Του Λίνου Υφαντή,
Το παρακάτω βίντεο είναι απεικόνιση με τεχνητή νοημοσύνη μιας υπόθεσης που υποστηρίζει ότι ο ρους του ποταμού Αχελώου άλλαξε πριν 5000 χρόνια και πέρναγε μέσα από τα σημερινά στενά της Κλεισούρας. Η γεωλογική αυτή αλλαγή στην ίδια υπόθεση ευθύνεται και για τη δημιουργία των βραχωδών στενών της Κλεισούρας στην έξοδο της Ιονίας Οδού προς Αγρίνιο.
Υπάρχουν διάφορες μελέτες σχετικά με το ζήτημα αυτό. Π.χ. στη μελέτη “Diachronic environmental evolution of the Messolonghi lagoon” του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναλύεται η διαχρονική εξέλιξη του δέλτα και των υδάτινων διαδρομών της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες γεωλογικές αλλαγές που υπέστη ο ρους του ποταμού.
Χορηγούμενο










1 Σχόλιο
Αλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το άνοιγμα δημιουργήθηκε όταν ο Δυτικός Ζυγός μετά από μεγάλο σεισμό επικάθησε στη βυθιζόμενη Ιόνια πλάκα και άρχισε η παροχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού της Αιτωλικής λίμνης μέσω της δημιουργηθείσης διέξόδου ,της σημερινής θέσης του Αχελώου,πρός τις Εχινάδες νήσους και δημιουργίας του κάμπου Ευηνοχωρίου -Κατοχής.
Η καθετότητα των τοιχωμάτων του φαραγγιού του στενού της Κλεισούρας παραπέμπει σε αυτή τη θεωρία.
Γιά τις λεπτομέρειες των μεταβολών στην περιοχή του κάτω Αχελώου https://www.archaiologia.gr/blog/2016/10/18/αχελώος-και-εχινάδες-νήσοι-η-αλήθεια-σ καθηγητής Η. Μαριολάκος