Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στα Επτάνησα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ζάππειου Μεγάρου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα στα Επτάνησα.

Στην εκδήλωση Μνήμης των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων των Ναζί καθώς και των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος συμμετείχαν εκπρόσωποι του πολιτισμού, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας από όλη την χώρα.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην υποδειγματική και αλτρουϊστική στάση των Αγρινιωτών, οι οποίοι βοήθησαν τις εβραϊκές οικογένειες, εμποδίζοντας τη σύλληψή και τον εκτοπισμό τους από τους Γερμανούς. Οι συμπατριώτες μας με κίνδυνο τη ζωή τους οδήγησαν στη σωτηρία ολόκληρες οικογένειες.

«Έρχομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας τους κατοίκους μιας πόλης, που ποτέ δεν σήκωσαν τείχη ξενοφοβίας και ρατσισμού απέναντι σε όσους επέλεξαν τον τόπο μας για να στεριώσουν τις οικογένειες και τις ζωές τους.

Βρίσκομαι εδώ, για να τιμήσω, μαζί με όλους εσάς, τη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων των Ναζί στη «Σοά», στην «Καταστροφή», και να δηλώσω ταυτόχρονα, ότι οι συμπολίτες μου, κάθε φορά που γίνεται λόγος γι’ αυτό το φρικιαστικό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας, αισθάνονται περήφανοι, γιατί κανένας από τους Εβραίους του Αγρινίου δεν μπήκε στα τρένα για τα κρεματόρια της Γερμανίας.

Η μνήμη της «Σοά», του «Ολοκαυτώματος», δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η ιστορική μνήμη μιας φυλής, ενός έθνους, ενός λαού. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια γενοκτονία που αφορά μόνο σ’ εκείνους που την υπέστησαν και σ’ εκείνους που την διέπραξαν. Είναι μια φρίκη που αφορά στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας», τόνισε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.