Πέμπτη, Ιανουάριος 24, 2019

Παράταση μέχρι 15 Νοεμβρίου για τα αδήλωτα εισοδήματα

eisodima
Παράταση 15 ημερών στην προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016, αποφάσισε να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η προθεσμία έληξε στις 31 Οκτωβρίου, όμως η πέραν του αναμενομένου ανταπόκριση χιλιάδων φορολογουμένων στις σχετικές ρυθμίσεις έχει ως συνέπεια να υπάρχουν πολλοί ακόμη ενδιαφερόμενοι που δεν προλαβαίνουν να υποβάλουν τις δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα περίπου 100.000 φορολογούμενοι έχουν κάνει χρήση των ρυθμίσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, φέρνοντας στο φως αδήλωτα ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ και έχοντας αποδεχθεί τον καταλογισμό φόρων συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα των φοροτεχνικών για νέα παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, έθεσε το θέμα αυτό στους δανειστές και έλαβε την έγκρισή τους. Πάντως, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της ρύθμισης της οικειοθελούς αποκάλυψης αφορούν:
-Δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα (εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών). Οι φορολογούμενοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά δήλωση
-Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος
-Εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ με τις περισσότερες να είναι μηδενικές περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ
-Εκπρόθεσμες δηλώσεις δωρεών χρηματικών ποσών με τις οποίες δικαιολογούνται χρήματα που εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς
-Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δηλώσεων Ε9.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.