Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Παραμένει στο Αγρίνιο και το Τμήμα ΔΠΦΠ;

Παραμένει στο Αγρίνιο και το Τμήμα ΔΠΦΠ;

Τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας, που φέρνει το Πολυνομοσχέδιο, μελετούν τις τελευταίες ημέρες η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι τοπικές αρχές.
Ωστόσο για την περίπτωση του Αγρινίου παραμένει συγκεχυμένος ο τελικός αριθμός των τμημάτων που θα εδρεύουν στην πόλη (όταν και αν υλοποιηθεί πλήρως το σχέδιο) καθώς αποτελεί ερωτηματικό το αν θα μεταφερθεί ή όχι στην Πάτρα το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
Η παγιωμένη μέχρι πρότινος εντύπωση πως το τμήμα στο μέλλον θα εδρεύει στην αχαϊκή πρωτεύουσα δεν επιβεβαιώνεται από το κείμενο του Πολυνομοσχεδίου επιτρέποντας βάσιμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα του να θεωρεί πως θα παραμείνει στο Αγρίνιο. Η μεταφορά μάλιστα παραμένει ένα από τα αιτήματα των φοιτητών που συνεχίζουν την κατάληψη.
Θυμίζουμε πως ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου συναντήθηκε πρόσφατα με αντιπροσωπεία φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος ΔΠΦΠ. Στη συνάντηση, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού, ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε τους φοιτητές για την απόφαση του Υπουργείου για την ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και την ένταξη σε αυτό του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ανέφερε θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζη.
Στην περίπτωση που το τμήμα ΔΠΦΠ (της Πολυτεχνικής Σχολής) παραμείνει στο Αγρίνιο τότε στο μέλλον συνολικά η πόλη θα έχει πέντε τμήματα, που θα ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικές σχολές. Εκτός του ΔΠΦΠ τα δύο νεοϊδρυθέντα τμήματα της γεωπονικής σχολής (Γεωργικής Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων), το Ιστορίας-Αρχαιολογίας που αντικαθιστά το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που καταργείται . και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων για το οποίο δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο Πολυνομοσχέδιο, προφανώς γιατί δεν υφίσταται μεταβολή.

Tι αναφέρει το Πολυνομοσχέδιο για το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων  

Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος &Φυσικών Πόρων μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Οι φοιτητές τωνΤμημάτων της παρούσας περίπτωσης, που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020 δεν έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλουσπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών τουΤμήματος μετά την μετονομασία.
Στην περίπτωση αυτή ο φοιτητής υποβάλλει αίτηση, που δεν ανακαλείται, μέχρι τις τριάντα μία (31) Ιουλίου 2019 μέσα σε προθεσμία πουκαθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, η οποία δημοσιεύεται τουλάχιστον εξήντα (60) ημέρες πριν την έναρξη της προθεσμίας στην ιστοσελίδα του ιδρύματος και του οικείου Τμήματος. Οι φοιτητές διατηρούν την εκπαιδευτική τους κατάσταση σε σχέση με τα υπολειπόμενα εξάμηνα σπουδών. Με πράξη του Προέδρου του οικείου Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, γίνεται η αντιστοίχιση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος πριν την μετονομασία με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος μετά την μετονομασία. Όσοι φοιτητές δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα δήλωση προτίμησης, ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος πριν τη μετονομασία και λαμβάνουν τίτλο σπουδών που φέρει τον υφιστάμενο κατά τον χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

10 Σχόλια

 1. No name

  Καλώς το επισημαίνετε. Επίσης καλό είναι να ξεκαθαριστεί ότι ούτε αυτό που είχε υποσχεθεί ο Γαβρόγλου στους φοιτητές παρουσία των βουλευτώ του Συριζα σημαίνει χωροταξική μεταφορά. Η “ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και την ένταξη σε αυτό του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων” ξεκαθαρίζει την σχολή στην οποία θα είναι ενταγμένο το τμήμα και όχι την πόλη που θα το φιλοξενεί. Να επισημανθεί εδώ ότι το ΤΔΠΦΠ ανήκει ήδη στην πολυτεχνική σχολή, απλώς με την μετονομασία του σε τμήμα μηχανικών, οι απόφοιτοι αποκτούν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα.

