Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2020

Παλαιό νοσοκομείο Αγρινίου: άγνωστο το πότε θα αξιοποιηθούν οι χώροι του

Με αφορμή την πρόσφατη κλοπή καλωδίων χαλκού(ευτυχώς, με κατάληξη την σύλληψη των δραστών)από τις εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου, επανήλθε η συζήτηση για το πού βρίσκεται η διαδικασία αξιοποίησής του.

Τυπικά βρισκόμαστε στην βάση της υλοποίησης μιας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ 6ης ΥΠΕ, Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όμως  η όλη διαδικασία τραβάει σε μάκρος και οι κάτοικοι της περιοχής αναρωτιούνται αν θα μείνουν μόνιμα τα χαρακτηριστικά της υποβάθμισης στην περιοχή τους.

Στις 4 Απριλίου 2019, ο τότε περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στα γραφεία της Περιφέρειας στο Αγρίνιο, είχε ανακοινώσει την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου για την αναδιαμόρφωση των χώρων του παλαιού Νοσοκομείου. Όπως είχε δηλώσει «με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», πλην όμως με διαδικασίες πολύ χρονοβόρες όπως αποδεικνύεται.

Είχε περιγραφεί η Αναδιαμόρφωση τμημάτων κτιρίων Α, Β και Γ του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου σε χώρο στέγασης του ΕΟΠΥΥ, του Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, του Ξενώνα ατόμων με ψυχικές νόσους στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης  και σε χώρο στέγασης για το ΕΚΑΒ.

Κι, εκτός των άλλων, είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει και β’ φάση αξιοποίησης του κτηρίου  στην οποία θα ενταχθούν και άλλοι χώροι και που θα λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Ο σκοπός ήταν να μην  υπάρξουν μεγάλα «κενά» μεταξύ των εργασιών αλλά και να αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες  για τις καθυστερήσεις χρόνων, με το σχετικό φάκελο να έχει αποσταλεί στον Εισαγγελέα. Αλλά κάθε διαφορετική χρήση χρειαζόταν και διαφορετική άδεια με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι, πέραν της πρόσληψης πέντε φυλάκων για να ελέγχουν τον χώρο με μόνιτορ, η γύρω περιοχή εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη στην υποβάθμιση που είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια και η οποία παγιώθηκε όταν ερημώθηκαν οι εγκαταστάσεις. «Δυστυχώς, το μέρος έχει περιθωριοποιηθεί και έχει παραμείνει στέκι και για άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Υπάρχουν πολλά περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς, τα οποία μειώθηκαν μετά την παρουσία φύλακα. Γενικά όμως, όσο δεν γίνεται κάτι σε ένα τόσο μεγάλο σημείο της πόλης, με τα χρόνια θα χειροτερεύει η εικόνα», εξηγεί στο agrinionews.gr κάτοικος της περιοχής.

Από την πλευρά του ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου Ανδρέας Τσώλης επισημαίνει ότι η διαδικασία προχωρά αλλά δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να δώσουμε χρονοδιάγραμμα, ενώ αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι πως η δημοπράτηση απέχει κάποιους μήνες. «Συναντήσαμε εμπόδια που δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε αλλά σημασία έχει ότι συνεχίζουμε. Εν καιρώ κι όταν θα υπάρχουν καλά νέα θα μπορούμε να μιλήσουμε για όλα», αναφέρει ο κ. Τσώλης.

Οι πληροφορίες από την Περιφέρεια μεταφέρουν ένα ανάλογο κλίμα. Μιας αργής προόδου των διαδικασιών δηλαδή, μέσα από πολλά προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία. Το γεγονός των ξεχωριστών αδειοδοτήσεων και της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με δεδομένη την ελληνική πραγματικότητα μπορεί να σημαίνει πολλά. Σε πρόσφατη, πάντως, επίσκεψη εργασίας στο Νοσοκομείο Αγρινίου του αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη, το θέμα τέθηκε ανάμεσα στα  ζητήματα συνολικά της δομής.

Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν όλες οι εγκαταστάσεις και να μην μείνει κάποιο κομμάτι που δεν θα δημοπρατηθεί. Όλα αυτά, πάντως, σημαίνουν ότι η γύρω περιοχή και οι υπηρεσίες που ενδιαφέρονται θα πρέπει να δείξουν υπομονή μέχρι τα οριστικά καλά νέα. Ίσως το λάθος ήταν ότι καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για άμεσες λύσεις εξαρχής.

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Anonimos

    Εγώ ξέρω πότε θα αξοποιηθούν οι χώροι!!! Οταν πέσει το κτηριο ολοκληρο και μεινει ο σκελετος του κτηριου. Πως θα βγαλουν τα αρπακτικά του συστήματος!!!! Οι τερμήτες τρώνε σιγά σιγά τα σωθικά του κτηριου μεχρι να το δουνε να καταρρέει.

  2. Αναρχοκαπιτάλας

    Και γιατί να «αξιοποιηθεί» ο χώρος με τον τρόπο που υπονοούν αυτοί που κάθε τόσο ανακινούν το θέμα; Για να πουλάνε σουβλάκια καφέδες και ούζα τα καφενεία και πάνες ακράτειας 3 φορές πάνω από την τιμή του σουπερμάρκετ τα γύρω μπακάλικα; Ένα γκρέμισμα θέλουν τα κτήρια του πρώην νοσοκομείου και μετά από διαμόρφωση να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους της περιοχής ως χώρος πρασίνου και αναψυχής. Κτήρια προς αξιοποίηση υπάρχουν αρκετά στο κέντρο της πόλης τα οποία μάλιστα έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.