμους και το κοινό που με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση. Παραβρέθηκανη κα. Κατερίνα Μοθωναίου Αντιπεριφερειάρχης  Οικονομικών & Πολιτισμού Ιονίων Νήσων,  ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κώστας Καλαντζής, η κα. Αμαλία Βούλγαρη Περιφερειακή Σύμβουλος, η κα. Ιωάννα Καλημέρη αντιδήμαρχος Θέρμου, η καλεσμένη στην εκδήλωση Δρ. Σέβη Μαζέρα, (Διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας, Μαέστρος, Πιανίστρια και Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας Ψαλτριών «Αι Άδουσαι»). Η κα. Άννα Μπιθικώτση, Όπως και την πρώτη μέρα της εκδήλωσης παραβρέθηκαν πολλοί γνωστοί Αγρινιώτες ‘όπως ο κ. Βασίλης Γρηγορόπουλος φιλόλογος, ο κ. Παναγιώτης Δρέλλιας Μαθηματικός και αρθρογράφος,η γνωστή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου και άλλοι πολλοί.

Ξεκίνησε πρώτη η χορωδία Ζακύνθου «Η Φανερωμένη», ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια της Ζακύνθου. Μαέστρος ο κ. Σταμάτης Φιλιακός Μιχαλίτσης.

Ακολούθησε η χορωδία «Φιλομήλα» του Μουσικού & Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Έκανε πολύ πρωτότυπη έναρξη του προγράμματός της με ήχους δακτύλων και χεριών κλιμακούμενους σε ένταση και ρυθμό. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο.  Μαέστρος η κα. Άννα Μαρία Κότσιφα.

Τρίτη χορωδία η «Λαμποβίτισσα» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άφρας Κέρκυρας. Μαέστρος η κα. Αγάθη Κοσκινά.

Το διάλλειμα που ακολούθησε έδωσε την ευκαιρία για να υπογραφούν αυτόγραφα από τον αειθαλή Αλέξη Κωστάλα σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές του, καθώς και σε ανταλλαγές κινητών, facebook&e-mailδιευθύνσεων μεταξύ των συμμετασχόντων στις χορωδίες και του κοινού.

Τέταρτη  η Χορωδία Ενηλίκων Πολιτιστικού& Κοινωνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου». Μαέστρος η κα. Ειρήνη Πολίτη.

Πέμπτη και τελευταία η Χορωδία «Αρμονία» της Θεσσαλονίκης. Μαέστρος ο κ. Νίκος Κυριακού.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός από την κα. Τασολάμπρου προς όλες τις χορωδίες που συμμετείχαν και το κοινό που παρακολούθησε. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, τον Δήμο Θέρμου, τα μέλη του συλλόγου «Αγία Σκέπη» που εργάστηκαν σε όλα τα στάδια των εκδηλώσεων, την καλλιτέχνιδα Δίδα Μαρία Πολύζου που βραβεύτηκε για την δημιουργία του πίνακα που κοσμεί και είναι το σήμα κατατεθέν του επικοινωνιακού υλικού του Φεστιβάλ. Ευχαρίστησε και τον ακούραστο ηχολήπτη κ. Παναγιώτη Αυγέρη για την άψογη ποιότητα του ήχου.

Βραβεία απένειμαν στους προέδρους των συλλόγων οι: Αντιπεριφερειάρχης κα. Κατερίνα Μοθωναίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Αμαλία Βούλγαρη, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κώστας Καλαντζής,η αντιδήμαρχος Θέρμου κ. Ιωάννα Καλημέρη, και η κα. Άννα Μπιθικώτση.

Με το πέρας της «Αρμονίας» το ενθουσιασμένο κοινό παρέμεινε στον χώρο και συνεχάρη τους συμμετέχοντες στις χορωδίες που ήρθαν από μακριά κόντρα στις αντιξοότητες των καιρών…

Από όλους εκφράστηκε η επιθυμία να επαναληφθεί παρόμοιο πολιτιστικό γεγονός στο Αγρίνιο και να καθιερωθεί σαν ένας ετήσιος μόνιμος θεσμός για την πόλη. Για την επόμενη  διοργάνωση πρέπει να βρεθεί χώρος μεγαλύτερος για να μπορεί να φιλοξενήσει τις πολυμελείς χορωδίες και τους ακροατές. Εάν δεν είχαμε την πανδημία θα συμμετείχαν και χορωδίες από το εξωτερικό, το 1ο φεστιβάλ ξεκίνησε σαν Διεθνές φεστιβάλ χορωδιών, αλλά οι συμμετοχές από άλλα κράτη ακυρώθηκαν λόγω ανωτέρας βίας…

