Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Το όνομα Αμφιλοχία έδωσε στην οικία του στην Αυστραλία

Το όνομα Αμφιλοχία έδωσε στην οικία του στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία οι ιδιοκτήτες συνηθίζουν να δίνουν ένα όνομα στις κατοικίες τους. Ο Αμφιλοχιώτης Χρήστος Παϊπέτης που ζει στο Σίδνεϊ έδωσε το όνομα τη πόλης όπου κατάγεται και γεννήθηκε.
Ο Χρήστος και ο Κώστας Παϊπέτης είναι 2 από τα πέντε παιδιά του Αριστοτέλη Παϊπέτη και ζουν εδώ και 45 χρόνια στην Αυστραλία.

Ποιος ήταν ο Αριστοτέλης Παϊπέτης

(Έντυπη έκδοση 197 16/7/2015)

Με καταγωγή από το Σταυρό Κέρκυρας ο Α. Παϊπέτης, βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου κατοικούσε μόνιμα η αδερφή του και σπούδασε εκεί. To 1940, κατά τη διάρκεια της Κατοχής έφυγε από την Αίγυπτο για να επισκεφτεί την γενέτειρά του την Κέρκυρα. Στο πέρασμά του από την Αμφιλοχία τον σταμάτησαν οι Ιταλοί, κι αφού αντιλήφθηκαν ότι ήταν γνώστης ιταλικών και γερμανικών τον ανάγκασαν να γίνει διερμηνέας.

Εκεί, στα 39 του χρόνια γνώρισε την κατά πολύ νεότερή του Αμφιλοχιώτισσα Αθηνά Ευαγγελίου, με την οποία παντρεύτηκε και απέκτησαν πέντε παιδιά. Από τη θέση του διερμηνέα, βοηθούσε πάντα και με οποιοδήποτε ρίσκο όσους είχαν ανάγκη χωρίς ποτέ να αποβλέπει σε ίδιον όφελος. Ο Α. Παϊπέτης την εποχή εκείνη βοήθησε αρκετά την οικογένεια Στράτου και υπήρξε καλός φίλος με τη Δώρα Στράτου.

Το 1952 του δόθηκε τιμητικά η ταβέρνα δίπλα στο εξωκλήσι του Αη Γιώργη, την οποία δούλεψε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια διορίστηκε από τον Αν. Στράτο στο Υπουργείο Γεωργίας ως διαχειριστής των κατασκηνώσεων και παρέμεινε στην Αθήνα μέχρι που πέθανε. Τα παιδιά του εξακολουθούσαν να ζουν στην Αμφιλοχία με αρκετές οικονομικές δυσκολίες μέχρι το 1975 όπου αναγκάστηκαν να φύγουν για την Αθήνα και στη συνέχεια να μεταναστεύσουν.

Σήμερα, παρότι κατοικούν στην Αυστραλία, καταφέρνουν να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Αμφιλοχία, που επισκέπτονται συχνά μιας και τη θεωρούν πατρίδα τους. Το αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους για αυτήν, τους κατέστησε αναγνώστες της εφημερίδας «Μαΐστρος» την οποία λαμβάνουν ανελλιπώς από την έναρξη της έκδοσής της (2007) μέχρι και σήμερα.

Ονομασία δρόμου: Αριστοτέλης Παϊπέτης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας σε συνέχεια της ονοματοθεσίας οδών που ξεκίνησε από το 2006, δίνοντας τα ονόματα ανθρώπων της περιοχής που ξεχώρισαν για την κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική τους δράση, αποφάσισε να δώσει σε οδό της πόλης το όνομα του Αριστοτέλη Παϊπέτη.

Τα παιδιά του Αριστοτέλη Παϊπέτη θεωρούν μεγάλη τιμή που ύστερα από 70 χρόνια, το όνομα του πατέρα τους θα κοσμεί οδό στην πόλη της Αμφιλοχίας.

Πηγή: e-maistros.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.