Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Όντως ήρθε το τέλος εποχής και τα οφέλη είναι πολλά…

Όντως ήρθε το τέλος εποχής και τα οφέλη είναι πολλά…

Τα χθεσινά αποτελέσματα δεν είναι τέλεια εξαιτίας κάποιων λεπτομερειών. Προσωπικώς με απογοητεύει  ότι έλαβε ρόλο στα πράγματα ο άνθρωπος που χασκογελούσε μπροστά στα κλειστά ΑΤΜ κι έλεγε σε βίντεο «μάγκα σκίστους το καλσόν»(!), δείχνοντας όχι τόσο γελοίος όσο άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα. Εξίσου με απογοητεύει που εκλέγεται ένας άνθρωπος που βλέπει την μορφή του Χριστούλη στα σύννεφα.

Στην πλειονότητά τους τα αποτελέσματα  δικαιώνουν αυτό που είχαμε γράψει προ ημερών(και σε κάποιους δεν άρεσε), πως έρχεται τέλος εποχής. Και πράγματι, ήρθε το τέλος εποχής της Χρυσής Αυγής. Σε μερικά χρόνια θα την θυμόμαστε όπως θυμούνται άλλοι λαοί την Χρυσή Ορδή, ξέροντας ότι κάποιο μεγάλο κακό τους έκανε αλλά χωρίς να θυμούνται ποιο ακριβώς.

Και μόνο αυτό το γεγονός έχει τεράστια σημασία και φαίνεται από την μουδιασμένη αντίδραση διάφορων «πολεμιστών της ελευθερίας» που χαλάστηκαν από το γεγονός ότι την ναζιστική ομάδα την απέβαλε τελικά η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Την ήθελαν εκεί, ως μπαμπούλα που να δικαιολογεί και να ενεργοποιεί τον μηδενισμό τους, ως ναρκωτικό που θα αλλάζει τις παρενέργειες του δικού τους ναρκωτικού, ενός δήθεν αντιφασισμού που στην ουσία ήταν η επιβολή σε δρόμους και σχολεία των πιο αντιδημοκρατικών απόψεων. Και τώρα; Επιστροφή μια δεκαετία πίσω και μάλιστα με δικομματισμό!

Κι εδώ ερχόμαστε στην  άλλη μεγάλη τύφλα, εκείνη των νικητών. Οι  Νεοδημοκράτες, καθώς πίστεψαν ότι όχι μόνο θα νικήσουν αλλά θα εξαερωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ο Τσίπρας δηλαδή-, κάπου απογοητεύτηκαν που κράτησε δυνάμεις ο αντίπαλος. Κι όμως, το αποτέλεσμα είναι σοφό τελικά: και αυτοδύναμη κυβέρνηση υπάρχει και δεν θα κάνει ό,τι θέλει και δεν θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα συνονθύλευμα από παλαβούς που θέλουν όλη μέρα αντίσταση με τα καδρόνια στο δρόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα είναι ένα κόμμα πια που κυριαρχεί στον χώρο του θα καθίσει κάτω και θα βρει στελέχη δικά του για την αυτοδιοίκηση και για τα σωματεία. Στην ανάγκη θα εγγράψει μαζικά νέα μέλη όπως συμβουλεύον ήδη φιλικοί δημοσιογράφοι κι όπως έκανε το αντίστοιχο κόμμα στην Βρετανία που του μοιάζει.

Οι εποχές της τυφλής αγανάκτησης τελείωσαν όμως. Οι εποχές των ΑΝΕΛ και του Τέρενς Κουίκ τελείωσαν. Το αν θα λειτουργήσει η κυβέρνηση εξαρτάται από εκείνη. Η αντιπολίτευση παρέδωσε κανονικά, οι ακραίοι λούφαξαν, τα τρολ στα υπόγεια έχουν βγει στο φως και ζητούν τροφή. Όσοι ήθελαν να πάρουν και το πολίτευμα μαζί με την εξουσία ψάχνουν για δουλειά. Οι περισσότεροι «πρόθυμοι» λαϊκιστές-κυρίως δεξιοί- έχασαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που αρμόζει στα πρόσωπα που βλέπει κανείς στο ψηφοδέλτιο Αιτωλοακαρνανίας. Άσχετα αν θα τους ψήφιζες, είναι κανονικοί άνθρωποι, κεντροαριστεροί, άντε και κανένας ελαφρώς ριζοσπάστης. Όχι κανένας Λάμπρου , ούτε κανένας Κυρίτσης…

Οι κλινικές περιπτώσεις των διάφορων «χώρων» σαν εκείνους που προκάλεσαν τον Μητσοτάκη την ώρα που θα ψήφιζε(οι οποίοι ευχόταν να φάνε καμιά επίθεση, να νιώσουν ήρωες) έμειναν για ακόμη μια φορά κάπου μεταξύ του 0,05% και του 1%… Θα επιχειρήσουν να μας πρήξουν ίσως με κάποιο νομοσχέδιο για την Παιδεία ή για τις φυλακές.  Όμως πλέον το σκηνικό δεν μοιάζει με το 2012 πια, φύγαμε από εκεί οριστικά.

 

Γ.Συμψηρής.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.