Όσοι αναγνώστες δεν εκτιμούν τις παραλίες της Κρήτης, να σηκώσουν χέρι. Κανένας; Ωραία, βρίσκεστε στο σωστό άρθρο. Διότι θα αντλήσετε πληροφορίες για έναν από τους ομορφότερους προορισμούς της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης.
Ο λόγος για τα Σχοινάρια (ή Σκινάρια), έναν οικισμό του δήμου Αγίου Βασιλείου, μόλις 3 χιλιόμετρα από το χωριό Λευκόγεια (τα δύο μέρη συνδέονται με ασφαλτόδρομο).
Βρίσκονται 33 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου, κοντά στον Πλακιά, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υποστεί τρεις διοικητικές μεταβολές.
Στις 6 Δεκεμβρίου 1993, ο οικισμός αναγνωρίστηκε και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Λευκογείων, στις 4 Δεκεμβρίου 1997 εντάχθηκε στον δήμο Φοίνικα (πρόγραμμα Καποδίστριας) και στις 7 Ιουνίου 2010 μεταπήδησε στον δήμο Αγίου Βασιλείου (πρόγραμμα Καλλικράτης).
Αρκετά, όμως, με τα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία. Εξάλλου λογικά πιο πολύ θα σας ενδιαφέρει η παραλία. Διαθέτει, λοιπόν, ψιλή άμμο και πετραδάκι, ενώ τα γαλαζοπράσινα, βαθιά νερά θα σας μαγέψουν. Ο βυθός, πάντως, είναι βραχώδης, εκτός από το βόρειο τμήμα του.
Παράλληλα, στα Σχοινάρια εκβάλλουν δύο ανεξάρτητα υφάλμυρα ρυάκια, τα οποία δημιουργούν δύο μικρούς υγρότοπους με καλάμια και ψαθιά.
Ο βυθός θεωρείται από τους πιο πλούσιους στην Κρήτη και η διαύγεια του νερού είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ξεπερνώντας συχνά τα 40 μέτρα οριζόντια!
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι περισσότερες σχολές καταδύσεων του νησιού έχουν συμπεριλάβει στους βασικούς τους προορισμούς τα Σχοινάρια, στα οποία καταφθάνουν πάρα πολλοί τουρίστες ετησίως.
Εξάλλου αντίστοιχη σχολή για τους λάτρεις του βυθού υπάρχει και στο ειδυλλιακό αυτό τοπίο που προβάλλεται στο εν λόγω αφιέρωμα.
Επίσης, παρατηρώντας κάποιος τα βράχια αριστερά και δεξιά της παραλίας, θα δει μια οριζόντια γραμμή, η οποία σχηματίζεται σε ύψος περίπου 1,5 μέτρο πάνω από το νερό και αποτελεί την παλιά ακτογραμμή της Κρήτης.
Η ιστορία έχει ως εξής: Το έτος 365 μ.Χ. το νησί χτυπήθηκε από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο και προκάλεσε βαθμιδωτή ανύψωση του δυτικού τμήματος.
Σε videos που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παραλίας.
Τα Σχοινάρια, λοιπόν, βρίσκονται σχετικά κοντά στο σημείο εκκίνησης. Επομένως, από το προαναφερθέν 1,5 μέτρο, κινούμενος κανείς δυτικότερα, διαπιστώνει ότι η ανύψωση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Το αποκορύφωμα είναι τα 8μ. στα Φαλάσαρνα.
Ένα άλλο ενδιαφέρον «κομμάτι» της ευρύτερης περιοχής συναντάται πάνω στον δρόμο που οδηγεί από τα Λευκόγεια στην παραλία, συγκεκριμένα στα αριστερά, όπου δεσπόζει μία σπηλιά με χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα.
Ονομάζεται Τρυπητή επειδή διαπερνά έναν βράχο, ενώ η θέα από το στόμιό της στη θάλασσα και στα τριγύρω λιβάδια είναι μοναδική.
Φτάνοντας προς το τέλος του αφιερώματος, σύμφωνα με πρόσφατες διαδικτυακές αναφορές, στην πανέμορφη τούτη παραλία υπάρχει μία ταβέρνα που προσφέρει επίσης ομπρέλες και ξαπλώστρες (σ.σ. μέχρι πριν από λίγες ημέρες το σετ κόστιζε 8 ευρώ).
Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες καταγγελίες περί ακρίβειας. Η στήλη οφείλει να μεταφέρει όλες τις πληροφορίες που γνωρίζει. Σκοπός είναι (και) η βελτίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε κάθε τομέα. Εξάλλου η θάλασσα θα παραμένει σαγηνευτική ό,τι κι αν γίνεται στην ακτή.
Αντί επιλόγου, οι επίδοξοι επισκέπτες καλούνται να γνωρίζουν το εξής: Όταν υφίσταται η λεγόμενη high season, δηλαδή χοντρικά από μέσα Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, επικρατεί κοσμοσυρροή. Είναι λογικό και προφανώς αυτό δεν ισχύει αποκλειστικά στα Σχοινάρια. Για την ακρίβεια μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα κυριαρχεί η χαλαρότητα. Επομένως αν είναι εφικτό, επιλέξτε κάποια άλλη περίοδο για να επισκεφθείτε το μέρος. Θα δικαιωθείτε!