Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Παράταση έως το τέλος του χρόνου στις δηλώσεις για αδήλωτα τετραγωνικά, ζητεί το ΤΕΕ

Παράταση έως το τέλος του χρόνου στις δηλώσεις για αδήλωτα τετραγωνικά, ζητεί το ΤΕΕ

Στόχος είναι η λήξη της προθεσμίας να συμπέσει χρονικά με την έναρξη εφαρμογής του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου

Παράταση στις δηλώσεις για αδήλωτα τετραγωνικά μέχρι το τέλος του έτους ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) μέσω επιστολής που απέστειλε σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ο πρόεδρός του, Γιώργος Στασινός.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ στην επιστολή του θέτει ειδικώς το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας της ρύθμισης αυτής μέχρι την έναρξη του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή του νέου έτους και θα αποτυπώνει κάθε κτίσμα στην πραγματική, σημερινή κατάσταση (as-is).

Ο Γιώργος Στασινός τονίζει ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ξεκινήσει τις προβλεπόμενες εργασίες υλοποίησης προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να θέσει σε παραγωγική λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου την 1η/1/2021. Και τονίζει πως η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου, μεταξύ αυτών και τα σχέδια κατόψεων, τα οποία θα αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα οποία δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων, παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης με τα ορθά στοιχεία για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου προς τους Ο.Τ.Α. Α` βαθμού, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Στασινός.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει πως ειδικά για τα υφιστάμενα κτίρια, η έναρξη λειτουργίας της αποτελεί το σημείο εκείνο που θα αλλάξει την έννοια της νομιμότητας και της συμμόρφωσης στα θέματα του δομημένου χώρου.

ια το λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών που έφερε τη ρύθμιση για τα λεγόμενα αδήλωτα τετραγωνικά αλλά και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία που έχουν ειδικές ρυθμίσεις για τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις δηλώσεις αυθαιρέτων, πρέπει να συμβάλλουν στην ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών τόσο χρονικά όσο και επί της ουσίας.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η παράταση έως το τέλος του έτους, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Στασινός «άλλωστε γνωρίζουν όλοι καλά ότι η πολύμηνη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει επιτρέψει σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς να περαιώσουν εγκαίρως τις υποθέσεις, αυθαιρέτων, δηλώσεων τετραγωνικών και άλλες διαδικασίες, τόσο για λόγους ασφαλείας των ιδίων όσο και για λόγους υπολειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και της περιορισμένης πρόσβασης στο αρχείο τους. Ας μην ταλαιπωρεί η Πολιτεία όσους πασχίζουν να περάσουμε όλοι μαζί σε μια νέα εποχή νομιμότητας και κανονικότητας».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.