Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων στη ΔΑΟΚ για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων στη  ΔΑΟΚ  για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν

viber imageΕκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και μέλη των διοικήσεων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων που ανήκουν στη δύναμη της ΟΑΣ μετά από απόφαση που πήραν πραγματοποίησαν την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης ΔΑΟΚ Αιτ/νίας.
Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του οργανωμένου κινήματος του Νομού έκαναν μια αναφορά στην άσχημη κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι. Ανέφεραν πως αυτά που βιώνουν σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι συνέπεια μιας πολιτικής που υλοποιείται χρόνια τώρα στη χώρα μας εκπορευόμενοι από την ΕΕ. «Κατάσταση η οποία επιδεινώνεται με την ψήφιση και εφαρμογή των μνημονίων δηλαδή της άγριας φοροληστείας, τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ΟΓΑ, ΕΦΚΑ αλλά και τον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει σχεδόν για τίποτα τους κτηνοτρόφους, όπως π.χ. καταρροϊκός πυρετός, ενώ ο κατάλογος συνεχίζεται με ΕΝΦΙΑ, με ακριβά εφόδια, ζωοτροφές και πάει λέγοντας», ανέφεραν.
Στη συζήτηση που ακλούθησε έγινε αναφορά ιδιαίτερα για το ζήτημα της κτηνοτροφίας γενικά, αλλά και ποιο ειδικά, όσον αφορά της μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού μας. Οι υπηρεσίες αυτές στελεχώνονται μόνο με 13 κτηνιάτρους οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται και στα γραφεία για γραφειοκρατική δουλεία, να βρίσκονται καθημερινά στα σφαγεία για ελέγχους και σε κτηνοτροφικές μονάδες σε ένα τεράστιο νομό, ο οποίος ταυτόχρονα είναι ο πρώτος, ακόμη, σε αιγοπρόβειο πληθυσμό στην Ελλάδα. Έκπληξη εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι για το γεγονός πως στις προτάσεις του προϊστάμενου είναι να κλείσουν τα κτηνιατρεία της Κατούνας και της Κατοχής, με το αιτιολογικό πως υπολειτουργούν και πως με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσουν τα υπόλοιπα.
Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων αναδείχτηκαν οι μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές διάφορων προγραμμάτων, όπως της βιολογικής κτηνοτροφίας αφού εκκρεμούν ακόμη από το 2013 οι πληρωμές εκατοντάδων κτηνοτρόφων. Είναι χρήματα που περιμένουν χρόνια οι παραγωγοί για να μπορέσουν να αγοράσουν ζωοτροφές για τα ζώα και να ανταποκριθούν σε άλλες βασικές ανάγκες που έχουν. «Για τις καθυστερήσεις αυτές έχει σοβαρή ευθύνη η Διεύθυνση της ΔΑΟΚ αλλά περισσότερες ευθύνες έχει η πολιτική ηγεσία της αντιπεριφέρειας της Αιτωλοακαρνανίας και κατ’ επέκταση η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας αυτής είναι ελάχιστοι για ένα τόσο μεγάλο νομό» ανέφεραν.
Οι κτηνοτρόφοι απαίτησαν:
• να υπάρχει στελέχωση των υπηρεσιών για να πληρωθούν άμεσα τα προγράμματα αυτά και για το 2013, αλλά και για τα υπόλοιπα έτη που εκκρεμούν
• κανένα κλείσιμο κτηνιατρικής υπηρεσίας, αντιθέτως στελέχωση τόσο σε επιστημονικό προσωπικό, αλλά και εργαζόμενους γραφείου για τη δουλεία των μητρώων κ.ά.
• αυστηροί έλεγχοι για ελληνοποιήσεις και εισαγωγές κρεάτων ιδιαίτερα σε περιόδους που υπάρχει εγχώρια παραγωγή
• να μην ισχύσει ο κτηνίατρος εκτροφής, αφού πρόκειται στη ουσία για ένα ακόμη χαράτσι που επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους και να γίνεται με ευθύνη της ΔΑΟΚ
Παράλληλα καλούν με ανακοίνωση τους « όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, να είναι σε επαγρύπνηση να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους, ώστε να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν αλλά και τα παλιά που είναι σε εφαρμογή».

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΝΙΚΟΣ

    αν δείτε εσείς τίποτα από όλα αυτά γράψτε μου.Η περιφέρεια το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εμφανίζεται σε πανηγύρια να βγάζει φωτογραφίες σε έργα που θα γίνουν (πάνε και κάνουν αυτοψία λες και ξέρουν τι βλέπουν) και να κάνει βόλτες στην φεγγαράδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.