Σάββατο, Ιανουάριος 19, 2019

Παράγοντες που προκαλούν άγχος στους νεοσύλλεκτους και τρόποι αντιμετώπισης

fantaroi Κάθε νέος που καλείται να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο και ο καθένας για διαφορετικούς λόγους αντιμετωπίζει σκέψεις, σχετικά με το νέο τρόπο ζωής, που ενδέχεται να προκαλέσουν άγχος ή/και διάφορες δυσλειτουργίες. Τα τελευταία χρόνια ο χαρακτήρας του στρατιωτικού βίου άλλαξε και δίνει σημαντικό βάρος στη ψυχοκοινωνική όψη της ζωής όλων των εμπλεκόμενων ατόμων με το στρατό. Για το λόγο αυτό από το 1995 ενεργοποιήθηκαν οι λεγόμενες Ομάδες Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας, οι οποίες στελεχώνονται από σχετικό επιστημονικό προσωπικό και αφορούν νεοσύλλεκτους, υπηρετούντες θητεία και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένας από τους βασικότερους στόχους η ψυχοκοινωνική στήριξη στρατιώτη μέσω της παροχής στήριξης και συμβουλευτικής σχετικά με την προσαρμογή του ατόμου στη στρατιωτική ζωή, με την ψυχική υγεία (όπως προβλήματα άγχους, κατάθλιψης, εθισμού), με προβλήματα συμπεριφοράς, με τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ποιότητα καθώς και με καταστάσεις κρίσεων. Οποιαδήποτε συζήτηση με μέλος της ΟΨΜ χαρακτηρίζεται από απόλυτη εμπιστευτικότητα. Ακολουθούν κάποιοι παράγοντες που προκαλούν άγχος στους νεοσύλλεκτους και τρόποι αντιμετώπισης.
Παράγοντες άγχους:
v Ο νέος και άγνωστος τρόπος ζωής.
v Η απομάκρυνση από την οικογένεια και άλλα προσφιλή και σημαίνοντα πρόσωπα.
v Άγχος σχετικά με τα υπόλοιπα άτομα της σειράς.
v Λόγοι κοινωνικοί όπως οικονομική αδυναμία, οικογενειακά ζητήματα κλπ που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος.
v Άγχος για τον τρόπο συμπεριφοράς του μόνιμου προσωπικού.
v Οι δύσκολοι ρυθμοί ζωής.
v Οι συνθήκες ζωής (φαγητό, καθαριότητα κλπ).
Τρόποι αντιμετώπισης:
v Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τήρησε τους κανόνες ατομικής υγιεινής που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στις στρατιωτικές υποχρεώσεις.
v Διατήρηση επαφών με την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα με παράλληλη παράκληση να σε παροτρύνουν για υπομονή και γενικά να σε εμψυχώνουν.
v Για κάθε ζήτημα να απευθύνεσαι στον αμέσως ιεραρχικά ανώτερο σου για την λύση του.
v Προσπάθεια για την εξεύρεση φίλων μέσα στη νέα μονάδα, αυτές οι φιλίες χαρακτηρίζονται από κοινά προβλήματα και χαρές και διακρίνονται για την διάρκεια τους.
v Απέφυγε να ακούς ιστορίες παλαιότερων στρατιωτών οι οποίες ενδέχεται να σε προκαταβάλλουν αρνητικά, ο καθένας βιώνει τη θητεία διαφορετικά.
v Για κάθε ζήτημα ψυχολογικής φύσης απευθύνσου σε ένα μέλος ΟΨΜ.
Τέλος μη ξεχνάς ότι παρά τις όσες δυσκολίες η θητεία έχει και τα θετικά της σημεία, θα γνωρίσεις νέα άτομα και με κάποια από αυτά θα αποκτήσεις φιλία. Οι κοινές δυσκολίες γενικά θα σε φέρουν κοντά και με τους υπόλοιπους νεοσύλλεκτους. Σταδιακά θα έρθει και η προσαρμογή κάνοντας την εκπλήρωση της θητείας πιο ομαλή και λιγότερο αγχωτική.

ΛΕΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ MSC ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.