Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Oμιλία για «το Κτηματολόγιο Αγρινίου των Οθωνικών χρόνων»

σχολη-τοπικης-ιστοριαςΟμιλία της Θεοδώρας Μονιούδη-Γαβαλά (Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών) με θέμα το Κτηματολόγιο Αγρινίου των Οθωνικών χρόνων θα λάβει χώρα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, σήμερα Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 και ώρα 18:00, στα πλαίσια της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας».

Περίληψη
Τα γεγονότα του πολέμου για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας άφησαν το Βραχώρι ερειπιώνα. Από την καποδιστριακή περίοδο άρχισαν οι προσπάθειες για την αναδημιουργία της πόλης, οι οποίες συστηματοποιήθηκαν και εντάθηκαν στα χρόνια της οθωνικής βασιλείας. Τα σημαντικότερα κρατικά εγχειρήματα για την αναδιοργάνωση της πόλης υπήρξαν η σύνταξη του κτηματολογίου και η εκπόνηση και έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου. Το κτηματολόγιο των μέσων του 19ου αιώνα αποκαλύπτει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εποχής αλλά και στοιχεία για την κοινωνική διάρθρωση. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Αγρινίου υπήρξε ο μεγάλος αριθμός των εθνικών γαιών, ενώ ως κοινά στοιχεία με άλλες πόλεις της Παλαιάς Ελλάδας καταγράφονται η πολύ μεγάλης κλίμακας αλλαγή στις ιδιοκτησίες και η ευρεία ανοικοδόμηση.

 Βιογραφικό Σημείωμα
Η Θεοδώρα (Δώρα) Μονιούδη-Γαβαλά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ασχολήθηκε με ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες (μελέτες μνημείων, παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών κέντρων πόλεων) και με αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες. Εκπόνησε σημαντικό αριθμό μελετών Δημοσίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει πολυετή δραστηριότητα που σχετίζεται με την έρευνα της ιστορίας της πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής οικισμών του ελλαδικού χώρου. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών. To 2006 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Τιμήθηκε με Έπαινο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1996). Στις επιστημονικές της δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οκτώ (8) βιβλία και είκοσι έξι (26) άρθρα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.