Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Όσα συζήτησαν με τον Παπαθανάση οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας

Όσα συζήτησαν με τον Παπαθανάση οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση και των προέδρων του εμποροβιομηχανικού συλλόγου Μεσολογγίου και των εμπορικών συλλόγων Αγρινίου, Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας κκ. Βασίλειο Σπυρόπουλο ,  Σωκράτη Κωστίκογλου , Αποστόλη Παπαϊωάννου  και Αποστόλη Αυγερινό. Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών Κωνσταντίνος Ζούκας . Συμμετείχε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ  Κωνσταντίνος Καραγκούνη που έλαβε την πρωτοβουλία.

Στόχος αυτής της τηλεδιάσκεψης ήταν η συζήτηση των προβλημάτων και των δυσχερειών που έχει προκαλέσει η πανδημία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην αγορά γενικότερα αλλά και η ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί και θα αναληφθούν από εδώ και πέρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων παρουσίασαν στον κ.Παπαθανάση τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η  αναγκαστική  αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων λόγω της πανδημίας, διότι όπως τόνισαν μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση καλούνται να διαχειριστούν αυτή την υγειονομική κρίση που έχει επιφέρει απώλεια τζίρου που κυμαίνεται σε ποσοστά 30-40%.

Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη παράτασης των προθεσμιών εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων, η παροχή άμεσων ενισχύσεων- αποζημιώσεων, η μείωση του ποσοστού επιστροφής του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων καθώς και η επιθυμία να υπάρξει πρόβλεψη στο εν λόγω πρόγραμμα και για τις μικρές επιχειρήσεις που κατά βάση απασχολούν μικρό αριθμό (ή και μηδαμινό) εργαζομένων.

Ζητήθηκε ακόμη η παράταση της έκπτωσης 40% του ενοικίου ώστε να υπάρξει μια σχετική αποσυμφόρηση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, η δημιουργία προγραμμάτων στήριξης με σκοπό την ψηφιοποίηση του λιανεμπορίου, η απλοποίηση της γραφειοκρατίας για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και η καταβολή επιδοτήσεων για την ενίσχυση του άλλου πληττόμενου εκ της πανδημίας κλάδου, του τουρισμού.

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής Υπουργός πρώτα απ’ όλα ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα κριθεί εντός των επομένων ημερών οι οποίες ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα είναι πολύ κρίσιμες για τις όποιες αποφάσεις. Αυτό θα αποφασιστεί στην επικείμενη σύσκεψη που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους αρμόδιους Υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά απ’αυτήν. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής όπου τώρα διανύουμε ήδη τον 4ο κύκλο ενώ ακολουθεί ο 5ος και ο 6ος πολύ πιο ενισχυμένος . Ο Υπουργός επισήμανε ακόμη πως ο προγραμματισμός της κυβέρνησης θα στοχεύσει στην μεγαλύτερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απο τον Ιανουάριο θα είναι πιο έντονη και θα περιλαμβάνει διάφορα προγραμμάτα στήριξης και προγράμματα ψηφιοποίησης του εμπορίου και ενίσχυσης του Τουρισμού. Ανέφερε επίσης πως σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στην μείωση της γραφειοκρατίας με τη δημιουργία νέου εξελιγμένου στο αναπτυξιακό κομμάτι πληροφοριακού συστήματος που θα είναι έτοιμο στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να τεθεί τέλος και στις διάφορες καθυστερήσεις των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων μέσα από τη δημιουργία νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ο κ.Παπαθανάσης, μετά τις επισημάνσεις που έκανε ο κ. Ζούκας, δεσμεύθηκε να έρθει σε επαφή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη για την επιδίωξη πρόσφορης λύσης στο πρόβλημα που του γνωστοποιήθηκε σχετικά με τη μείωση της ζήτησης και κατανάλωσης των ελιών καλαμών που προκάλεσε η πανδημία.

Ο κ.Καραγκούνης αφού ευχαρίστησε τόσο τους φορείς αλλά βεβαίως και τον αναπληρωτή Υπουργό επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά και τις πολύ σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί. Μετέφερε το αίτημα για συνεχή στήριξη των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων και ζήτησε την όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση σχετικά με το ποσοστό επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής, ένα ζήτημα που σε κάθε περίπτωση θα απασχολήσει την κυβέρνηση την άνοιξη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.