Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Πανέτοιμοι οι χαλκουνάδες του Αγρινίου, τους επισκέφθηκε ο δήμαρχος (βίντεο-φωτό)

xalkounia (3)
Πλησιάζει η Μεγάλη Παρασκευή η οποία στο Αγρίνιο είναι συνυφασμένη και με το θεαματικό έθιμο των χαλκουνιών που και φέτος θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου μετά την περιφορά των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών.
Οι χαλκουνάδες που προετοιμάζονται καιρό τώρα πλέον είναι πανέτοιμοι ενώ στο χώρο της κατασκευής των χαλκουνιών τους επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.
Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδια πυροτεχνήματα που τα κατασκευάζουν οι ίδιοι οι χρήστες τους. Πρόκειται για κοίλους χάρτινους κυλίνδρους που το ένα τους άκρο διαμορφώνεται σε ακροφύσιο και το άλλο είναι ανοιχτό. Από το ανοιχτό άκρο τοποθετείται μπαρούτι και στη συνέχεια “ταπώνεται” προσεκτικά ώστε αυτό να κλείσει. Αρκεί το πλησίασμα ενός αναμένου τσιγάρου στο ακροφύσιο για να ξεχυθεί ένας χείμαρρος φωτιάς που εκτοξεύεται σε μεγάλη απόσταση. Ο χρήστης του χαλκουνιού με διάφορες κινήσεις κάνει το θέαμα της φωτιάς θεαματικότερο.
Η ιστορία των χαλκουνιών ανάγεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας και επινοήθηκαν από τους πιστούς για την απομάκρυνση αλλοθρήσκων που παρεμπόδιζαν την περιφορά των επιταφίων. Μετά την απελευθέρωση τα χαλκούνια παρέμειναν σαν έθιμο και σε κάποια περίοδο σαν ένας ιδιότυπος “πόλεμος” μεταξύ των ενοριών της πόλης του Αγρινίου.
Κατά την περίοδο της δικτατορίας το έθιμο των χαλκουνιών καταργήθηκε για να επανέλθει αμέσως μετά.
Τα τελευταία περίπου 25 χρόνια το έθιμο συνεχίζεται απρόσκοπτα .Σε συνδυασμό με τη συνάντηση των επιταφίων της πόλης το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στη κεντρική πλατεία και με την παρουσία και της πολυπληθούς φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου δημιουργείται μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που κλείνει με το θεαματικό ρίξιμο των χαλκουνιών. Η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, οι δε επισκέπτες που καταφθάνουν στο Αγρίνιο για να βιώσουν το έθιμο αυτό είναι πολλοί.

Στοιχεία και φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννακόπουλου από τη χθεσινοβραδυνή επίσκεψη του δημάρχου Αγρινίου στο χώρο της κατασκευής των χαλκουνιών.

xalkounia (1) xalkounia (2) xalkounia (3) xalkounia (4) xalkounia (5) xalkounia (6)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.