Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Παραπέμπεται στο … μέλλον η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων του Αγρινίου

Προσφάτως έγινε γνωστό πως επτά σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών συγκροτημάτων και δημοτικών κτιρίων της Δυτικής Ελλάδος, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. Ευρώ, αξιολογήθηκαν θετικά, διαδικασία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Κανένα ωστόσο έργο δεν αφορά το Αγρίνιο καθώς η πρόταση της δημοτικής αρχής δεν πήρε «πράσινο φως», γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες. Τόσο η πρόταση του δήμου Αγρινίου όσο και η πρόταση του δήμου Πύργου συγκέντρωσαν χαμηλή βαθμολογία κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των εννέα προτάσεων που υπεβλήθησαν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, πλην υποδομές Υγείας, για ενεργειακή αναβάθμιση και την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Στο πρόγραμμα αυτό είχαν επενδυθεί ελπίδες για την ενεργειακή αναβάθμιση οκτώ σχολικών μονάδων (τριών ουσιαστικά σχολικών συγκροτημάτων) του Αγρινίου τις οποίες συμπεριελάμβανε η πρόταση του δήμου η υποβολή της οποίας είχε εγκριθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η πρόταση συγκεκριμένα αφορούσε το συγκρότημα των 11ου & 17ου Δημοτικών σχολείων και 11ου Νηπιαγωγείου, του 3ου Γενικού Λυκείου, του 2ου και 6ου Γυμνασίων, του 5ου Γενικού Λυκείου και του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου. Είχε μάλιστα προκαλέσει την αντίδραση της σχολικής κοινότητας του συγκροτήματος του πρώην πολυκλαδικού που περιλαμβανόταν σε αυτή.

Η πρόταση ωστόσο του Αγρινίου δεν έλαβε υψηλή βαθμολογία και οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί ούτε από τη δημοτική αρχή Αγρινίου, ούτε από την περιφερειακή αρχή με τον Απόστολο Κατσιφάρα πάντως να εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις επτά προτάσεις που εγκρίθηκαν σπεύδοντας να αναφέρει πως «βάλαμε ως στόχο το 2018 η Δυτική Ελλάδα να καταστεί Περιφέρεια – πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας». Οι έξι μάλιστα από τις προτάσεις αφορούν την Πάτρα, την πατρίδα του περιφερειάρχη, γεγονός που προκάλεσε διάφορους συνειρμούς.

«Σε ενημέρωση που έχει ο δήμος από την Περιφέρεια, πρόκειται στο προσεχές διάστημα να βγει κι άλλη προκήρυξη για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων, στην οποία αναμένουμε να ενταχθούμε. Θα πρέπει πρώτα να εκπονήσουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το έργο. Το πρόγραμμα είναι μικρό, ύψους 500 ή 600χιλ ευρώ, και δεν μπορούσαν να ενταχθούν όλα τα σχολεία. Αναμένουμε στο επόμενο να ενταχθούν σχολεία τόσο του δήμου Αγρινίου όσο και του Πύργου», δήλωσε στο agrinionews.gr ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Νίκος Γκρίζης.

Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός πάντως δεν είχε εκπονηθεί πριν την αρχική πρόταση και λέγεται πως αυτό έπαιξε ρόλο στη βαθμολόγηση.
Ερωτώμενος ο κ. Γκρίζης για το αν η νέα πρόταση θα αφορά τα ίδια σχολεία, ήταν ξεκάθαρος: «Εμείς θα προτείνουμε ξανά να ενταχθούν τα σχολικά συγκροτήματα που είχαμε εξ αρχής προτείνει καθώς αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις».

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.