Κυριακή, Μάρτιος 24, 2019

Μια παλιά λαϊκή παράδοση για την “Πρωτομαγιάτικη”οχιά με φόντο το Αγρίνιο

oxiaagrinio

 

Μια παλιά λαϊκή παράδοση  αναδημοσιεύουμε από το Κέντρο Ερεύνης και Λαογραφίας.Την παράδοση αυτή διέσωσε ο Αιτωλοακαρνάνας  παλιός λαογράφος Δημήτρης Λουκόπουλος. Θέμα της “Η οχιά τα φιδόπουλα και η δύναμη του φιδιού”.

Ο εν λόγω λαογράφος έζησε την περίοδο του Μεσοπολέμου και σίγουρα έχει βιώματα από την εποχή που το ηλεκτρικό ήρθε στο Αγρίνιο. Για αυτό στην παρακάτω παράδοση-παροιμία για την οχιά αναφέρεται η χωριάτισσα που είδε για πρώτη το Αγρίνιο φωτισμένο και δεν το πέρασε για ποτάμι (!) όπως οι άλλες. Εν ολίγοις η παροιμία καταλήγει στην καλοτυχία που έχεις αν σου τύχει μια φορά το κακό (φίδι) (σ.σ. και μάλιστα Πρωτομαγιάτικο) γιατί δεν πρόκειται στη συνέχεια να σου ξανατύχει:

Η λαϊκή παράδοση αναλυτικά:

“Στο Βραχωρι μια φορά έβαλαν φώτα ηλεκτρικά και φαινότανε η πόλη όλο ποτάμι. Μια από τις χωριάτισσες που φέρνουν ξύλα στο Βραχώρι είπε πως δεν είναι τίποτε γιατί αυτή είχε μια οχιά,φορτωμένα που ήτανε τρυπωμένη  στο κούφωμα ενός ξύλου. Οι άλλες οι χωριάτισσες μάσανε απάνω τα φουστάνια τους γιατί νόμιζαν πως αλήθεια είναι ποτάμι και θα τη βρέξη αυτή όχι. Γι’αυτό άμα βρεις οχιά πρωτομαγιάτικη να της κόψης το κεφάλι και να το βάλεις μέσα σε ένα χαρτί. Αυτό να το φυλάγεις στην τσέπη σου. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Είναι φυλαχτό για κάθε τι. Το φίδι δρασκελάει τον άνθρωπο μια φορά το χρόνο είτε πλούσιο είτε φτωχό”.

Άμα βρής, φίδι να σου κόβη το δρόμο είναι καλά γιατί έτσι κόβει τους οχτρούς σου. Άμα βρεις φίδια δυό μαζί αν είσαι ανύπαντρος δεν πρέπει να τα σκοτώσεις γιατί δε θα παντρευτεις.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.