Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

OΠΕΚΕΠΕ στο agrinionews.gr: Πως έγινε ο έλεγχος στη Λεπενού

OΠΕΚΕΠΕ στο agrinionews.gr: Πως έγινε ο έλεγχος στη Λεπενού

oi-eponimes-kataggelies-pou-anoixan-ta-stomata-sti-lepenou-696x468Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) με επιστολή του εκτελών χρέη προέδρου του Γεωργίου Αποστολάκη στο agrinionews.gr τοποθετείται αναφορικά με τον πολυσυζητημένο έλεγχο κτηνοτρόφων βοοειδών που έγινε στη Λεπενού.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν παρουσιάστηκε καμία διένεξη ανάμεσα στους ελεγχόμενου και στα συνεργεία των ελεγκτών, αντίθετα ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας.
Η ειδοποίηση των παραγωγών έγινε με όλους τους δυνατούς τρόπους (sms, τηλέφωνα, αναρτήσεις στο Δήμο, ενημέρωση των φορέων υποβολής δήλωσης του κάθε παραγωγού) και εξάντλησε τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο χρονικά όρια.
Οι ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ που συμμετείχαν στον έλεγχο είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και ιδιαίτερα έμπειροι και συνεπώς είναι σε θέση α διακρίνουν μοσχαράκια από ζώα πολύ μεγαλύτερα των 24 μηνών. Εξάλλου, ο αριθμός των ζώων που κρίθηκαν μη επιλέξιμα λόγω ηλικίας, είναι πολύ μικρός αναλογικά με τα λοιπά ευρήματα».
Η επιστολή εστάλη ως απάντηση σε δημοσίευμα που φιλοξενήθηκε στο agrinionews.gr και αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι ο μοναδικός διαπιστευμένος Οργανισμός Πληρωμών των ενισχύσεων από τα Ευρωπαϊκά Γεωργικά Ταμεία (ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ) στην χώρα μας.

Το έργο του Οργανισμού ελέγχεται συνεχώς από τα αρμόδια κοινοτικά θεσμικά όργανα, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρηστή διαχείριση των πόρων της ΚΓΠ (περίπου 3 δις. Ευρώ ετησίως για την χώρα μας) και να αποτρέπεται η επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει βάσει του ενωσιακού και εθνικού θεσμικού πλαισίου τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα να καθορίζει τον τρόπο, το χρονικό διάστημα και την έκταση των ελέγχων που διενεργεί. Να σημειωθεί ότι η Λεπενού δεν είναι η μόνη κοινότητα στην οποία πραγματοποιήθηκε καθολικός έλεγχος. Επαναλήφθηκε πρόσφατα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις περιπτώσεις τριών κοινοτήτων άλλου νόμου, χωρίς την ύπαρξη καταγγελιών, καθόσον ο εν λόγω τρόπος ελέγχου κρίνεται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικός, λιγότερο χρονοβόρος και κοστοβόρος.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν παρουσιάστηκε καμία διένεξη ανάμεσα στους ελεγχόμενου και στα συνεργεία των ελεγκτών, αντίθετα ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας.

Η ειδοποίηση των παραγωγών έγινε με όλους τους δυνατούς τρόπους (sms, τηλέφωνα, αναρτήσεις στο Δήμο, ενημέρωση των φορέων υποβολής δήλωσης του κάθε παραγωγού) και εξάντλησε τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο χρονικά όρια.

Οι ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ που συμμετείχαν στον έλεγχο είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και ιδιαίτερα έμπειροι και συνεπώς είναι σε θέση α διακρίνουν μοσχαράκια από ζώα πολύ μεγαλύτερα των 24 μηνών. Εξάλλου, ο αριθμός των ζώων που κρίθηκαν μη επιλέξιμα λόγω ηλικίας, είναι πολύ μικρός αναλογικά με τα λοιπά ευρήματα.

Η υπογραφή των εντύπων από τους κτηνοτρόφους, έγινε σε όλες τις περιπτώσεις μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου στον τόπο συνάντησης που είχε ορισθεί. Οι ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, συμπλήρωναν τα έντυπα και ενημέρωναν τους παραγωγούς για τα ευρήματα και τη δυνατότητα ένστασης. Οι παραγωγοί υπέγραφαν το έντυπο επιτόπιου ελέγχου, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση διαφωνίας τους έχουν την δυνατότητα για υποβολή ένστασης εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής, στην υπηρεσία που τον διενήργησε, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία. Ως εκ τούτου δεν προκύπτει από πουθενά παραπλάνηση των ελεγχόμενων από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί μόνο μια ένσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τέλος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και της προβλεπόμενης συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, αποστέλλει τα πρακτικά ελέγχου στην οικεία ΔΑΟΚ προκειμένου αυτή, εφαρμόζοντας τις δικές τις προβλεπόμενες διαδικασίας, να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να προασπίσει το έργο του για την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ως οφείλει, επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Ως εκ τούτου παρακαλούμε, όπως αναρτηθεί το ανωτέρω κείμενο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 37 παρ. 2 του Νόμου 4356/2015, ο οποίος τροποποιεί το νόμο 1178/1981.

Ο πρόεδρος α.α.
Γεώργιος Αποστολάκης»

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. jimy

  Έτσι μπράβο για να μην θεωρείται κιόλας ότι τα παιδιά εξαπατήθηκαν. Βέβαια αν αληθεύει ότι βρέθηκαν 5.000 κεφάλια αντί για 13.000 δηλωμένα τότε ίσως να προκύπτουν και ποινικές ευθύνες για μερικούς από αυτούς τους κτηνοτρόφους. Και βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι οι κτηνοτρόφοι που μοχθούν και έχουν τα ζώα που δηλώνουν δεν είναι οι μαλάκες της παρέας για να αρπάζουν κάποιοι άλλοι τις επιδοτήσεις και να κάθονται στο καφενείο και να λένε το κοντό τους και το μακρύ τους. Εκτός αυτού αυτό που ξέρανε μέχρι τώρα να πληρώνει το κράτος τις επιστροφές στην Ε Ε δηλαδή όλοι εμείς οι άλλοι φορολογούμενοι, τέρμα και τελείωσε. θα τα πληρώνει όποιος ευθύνεται.

 2. Ανώνυμος

  ΑΣΗΜΗΝΑΚΑΝΙΗΜΕΒΟΟΤΡΟΦΟΣΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΩ 32 ΓΕΛΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΚΑΙ ΠΡΕΠΗ Η ΕΝΣΤΑΣΩΤΗ

 3. ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ

  ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ.
  ΜΕΣΑ ΣΤΑ 5000 ΠΟΥ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ<>;
  ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΦΟΒΕΡΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗΣ
  ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΕΝΑ ΤΟΝΝΟ ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ!!! ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΡΙΧΝΑΝ ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΥΤΙΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΞΑΝΑ.
  ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ: ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΚΑΚΚΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΖΗΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΜΠΑΘΕΙΑ, ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΤΙ ΤΑ 3 ΔΙΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΚΚΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 2,5 ΔΙΣ. ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΩ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΠΟΥ ΜΟΧΘΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΑΓΑΘΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ!!!

 4. Ανώνυμος

  Ρε μας δουλεύετε σε ποιους τα λέτε ρε αφού μερική την βγάλανε καθαροί χωρίς να έχουν ούτε ένα γελάδι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.