Την Κυριακή 4η Οκτωβρίου-τελευταία μέρα του επιτυχημένου από την πρώτη στιγμή φεστιβάλ-από τις επτά το πρωί η Χορωδία «Αρμονία» της Θεσσαλονίκης «παρατάχθηκε»στο δεξιό ψαλτήρι του ευρύχωρου Ιερού Ναού Αγίου Παύλου στη Μεγάλη Χώρα (Ζαπάντι) Αγρινίου. (Απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από την πόλη και είναι ένα ιστορικό μέρος, η απελευθέρωσή του το 1821 από τους Τούρκους εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιούλη, εορτή της Αγίας Παρασκευής).

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αιδεσιμότατος  Κοσμάς Τσιτσιβός συμπαραστεκόμενος από την χορωδία «Αρμονία» πράγμα που για πρώτη φορά παρακολούθησαν οι ευλαβείς κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας στην εκκλησία τους. Τον όρθρο έψαλαν οι κυρίες Χ. Τασολάμπρου και Σ. Μαζέρα.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αιδεσιμότατος ευχαρίστησε τους Θεσσαλονικείς για την επιλογή της Εκκλησίας του Αγίου Παύλου να ψάλλουν τους εκκλησιαστικούς ύμνους της Κυριακής και πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της πόλεως Αγρινίου με την Θεσσαλονίκη είναι πολλοί. Ο κυριότερος δε είναι ότι τιμούμε και εμείς στην πόλη του Αγρινίου τον Άγιο Δημήτριο στην πανέμορφη εκκλησία στην είσοδο της πόλεως, και όχι μόνον, γιατί υπάρχουν είκοσι ναοί στην ευρύτερη περιοχή αφιερωμένοι στον Άγιο Δημήτριο. Πρόσφερε ένα πολύτιμο δώρο στην καταξιωμένη Χορωδία της Θεσσαλονίκης, ένα αγαλματίδιο του Αιτωλοακαρνάνα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που κρατάει στα χέρια του έναν ξύλινο Σταυρό. Το δώρο παρέλαβε ο Μαέστρος κ. Νικόλαος Κυριακού.

Στο παρακείμενο χώρο δεξιώσεων του Ιερού Ναού προσφέρθηκε στην πολυμελή χορωδία-36 άτομα-καφές, αναψυκτικά και τοπικά γλυκίσματα παρασκευασμένα από τον σύλλογο γυναικών Μεγάλης Χώρας. Η φιλόλογος κα. Ελένη Ζαμπάρα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της «Αγίας Σκέπης» διάβασε στους τιμώμενους επισκέπτες κείμενο με ιστορικές αναφορές για το Ζαπάντι-Μεγάλη Χώρα.

Τα μέλη των χορωδιών ξεναγήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα της οργανωτικής επιτροπής στην λίμνη Τριχωνίδα και σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία του Δήμου Αγρινίου  καθώς και στην περιοχή του Θέρμου.

Στο οποίο δε Θέρμο οι Ζακυνθινοί καλλιτέχνες εκτέλεσαν παραδοσιακές Επτανησιακές καντάδες δύο βραδιές και ένα πρωινό!

Όλοι οι επισκέπτες εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την αγάπη με την οποία η πόλη τους υποδέχθηκε, και ενθουσιασμένοι εξέφρασαν την επιθυμία σύντομα να ξαναβρεθούν ξανά στο φιλόξενο Αγρίνιο.

Και πέρα από τα πολιτιστικά οφέλη, στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η περιοχή – ειδικά η εστίαση – η έλευση και παραμονή έστω και λίγων ημερών πολυπληθών ομάδων τονώνει και δίνει ανάσα πνοής στις τοπικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν άμεσα από την συνεχιζόμενη κρίση…

Ευχόμαστε όλοι το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ Χορωδιών το 2021 να γίνει με καλύτερες συνθήκες υγείας και η συμμετοχή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, έτσι πολιτιστικοί δίαυλοι θα ανοιχτούν ανάμεσα στο Αγρίνιο και τον υπόλοιπο Κόσμο προς όφελος όλων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.