 2. ανώνυμη

  μην χαίρεστε τζάμπα τίποτα δεν εχει τελειωσει απλώς τωρα ξύπνησαν οι αγρινιώτες και κάνουν σενάρια Εδώ δεν μπορούσαν να στηρίξουν 3 τμηματα και θέλουν και περισσότερα τώρα ποτέ δεν ενδια φέρθηκαν για το τμήμα και τωρα τους πήρε ο πόνος απλώς λόγω προεκλογικής περιόδου θελουν να δειξουν ταχα ενδιαφέρον για το τόπο τους εσένα Δήμητρα αναριωτιέμαι τι εχεις με το συγκεκριμένο τμήμα και βγάζεις τετοιο μίσος υποπτο μου φαινεται

 3. Ανώνυμος

  Ανώνυμη είσαι σοβαρή; Ποια στήριξη θες από τους πολίτες του Αγρινίου; Φθηνά φαγητά, φθηνά ποτά, φθηνά νοίκια. Αυτό μπορούν να δώσουν αυτό δίνουν. Η σίτιση είναι αποκλειστικά πάνω στο δήμο Αγρινίου και όχι στο πανεπιστήμιο Πατρών όπως έπρεπε. Βρες αλλού τις ευθύνες. Η αγαπημένη σου Πάτρα γράφει στα τέτοια της τα τμήματα, όχι το Αγρίνιο. Τα ΑΕΙ είναι αυτόνομα ιδρύματα κ ουδεμία σχέση έχουν με πολιτικές παρατάξεις και δήμους. Στο μόνο που ευθύνεται ο δήμος Αγρινίου είναι ότι δεν μερίμνησε για χώρο εστιών. Η καραμέλα κούρασε.

 4. PABLITO

  To ΔΠΦΠ θα πάει Πάτρα και θα το δείτε και οι μέν και οι δε. Με το ΔΕΑΠΤ είναι μυστήρια η κατάσταση και πολύ πιθανό να διασπαστεί(καταργηθεί) ή να γίνει ουσιαστικά το τμήμα που λένε στα χαρτιά ότι “ίσως” γίνει στο μέλλον (κομμάτι της γεωπονικής), δηλαδή Γεωργικής Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
  Το ιστορίας- αρχαιολογίας που λένε ότι θα κάνουν στο Αγρίνιο μόνο για γέλια είναι. Σχολές σε άκυρες τοποθεσίες δεν γίνονται και μόνο για πέταμα θα είναι. Κατ’ εμέ όλα τα τωρινά τμήματα καλύτερα να πάνε στην Πάτρα(ΔΠΦΠ ως μηχανικών περιβάλλοντος, ΔΠΠΝΤ ως ιστορικό-αρχαιολογικό, ΔΕΑΠΤ ενσωματωμένο στο οικονομικό) που ουσιαστικά με την συγχώνευση των ΤΕΙ θα ανοίξει και χώρος για περαιτέρω , αλλά και ικανοποιεί έν μέρει το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών-αποφοίτων. Πλήν της γεωπονικής σχολής και των υποσχολών της, που αρμόζει πλήρως στην περιοχή του Αγρινίου-Μεσολόγγίου, οι υπόλοιπες νέες αν θέλουν να δούν το φώς της ημέρας πρέπει να υπαχθούν χωροταξικά στην πανεπιστημιούπολη στο Ρίο της Πάτρας, διότι μόνο εκεί θα έχουν άμεση επαφή και μέλλον για μετεξέλιξη. Είδαμε τόσα χρόνια τι έγινε στο Αγρίνιο με τα τμήματα, επί “Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος” . Ας μην ξαναγίνει το Αγρίνιο τραγέλαφος και άς πάρει ακόμα και ένα μόνο τμήμα που να αρμόζει στην περιοχή , αλλα με την προυπόθεση να λειτουργεί σωστά και να είναι δραστήριο σε συνδυασμό με την παραγωγή.
  Αν ήταν να πάρει 5 τμήματα ήδη θα είχαν φτιαχτεί οι απαραίτητες υποδομές, οι οποίες πληροφοριακά , δεν κάλυπταν καλά καλά ούτε τα τρία τμήματα που υπάρχουν.
  Όνειρα θερινής νυκτός που σύντομα θα λιώσουν ώστε να φανεί η πραγματικότητα.

