Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Όταν επιφανείς Αγρινιώτες εγκαινίαζαν μνημείο για την μάχη του Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση

Όταν επιφανείς Αγρινιώτες εγκαινίαζαν μνημείο για την μάχη του Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση

Του Λίνου Υφαντή,

Σπάνιες εικόνες από την εγκαίνια μνημείου αφιερωμένου στην μάχη του Αγίου Βλασίου και τη νίκη του Γεώργιου Καραϊσκάκη εναντίον των Τούρκων στις 15 Ιανουαρίου του 1823 διασώζει ο τόμος Επιστημονικής Εταιρείας Ιστορικών Μελετών Στερεάς Ελλάδας.   Ο συγκεκριμένος φορέας είχε επιδείξει πλούσιο έργο. Η παραπάνω εκδήλωση χρονολογείται από το 1973 και το μνημείο που ονομάστηκε “στήλη ευγνωμοσύνης στον στρατηλάτη Γεώργιο Καραϊσκάκη” στήθηκε με έξοδα του φορέα στην είσοδο του οικισμού Καραμαναίικα της κοινότητας Αγίου Βλασίου.  Στην παραπάνω αναμνηστική φωτογραφία υπάρχουν επιφανείς Αγρινιώτες της εποχής όπως  Ευθύμιος Σταθόπουλος, Ο Κωνσταντίνος Σουμέλης, ο Κωνσταντίνος Μαραγιάννης, Αντώνης Παπαντολέων, Γεώργιος Παπαγιάννης, Κωνσταντίνος Μαραβίτσας, Ελένη Κοντογιάννη, Μαίρη Χρυσικοπούλου και ο ιδρυτής της ΓΕΑ Κωνσταντίνος Χειμάρας.

Την παραπάνω εικόνα διαβάζουμε ως μία διαφορετική αντίληψη που είχε η κοινωνία της εποχής τόσο για την ύπαιθρο όσο και για την ιστορία της και τα γεγονότα του ’21. Αν μη τι άλλο,  υπήρχε περισσότερο ενεργοποίηση για τέτοια ζητήματα. Από την άλλη φαίνεται η περιοχή του Αγίου Βλασίου να έχει διαφορετική σημασία από ότι σήμερα που έχει εγκαταλειφθεί. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί Αγρινιώτες περνούσαν τα καλοκαίρια τους εκεί και αναμφίβολα ο τόπος αυτός άφησε πολλές μνήμες.

Όσο για την μάχη του Αγίου Βλασίου, αυτή ζωντάνεψε για δύο δεκαετίες περίπου αρχικά από τον Σύλλογο Αγιοβλασιτών Αθήνας και Αγρινίου και μετέπειτα από τον σύλλογο της ιστορικής μνήμης  της μάχης της Κορομηλιάς και του Θεάτρου. Ο τόπος πάντως της αναπαράστασης λίγο θυμίζει το σημερινό ορεινό τοπίο.

Δείτε άρθρο της Μηχανής του Χρόνου του γράφοντος για τη συγκεκριμένη μάχη:

https://www.mixanitouxronou.gr/i-monomachia-tou-kara-skaki-me-ton-tourko-archigo-chatzi-bento-pou-prospathise-na-ton-dorodokisi-me-500-chiliades-grosia-gia-na-ton-afisi-na-perasi-apo-to-karteri-pou-tou-estise-ston-acheloo/


 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.