Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Πανεπιστήμια ρωτάνε δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο πως βλέπουν τους πρόσφυγες!

Πανεπιστήμια ρωτάνε δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο πως βλέπουν τους πρόσφυγες!

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα έφτασε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο Αγρινίου την οποία φέρονται να διεξάγουν «από κοινού  ερευνητές του Harvard Business School, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του King’s College London». Έχει σημασία αυτό το «ακαδημαϊκή» διότι-όπως αναφέρεται- είναι προαιρετική, δεν αποκαλύπτονται τα αποτελέσματα αλλά έχει εξαιρετική σημασία για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Περιλαμβάνει ερωτήματα όπως αν προκάλεσε ανεργία η 10ετής κρίση(λες και θα μπορούσε να γίνει αλλιώς) ή αν έκλεισαν επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού αλλά –ας μην γελιόμαστε το ζουμί είναι άλλο. Ακολουθεί πλήθος ερωτήσεων για το μεταναστευτικό και πως βλέπουν οι σύμβουλοι την μετανάστευση ως ιδέα! Με άλλα λόγια, περίπου σαν έρευνα για λογαριασμό κάποιου βουλευτή και πρώτα σε ρωτούν άλλα, φαινομενικά άσχετα, πράγματα.

Η ερώτηση για παράδειγμα που συνοψίζει την φιλοσοφία της όλης έρευνας είναι, νομίζουμε τούτη: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα να υπάρξει ποσόστωση μέχρι 1% σε σχέση με τον πληθυσμό κάθε δήμου. Θα ήσασταν διατεθειμένοι να φιλοξενήσετε αιτούντες άσυλο που να αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού σας με αντάλλαγμα οικονομικές αποζημιώσεις για το δήμο σας;». Σαφές το ερώτημα…

Γενικώς, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν ερωτήματα που  ζητείται από δήμαρχο και συμβούλους  να απαντήσουν ποιο ποσοστό αιτούντων άσυλο πρέπει τελικώς να το παίρνει. Κάτι σαν «τοπογραφικό» ιδεολογιών θυμίζει η όλη ιστορία, δηλαδή, καθώς πάει στους δημάρχους και τα συμβούλια όλης της χώρας.

Μόλις το διαβάζεις όλο το ερωτηματολόγιο πάντως το ερώτημα που σου έρχεται είναι αν τα χρήσιμα συμπεράσματα είναι μόνο ακαδημαϊκά ή γίνεται μια έρευνα που θα χρησιμοποιηθεί και για πολιτικές κατευθύνσεις εδώ ή στο εξωτερικό.

o (υ)περαστικός

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.