Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Η Παναγία της Παραβόλας

1 (1)Χτισμένη πάνω στο ύψωμα δίπλα στο σύγχρονο νεκροταφείο της Παραβόλας και στα ερείπια του Αρχαίου Βουκατίου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου ή της Παλαιοκαστρίτισσας (Κοίμησης της Θεοτόκου).
Αποτελεί λαμπρό μνημείο της παλαιοχριστιανικήςπεριόδου (1η χιλιετία μ.Χ.).
Το ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής συμπληρώνει ημικυκλική αψίδα.
Το σημερινό της μέγεθος είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων και καταστροφών κατά την εποχή του Δεσποτάτου και αργότερα της Τουρκοκρατίας.
Η περιοχή κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους και παρέμεινε κατακτημένη ως το 1828 οπότε και συμπεριλήφθητε στο πρώτο αυτόνομο κράτος με τον ερχομό του Καποδίστρια για να αποτελέσει τελικά το 1830 τμήμα οργανικό του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Epoxi.gr

http://panaitolionews.blogspot.gr

Epoxi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ακοσμος Αιτωλος

    Γιατι παραλειπετε να αναφερετε οτι ειναι και αυτο ενα απο τα παρα πολλα που εχουν κανει οι χριστιανοι σε ολους τους αρχαιοελληνικους χωρους με σκοπο να καταπατησουν το πολιτισμο αντιγραφοντας σε αρκετα και την αρχιτεκτονικη των αρχαοελληνικων μνημιων,ειναι αλλωστε γνωστα τα εγκληματα του θεοδοση και των λοιπων μεγαλων που δεν αφησαν τιποτα ορθιο και αποζημιωθηκαν με το τιτλο του μεγαλου και του ΑΓΙΟΥ……….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.