Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Οριστικός νικητής στη μάχη για τα μνημεία

Οριστικός νικητής στη μάχη για τα μνημεία

αρχαια

Εμείς εδώ στην επαρχία μπορεί να μην έχουμε, φερ’ ειπείν, δημόσια μέσα μεταφοράς αλλά πληρώνουμε κανονικά, ως φορολογούμενοι, για εκείνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε αντάλλαγμα, ως επαρχιώτες που είμαστε, έχουμε τη χαρά να παίρνουμε ιδέες, τεχνογνωσία αλλά και «κουλτούρα» από τα μέρη εκείνα όπου εδρεύει το κράτος.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά όταν άκουσα για την πρωτοβουλία που θα πάρει ο δήμος Αθήνας για να προστατέψει τα αγάλματα της πόλης. Πρέπει να το ξέρετε, την ιδέα που υπάρχει την είχε αναφέρει από τούτη εδώ τη στήλη ο γράφων πολύ πριν την παρουσιάσει ο Καμίνης. Η αφορμή μπορεί να ήταν η χιλιοστή φορά που είχε βανδαλιστεί κάποιο άγαλμα ή να ήταν κάποια παρέμβαση σε μια πλατεία ή να ήταν όταν πήραν τις προτομές των Παπαστραταίων. Λίγη σημασία έχει, αυτό που μετράει είναι ότι την ιδέα την είχαμε εμείς καιρό πριν.

Ποια είναι η εξέλιξη; Ο δήμος Αθηναίων πήρε τη γενναία απόφαση, μετά τους βανδαλισμούς έξω από την Νομική, να αποσύρει για να προστατέψει 49(!) αγάλματα τα οποία είναι επισφαλή κοντά σε ανθρώπους με μεγάλη φλόγα μέσα τους. Θα τα βάλει σε εκθεσιακούς χώρους μπας και γλιτώσουν, άλλωστε από τα 201 μνημεία που έχει την επικράτειά του τα 11 έχουν ήδη κλαπεί και ένα σεβαστό ποσοστό έχει υποστεί φθορές. «Σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς της πόλης εξετάζουμε, την προσωρινή απόσυρση ορισμένων γλυπτών, την αντικατάστασή τους με εκμαγεία και την έκθεση των πρωτότυπων έργων στη Δημοτική Πινακοθήκη», αναφέρθηκε.
Νομίζω ότι έχουμε νικητή. Θυμάμαι όταν είχα πει κάτι ανάλογο για το δύσμοιρο άγαλμα στην πλατεία Δημάδη είχα δεχτεί τον ψόγο κάποιων ότι έτσι θα κερδίσουν εκείνοι που θέλουν τον μηδενισμό. Ε και; Έχουν κερδίσει, γιατί πρέπει να το κρύβουμε;

Το πρωί άκουγα στο ράδιο άλλη μια εκδοχή για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Κάποιος «πατριώτης»,  πασίγνωστος λαϊκιστής τελάλης έλεγε ότι οι αληταράδες οι Ευρωπαίοι έβαλαν κάποτε τον Μαυρομιχάλη να σκοτώσει τον Καποδίστρια, αλλιώς θα είχαμε γίνει από τότε κράτος. Ευτυχώς κάποιος πετάχτηκε και τον διόρθωσε: ο Μαυρομιχάλης ήταν ο κοτζαμπάσης ενώ ο Καποδίστριας ήταν ο Ευρωπαίος που δεν ανέχονταν εκείνοι που ήθελαν τη χώρα ως λεία. «Όχι», τον διόρθωσε ο τελάλης, «πράκτορας ήταν ο Μαυρομιχάλης, για να μας μπερδέψουν τα έκαναν όλα».

Στην πάνω φωτογραφία είναι η Παλμύρα που μας μοιάζει πιο πολύ. Στην κάτω φωτογραφία είναι η εξωτερική πλευρά από το πανεπιστήμιο στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας, με τα ωραία ελληνικά, που δεν μας πολυμοιάζει πια…

sala

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. antikeimenikos

    Η Ελληνική κοινωνία ανέχεται τους βανδαλισμούς και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει ψηφίσει αναρχοάπλυτους μπαχαλάκηδες να τον κυβερνήσουν.

    Μπάχαλο ψήφισαν, μπάχαλαο παίρνουμε.

    Όχι πως τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν κάτι διαφορετικό. Απλά τότε μπορεί να πήγαινε και κανένας μέχρι τα δικαστήρια. Πλέον τους βγάζει ο Λάμπρου απευθείας από το κρατητήριο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.