Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Παράταξη Κασόλα: «Μένουμε σπίτι»… αλλά το ίντερνετ «σέρνεται» στον Δήμο Θέρμου

Παράταξη Κασόλα: «Μένουμε σπίτι»… αλλά το ίντερνετ «σέρνεται» στον Δήμο Θέρμου

Η δημοτική παράταξη «Αξιοπιστία & προοπτική για τον Δήμο Θέρμου» με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κασόλα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην περιοχή λόγω της χαμηλής ταχύτητας του ίντερνετ τις ημέρες που πρέπει να μείνουν σπίτι, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού, και καταθέτει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει, εξαιρετικά κι έντονα δοκιμαζόμενη, τις ώρες αυτές που δοκιμάζονται οι οικονομικές και κοινωνικές κυρίως δομές της κοινωνίας μας, οι δημότες μας ανήμποροι υφίστανται τις συνέπειες αυτής της πανδημίας.

Θα εστιάσουμε ιδιαίτερα στην προβληματική λειτουργία των επικοινωνιών και ιδιαίτερα του Internet, η αναγκαιότητα του οποίου κατέστη αυτές τις ημέρες όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη, υπαρξιακή.

Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, απαιτεί ηυξημένες επικοινωνιακές ανάγκες, ιδιαίτερα ηυξημένες ανάγκες χρήσης του Internet. Εδώ, εντοπίζεται ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τους δημότες μας.

Βλέπουμε πως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η πανδημία δημιούργησε, προωθούνται καινοτόμοι τρόποι εργασίας, παροχής υπηρεσιών και επικοινωνίας, όπως τηλε-συνδιάσκεψη, τηλε-συνεδρίαση, τηλε-διάγνωση, τηλε-αγορές, τηλε-εκπαίδευση, τηλε-εργασία, κ.α. παρεμφερείς τρόποι διευκόλυνσης των πολιτών, νέοι τρόποι που και τους παραδοσιακούς τρόπους αντικαθιστούν ή αναβαθμίζουν και νέα δεδομένα δημιουργούν, κυρίως προς την κατεύθυνση τη διευκόλυνσης των πολιτών. Οι παραδοσιακοί τρόποι παροχής υπηρεσιών και επαφής των πολιτών με τις διάφορες Υπηρεσίες (Δημόσιο, Εφορία, κ.α.) αντικαθίστανται από νέες μεθόδους που ολοκληρώνονται απ΄ το σπίτι με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών κάθε μορφής (PCs, Laptops, Tablets, Smart Phones κ.α.), κι όλα αυτά μέσω του Internet.

Εστιάζουμε στην τηλε-εκπαίδευση, ειδικά για τους μαθητές Λυκείου, που προκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, ως αντιστάθμισμα στο κλείσιμο των σχολείων ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, και επισημαίνουμε τα προβλήματα.

Οι υπάρχουσες στην περιοχή υποδομές επικοινωνιών, χολαίνουν καίρια κι αισθητά κι αδυνατούν να στηρίξουν την οποιαδήποτε τηλε-………. διαδικασία. Η ταχύτητα του internet (χωρίς αιχμή) είναι εξαιρετικά χαμηλή, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ INTERNET ή MOBILE APPLICATIONS. Ακόμα και το web banking γίνεται δύσκολα με την σημείωση, ότι ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ.

ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΑΓΩΝΙΑ, ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ, ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.

Τι θα γίνει με τους μαθητές μας;

Μ΄αυτό το αρνητικό δεδομένο, πως θα μπορούν να συμμετέχουν ισάξια, σε ομάδες τηλε-εκπαίδευσης;

Το δίκτυο (public network) που προσφέρει ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς.

Οι πασίγνωστες πλέον, κι ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές επικοινωνίας: Messenger, Skype, Viber, κ.α. με ελάχιστη σήμερα χρήση, πολύ δύσκολα λειτουργούν αποτελεσματικά με το υπάρχων τεχνολογικό επικοινωνιακό υπόβαθρο. Πως θα λειτουργήσουν αύριο σε φορτισμένο περιβάλλον; Οι υπάρχουσες υποδομές επικοινωνιών θα ανταποκριθούν αποτελεσματικά κάτω απ΄ αυτή τη φόρτιση;

Όταν υπάρξει αυτή η πρόσθετη φόρτιση για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών, τι θα γίνει με τους υπόλοιπους δημότες μας που θα έχουν άλλης μορφής επίσης ηυξημένες επικοινωνιακές ανάγκες;

Αν σήμερα στην περιοχή μας, η ΧΩΡΙΣ ιδιαίτερες ΑΝΑΓΚΕΣ τηλε-………. χρήση του internet είναι πολύ προβληματική, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ;

Δεν αρκεί να επικροτούμε τις νέες μεθόδους, πρέπει να μπορούμε και να τις δεχθούμε. Δεν μπορεί να οραματιζόμαστε την τηλε-εκπαίδευση (e-learning) και το internet «να σέρνεται».

Για να πετύχει το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ πρέπει τον πολίτη να τον στηρίζουμε αποτελεσματικά, να του παρέχουμε αυτά που πρέπει, που του αξίζουν και δικαιούται.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, να υπάρξει συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Περιφέρεια κ.α. εμπλεκόμενους φορείς), προκειμένου να καταστούν εφικτές και στην περιοχή μας οι νέες τηλε-δυνατότητες. Προτείνουμε επίσης τον άμεσο εμπλουτισμό της ιστοσελίδας του Δήμου με δυνατότητες παροχής Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν. Προτείνουμε ακόμη την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των mobile applications για την διευκόλυνση των δημοτών μας. Προτείνουμε τέλος την άμεση τηλε-διαβούλευση με τους νέους μας και τους δικούς μας επιστήμονες, που ξέρουν και μπορούν να καταθέσουν σκέψεις, απόψεις, προτάσεις, πάνω στις οποίες να δομηθεί το ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

Δεν μπορεί να βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις, δεν μπορεί να έρχονται τα πάνω – κάτω κι εμείς να μην αγωνιζόμαστε. Η επιδειχθείσα πολιτική ομοψυχία, να είναι ο οδηγός όλων μας σε κάθε επίπεδο διοίκησης ή ευθύνης, σε τόσο σοβαρά θέματα.

Μπορεί να απαγορεύονται οι δια ζώσης συνεδριάσεις, αλλά επιβάλλεται η με σύγχρονους πλέον τρόπους επικοινωνία.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε σύντομα να περάσει η δοκιμασία αυτής της πανδημίας και μέσα απ΄ την κρίση που δημιούργησε να ξεπηδήσει όχι μόνο η ελπίδα, αλλά και η δράση, κι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, αν αρπάξουμε τις ευκαιρίες που απ΄τις κρίσεις ξεπροβάλλουν.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.