Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 35 εκατ. θάνατοι τα τελευταία 30 χρόνια

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 35 εκατ. θάνατοι τα τελευταία 30 χρόνια

Δεν υπάρχει θεραπεία για λοίμωξη από τον ιό HIV. Τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα ωστόσο μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα οροθετικά άτομα να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή.

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η HIV λοίμωξη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει περισσότερες από 35 εκατ. ζωές.

Μόνον το 2017, 940.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό HIV, παγκοσμίως. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπήρχαν 36,9 εκατ. άνθρωποι που ζούσαν με τον ιό HIV -ο υψηλότερος αριθμός από ποτέ- με 1,8 εκατ. άτομα να έχουν μολυνθεί στη διάρκεια του έτους. Συγκριτικά, το 2000 καταγράφηκαν παγκοσμίως 2,8 εκατ. νέες μολύνσεις, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι λιγότερα από 500.000 άτομα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι 1/4 των ατόμων με HIV δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Το 2017, 21,7 εκατ. άνθρωποι που ζουν με HIV έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Μακράν η περισσότερο πληγείσα περιοχή είναι η Αφρική, όπου το 2017 ζούσαν 25,7 εκατ. άτομα μολυσμένα με τον HIV. Στη νοτιανατολική Ασία υπήρχαν την ίδια χρονιά 3,5 εκατ. άτομα, στην Αμερική 3,4 εκατ., στην Ευρώπη 2,3 εκατ., στον δυτικό Ειρηνικό 1,5 εκατ. και στην ανατολική Μεσόγειο 350.000 άτομα. Η Αφρική, επίσης, αντιπροσωπεύει πάνω από τα 2/3 του παγκόσμιου συνόλου νέων μολύνσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΠΟΥ, κάθε λεπτό που περνάει, ένα κορίτσι ηλικίας 15 έως 24 ετών μολύνεται με HIV στην υποσαχάρια Αφρική.

Τι είναι ο HIV, τι το AIDS και πώς αντιμετωπίζονται

Ο HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό, αποδυναμώνοντας τα αμυντικά συστήματα των ανθρώπων και καθιστώντας τον οργανισμό τους ευάλωτο έναντι λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο. Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.

Δεν υπάρχει θεραπεία για λοίμωξη από τον HIV. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή.

Μεταξύ του 2000 και του 2017, οι νέες μολύνσεις από τον HIV μειώθηκαν κατά 36% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώθηκαν κατά 38%, λόγω της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα. Σημειωτέον ότι το 2005 λάμβαναν θεραπεία 2 εκατ. ασθενείς, 8 εκατ. το 2010, 21,7 εκατ. το 2017, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 30 εκατ. και για το 2030, 33 εκατ. άτομα.

Οι στόχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τον έλεγχο και τη θεραπεία του HIV, με γνώμονα την ισχυρή και αυξανόμενη παγκόσμια δέσμευση για την επίτευξη των στόχων 90-90-90 έως το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι έως το 2020, 90% των ατόμων με HIV θα γνωρίζουν την κατάστασή τους, 90% όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV θα έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία και 90% όλων των ανθρώπων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία θα έχουν καταστείλει τον ιό.

Το 2017, εκτιμάται ότι 75% των ανθρώπων που ζούσαν με τον HIV γνώριζαν την κατάστασή τους. Μεταξύ αυτών, 79% είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία και 81% των ατόμων που είχαν πρόσβαση στη θεραπεία είχαν καταστείλει τον ιό.

news247.gr

Δήλωση Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Ιάσονας Φωτήλας έκαναν την ακόλουθη δήλωση για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS:

«Το μήνυμα και ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS πρέπει να είναι ο μηδενισμός των νέων λοιμώξεων και των θανάτων, σήμερα που υπάρχουν και φάρμακα και θεραπείες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρά τις υποσχέσεις της, δεν έχει υλοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την πρόληψη – μέσω έγκαιρων διαγνώσεων και ενημέρωσης – και θεραπεία των ασθενών με HIV/AIDS. Και οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν με τις προφυλάξεις στη σεξουαλική τους ζωή να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ιού.»

Πλήρης Δήλωση:«Στην Ελλάδα για πρώτη φορά φέτος το Α’ δεκάμηνο του 2018 καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV/AIDS στις ηλικίες 50-64, παρά τη γενικά σταθερά πτωτική τάση την τελευταία πενταετία, αρχής γενομένης από το 2013. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η ερμηνεία της φετινής αύξησης των νέων διαγνώσεων μπορεί να αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες πρόσβασης σε δωρεάν και ανώνυμη εξέταση που αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση του αριθμού των αδιάγνωστων οροθετικών ατόμων. Είναι σημαντικό, επίσης, να επανεκκινήσουν οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής που γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, επειδή το Υπουργείο Υγείας δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, όπως καταγγέλλουν οι ΜΚΟ και έτσι οι φορείς δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας των. Τέλος, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να επικαιροποιήσουν το μητρώο των οροθετικών ατόμων, γιατί θα επιτρέψει στην πολιτεία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αποτελεσματικότερες πολιτικές αναχαίτισης της νόσου στην Ελλάδα.

