Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Παράπονα για ανισότητες εκφράζουν παραγωγοί λαϊκών αγορών του Αγρινίου

Παράπονα για ανισότητες εκφράζουν παραγωγοί λαϊκών αγορών του Αγρινίου

Προβληματισμοί εκφράζονται από αρκετούς παραγωγούς της περιοχής του Αγρινίου για την κατάσταση που επικρατεί στις λαϊκές αγορές την οποία  χαρακτηρίζουν «προβληματική».

Επικοινωνώντας με το agrinionews.gr κάνουν λόγο για σειρά ζητημάτων που προκαλούν δυσλειτουργίες και ανισότητες. Ακόμη υποστηρίζουν ότι ενστάσεις εγείρονται αναφορικά με τη μετακίνηση των αγορών που έλαβε χώρα προ έτους.

Αρκετοί ήταν τότε οι παραγωγοί που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, ζητώντας να δουν το «φως» της δημοσιότητας οι λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων που οδήγησαν στις όποιες αλλαγές και τελικώς έγιναν.

Διαμαρτυρίες αφορούν την οργάνωση και κατανομή των θέσεων των παραγωγών, η οποία πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια (εισόδημα, παλαιότητα, εντοπιότητα), με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει διαφάνεια.

Αντιρρήσεις εξάλλου εκφράζονται και ως προς το ζήτημα της εποπτείας των αγορών, με παραγωγούς να υπογραμμίζουν ότι δεν ανανεώνονται τα πρόσωπα που επωμίζονται αυτή την ευθύνη και εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά. Όλα τα παραπάνω προκαλούν τριβές και κωλύματα μεταξύ τόσο των παραγωγών όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Ερωτώμενος σχετικά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγρίνιου, Σπύρος Φλώρος, αναγνωρίζει την ύπαρξη δυσλειτουργιών στις λαϊκές αγορές, υπερτονίζοντας ωστόσο ότι η πανδημία του κορωνοϊού ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος τους.

«Πρωτίστως, οι θέσεις είναι κατά πολύ μειωμένες λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Οι θέσεις δίδονται στους παραγωγούς αλφαβητικά στην παρούσα φάση και αυτές είναι μειωμένες κατά 50%. Τα μέτρα συνεχώς αλλάζουν μάλιστα. Από την παλιά δημοτική αρχή δεν βρήκαμε συντεταγμένο κάποιο πίνακα μοριοδότησης ώστε να υπάρχει μία ταξινόμηση διαφορετική. Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε η αλφαβητική οδός», ανέφερε αρχικά.

Για τα όποια τυχόν παράπονα και προβλήματα μπορεί να υπάρχουν συνολικά, ο κ. Φλώρος υπογράμμισε: «Οι παραγωγοί δεν έχουν κάποιο σωματείο. Ο καθένας μιλά είτε για τον εαυτό του είτε για κάποια ομάδα 4-5 ατόμων. Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επικοινωνία και επίλυση των προβλημάτων».

Τέλος, σε ότι αφορά τη μετακίνηση που υπήρξε προ έτους ανέφερε ότι αυτή συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας και το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλο μπέρδεμα και αρκετά ζητήματα.

«Τα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό πιθανώς να δημιουργούν αίσθημα αδικίας και προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις. Προτάθηκε πέραν της αλφαβητικής ταξινόμησης να γίνεται κλήρωση ή νέα μοριοδότηση. Το να αναπτύσσεται η αγορά σε μία ευθεία ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Προχωρήσαμε και σε επέκταση ώστε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς γίνεται. Δυστυχώς τα μέτρα αλλάζουν και διαφοροποιούνται συνεχώς με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», κατέληξε.

Φωτό αρχείου 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.