Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Οριστικό τέλος σε μια ιστορία από το Αγρίνιο που θυμίζει αυτή της Μπεκατώρου

Οριστικό τέλος σε μια ιστορία από το Αγρίνιο που θυμίζει αυτή της Μπεκατώρου

Αμετάκλητη η καταδίκη για άνδρα από το Αγρίνιο που είχε αποπλανήσει ανήλικο αγόρι το 2003

Με απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης Αγρινιώτη ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως (το 2018) και στο Εφετείο (2019) για αποπλάνηση ανηλίκου πού είχε γίνει το 2003.

Η ιδιαιτερότητα της υπόθεσης αυτής έγκειται στο ότι η ασέλγεια σε βάρος του ανήλικου αποκαλύφθηκε 14 χρόνια μετά και μάλιστα χωρίς ο ανήλικος να το καταγγείλει. Κάποιες συνθήκες είναι άλλωστε ανάλογες με της υπόθεσης που είναι στο επίκεντρο του πανελληνίου ενδιαφέροντος αυτές τις μέρες, της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου.

Ενώ ένα άλλο στοιχείο που συγκλονίζει και αντιστοιχεί με όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες, ήταν η δυσπιστία των αρμοδίων την οποία αντιμετώπισε το θύμα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αγρινιώτη άρχισε το 2013 στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου όταν το θύμα του, απολογούμενο στα πλαίσια άσχετης υπόθεσης, ανέφερε για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε από την ηλικία των δεκατριών ετών όταν είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από γνωστό 50χρονο Αγρινιώτη.

Ήταν η πρωτοβουλία του Εισαγγελέα της Έδρας που οδήγησε στο να σταλεί αντίγραφο των πρακτικών της δίκης στον αρμόδιο Εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθεί δίωξη. Πολύ απλά δεν θα είχε γίνει τίποτε αν το θέμα περνούσε έτσι, μια ζωή θα είχε ακόμη καταστραφεί…

Μετά την προκαταρκτική εξέταση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αγρινίου έθεσε την υπόθεση στο αρχείο κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί η παραπομπή στο ακροατήριο ενώ την ίδια άποψη είχε και ο Εισαγγελέας Εφετών Αγρινίου, ο οποίος απέρριψε τότε την αίτηση του θύματος για άσκηση εφέσεως κατά του Βουλεύματος.

Το θύμα τελικά κατέφυγε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υποβάλλοντας αίτηση για την αναίρεση του Βουλεύματος η οποία έγινε δεκτή.

Αναιρέθηκε λοιπόν το απαλλακτικό βούλευμα και η υπόθεση παραπέμφθηκε ξανά στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αγρινίου με αποτέλεσμα ο παιδεραστής να παραπεμφθεί στο ακροατήριο και τον Απρίλιο του 2018 η υπόθεση να εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λευκάδας, το οποίο παρά την απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως, καταδίκασε το  αγρινιώτη σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αγρινίου, που δίκασε την έφεσή του, τον έκρινε επίσης ένοχο και τον καταδίκασε στην ίδια ποινή και μετά την απαγγελία της απόφασης ο άνδρας οδηγήθηκε στις φυλακές όπου κρατείται ως σήμερα. Αρκεί να δει κανείς μόνο πόσες φορές υπήρξαν προτάσεις που θα κάλυπταν την πράξη και την δράση του θύτη!

Τον επίλογο στην υπόθεση έγραψε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος, οποίος με απόφασή του που δημοσιεύθηκε αυτές τις μέρες, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης την οποία είχε ασκήσει ο καταδικασθείς.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του θύματος Κωνσταντίνο Καπελλάκη, ο Άρειος Πάγος με το βούλευμα του οποίου άνοιξε ο δρόμος για την παραπομπή του δράστη, έγραψε και τον επίλογο της υπόθεσης αυτής.

Η υπόθεση αυτή συγκλόνισε  την κοινωνία του Αγρινίου καθώς η αποπλάνηση του ανηλίκου συνέβαινε χωρίς η οικογένειά του να αντιληφθεί το παραμικρό. Kάποιοι φέρονταν να γνώριζαν   αλλά κανείς δεν βρέθηκε να μιλήσει την κρίσιμη στιγμή που έβλεπαν μαζί του τον ανήλικο, ούτε την κρίσιμη στιγμή που η αυθόρμητη αναφορά του ανηλίκου για τα δεινά που πέρασε στα χέρια του, εξετάζονταν από την ανακριτική αρχή.

Η υπόθεση  εξ ορισμού ήταν δύσκολο να αποδειχθεί καθώς είχαν μεσολαβήσει 14 χρόνια από την τέλεση των πράξεων, όμως η επιμονή της οικογένειας και η ευαισθησία της εισαγγελέως και των δικαστών του Αρείου Πάγου  τον οδήγησαν τελικά στην αίθουσα του ΜΟΔ Λευκάδας, προκειμένου να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

Για 14 ολόκληρα χρόνια το ανήλικο παιδί σιωπούσε, ακόμη και μετά την ενηλικίωσή του. Όπως υποστηρίζει ο κ. Καπελάκης, η αντίδραση αυτή των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης δεν  πρέπει να μας παραξενεύει διότι η φυσιολογία του εγκλήματος αυτού, αδρανοποιεί το θύμα, το οποίο νιώθει πολλές φορές αδύναμο να αντιμετωπίσει όχι μόνο το δράστη αλλά και  τα σχόλια  της κοινωνίας  αλλά  και τους δικούς του εφιάλτες τους οποίους ξαναζεί κάθε φορά διηγείται το τι ακριβώς του συνέβη.

Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη χειρότερη όταν το θύμα κακοποίησης είναι αγόρι, όπως εν προκειμένω,  καθώς στην περίπτωση αυτή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της αλλοίωσης ή αμφισβήτησης της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Τόσο στην διεθνή όσο και στην ημεδαπή βιβλιογραφία αναφέρονται πάρα πολλές υποθέσεις κατά τις οποίες τα θύματα τέτοιου είδους επιθέσεων βρίσκουν τη δύναμη, το κουράγιο και το σθένος να καταγγείλουν η βαρβαρότητα την οποία υπέστησαν πολλά χρόνια μετά, έως και 27 έτη μετά την κακοποίηση τους όπως στην περίπτωση κακοποίησης ανήλικης στο Swindon της Αγγλίας.

Με άλλα λόγια, απαιτείται σθένος για να δικαιωθούν τα θύματα και ελάχιστα σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθά ο κοινωνικός περίγυρος που συχνά κάνει πως δεν γνωρίζει. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθούν τα θύματα να καταγγείλουν αυτό που βίωσαν και δεν πρέπει να απασχολεί κανέναν ο χρόνος που τελέστηκε η πράξη, όπως υποκριτικά έρχεται στην συζήτηση-ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα- αυτές τις μέρες.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Σπύρος Δ.

    Συγχαρητήρια θερμά στο συνήγορο Καπελακη Κώστα για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την τιμωρία του δράστη και τη δικαίωση παιδιού που βίωνε το μαρτύριο αυτό σιωπωντας..
    Υπάρχει δικαιοσύνη και στη χώρα μας και εύγε επίσης στους δικαστικούς λειτουργούς.

  2. Ανώνυμος

    Αφού τελεσιδικησε η υπόθεση γιατί δεν μας λέτε και το όνομα του μήπως υπάρξουν και άλλες καταγγελίες?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.