 5. Ανώνυμος

  Pablito το Αγρίνιο σε πονάει και είναι κρίμα. Την απάντηση στην έδωσα από πάνω για το ποιος φροντίζει κ ευθύνεται για τα τμήματα. Είναι καθαρά κυβερνητικό θέμα. Εσύ τώρα πίστευε ότι ο Δήμος οφείλει να πληρώνει τα τμήματα, κάτι που ήδη κάνει βασικά γιατί η Πάτρα γουστάρει τον αφανισμό της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως και ναχει εδώ και 150 χρόνια μόνο το Αγρίνιο υπάρχει στο νομό είτε σαν μεγάλη πόλη είτε λόγω του καπνού είτε λόγω του Παναιτωλικού. Περαστικά στους αλλοθρησκους.

 6. ΣΜ

  Ανώνυμος οι περισσότεροι δεν ξέρουν που βρίσκεται το Αγρίνιο στον χάρτη και εσυ βλέπεις φαντάσματα. Κράτα τα καπνά που ούτε αυτά δεν έχεις τωρα, δες τον Παναιτωλικό και άσε τα πανεπιστήμια για αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν. Ούτε εγκαταστάσεις έχετε για περισσότερα τμήματα ούτε τίποτα. Μη συγκρίνεις τη πατρα που έχει 30 τμήματα, καλα κάνει και τα παίρνει αφού στο Αγρίνιο υπολειτουργούν. Ο PABLITO μάλλον σε πονάει με αυτά που λέει όχι εσυ αυτόν. Γιατί λεει αλήθειες που λόγω της νοοτροπίας σας ποτε δεν θα δείτε , συνεπώς δεν θα αλλάξει κάτι για τον τόπο σας. Ένας φαύλος κύκλος.

 7. κων/να

  Αχ, “Δημητρουλα” μου…!

  Με τον υπεροχο τροπο που εκφραζεσαι αρεσεις βλεπω σε ολους!

  Τι να κανουμε ομως; Αλλοι περνουν τον εαυτο τους για μορφωμενο και αλλοι εχουν τη χαρη.

  Πτυχια μπορει να εχεις;! Αλλα η πραγματικη σου ανατροφη φαινεται. Μαλλον καποιος στο τμημα Δ.Π.Φ.Π σου την εκανε. Δεν εξηγειται τετοιο μισος αλλιως!

  Οσων αφορα εαν μεινει το τμημα Αγρινιο η Πατρα…..εμενα δεν με πειραζει, φτανει να υπαρχουν οι σωστες υποδομες κ.τ.λ. Υπηραν ποτε; Υπαρχουν;

 8. Δημήτρης

  ΣΜ ξυδακι και σε σένα και στο pablito. Σας πονάει το Αγρίνιο γιατί σε σάιτ του Αγρινίου είσαι και βγάζεις χολή. Μια χαρά ξέρουν που πέφτει. Όσες καφετέριες και μαγαζιά εμπορικά έχει η γειτονιά μου έχει όλος ο δήμος Μεσολογγίου. Κλάψτε λίγο ακόμα μιας που σε δύο χρόνια θα υπάρχουν 5 σχολές εδώ. Του χρόνου θα είναι οι τρεις που ήδη υπάρχουν. Άρα έχουμε ένα+ χρόνο να βρούμε η να φτιάξουμε κτήρια να στεγαστούν τα άλλα δύο τμήματα. Πράγμα πανευκολο. Το ότι εσείς οι Μεσολογγίτες είστε τόσο delusional με ξεπερνάει. Είστε ένα μεγάλο χωριό με χαμόσπιτα κ διώροφα, με δύο δρόμους και 10 μαγαζιά και πιστεύετε ότι συγκρινεστε με το Αγρίνιο η την κάθε πόλη 100 χιλιάδων; Συνέλθετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.