Το μήνυμα και ο στόχος της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS πρέπει να είναι ο μηδενισμός των νέων λοιμώξεων και των θανάτων. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παρέχει τις διαδικασίες για την πρόληψη – μέσω έγκαιρων διαγνώσεων και ενημέρωσης – και θεραπεία τους. Όμως, και οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν με τη συμπεριφορά στη σεξουαλική τους ζωή να συμβάλουν στην προσπάθεια για μείωση των κρουσμάτων στους ίδιους και στους συντρόφους των.»

ΑΒΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 

Οι Οροθετικοί πρέπει να πάψουν να ζουν με το στίγμα. Σήμερα όπως επισημαίνει η ηθοποιός Γιώτα Φέστα «όλοι γνωρίζουμε ότι η θεραπεία κρατά υγιείς τους ανθρώπους μας και προστατεύει και τους συντρόφους τους και βέβαια τους φίλους τους».”

Eρωτεύονται, γίνονται γονείς, σπουδάζουν, ταξιδεύουν, ονειρεύονται, εργάζονται, ανησυχούν, αγωνίζονται. Κάνουν πια ό, τι κάνουν όλοι οι άνθρωποι.

«Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα ξεχάσουμε», λέει η ηθοποιός Γιώτα Φέστα. «Να σβήσουμε απ’ τη μνήμη μας τις κραυγές και τους ξύλινους τίτλους που μιλούσαν για “μάστιγα” και “κατάρα”. Να νικήσουμε τον φόβο που μας γεννούσε κάποτε το άκουσμα της λέξης AIDS». «Γυναίκα της διπλανής πόρτας», η Γιώτα Φέστα έχει ζήσει όλη την ιστορία. «Την τρομοκρατία της δεκαετίας του ’80, με τους ανθρώπους, πολλές φορές ακόμη και τους γιατρούς να αποφεύγουν την επαφή, μέχρι και την χειραψία με τους ασθενείς του AIDS». Η ίδια βέβαια πάντα είχε φίλους και από την άλλη μεριά του φεγγαριού. «Η έγνοια τους δεν ήταν μόνο η θεραπεία, αλλά και πώς θα νικήσουν τον φόβο που προκαλούσαν στην οικογένεια τους, στους συναδέλφους τους, τις παρέες τους», θυμάται. «Και αρκετοί επέλεγαν την απομόνωση για να πάψουν να αναμετρώνται καθημερινά με τις πλάγιες καχύποπτες ματιές».

«Αλλά αυτά είπαμε τέλειωσαν», συμπληρώνει αισιόδοξα η Γιώτα. «Τώρα πια όλοι γνωρίζουμε ότι η θεραπεία κρατά υγιείς τους ανθρώπους μας και προστατεύει και τους συντρόφους τους και βέβαια τους φίλους τους».

Τελείωσαν; Ναι τελείωσαν και πρέπει να το φωνάξουμε. Οι οροθετικοί πρέπει να πάψουν να ζουν με το στίγμα. Σήμερα ο ιός HIV όχι απλά αντιμετωπίζεται, αλλά όταν κάποιος πάρει τη σωστή θεραπεία, σταματά και να μεταδίδεται. Να διαδώσουμε λοιπόν το μήνυμα ότι το μόνο σημαντικό και επείγον είναι η έγκαιρη διάγνωση. Τα στερεότυπα, οι διακρίσεις, οι ψίθυροι πρέπει να μείνουν στο παρελθόν.

Το Ποτάμι επιμένει: το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης πρέπει να είναι υποχρεωτικό στα σχολεία. Και παράλληλα στη Βουλή αγωνιζόμαστε για να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα στους πολίτες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Να πάψουν να σπρώχνονται στο περιθώριο. Οι χρήστες ουσιών να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, έστω και ανώνυμα, και δυνατότητα να επιλέξουν την θεραπεία που είναι κοντύτερα στις συνθήκες ζωής τους. Η αλλαγή των νόμων περί ναρκωτικών σε ό,τι αφορά τους χρήστες ουσιών στη λογική της αποποινικοποίησης, είναι το αναγκαίο βήμα που πρέπει άμεσα να κάνουμε. Σε όποιες χώρες έχει εφαρμοστεί, οι μεταδιδόμενες ασθένειες μέσω του αίματος μειώθηκαν έως και 90%.

Ας επισπεύσουμε λοιπόν τις αποφάσεις μας. Αυτό εκτός όλων των άλλων θα ήταν και ένας πραγματικός φόρος τιμής σε αυτούς που χάθηκαν από AIDS.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.