Για κατάργηση στην πράξη της Αυτοδιοίκησης και για «επιτελικό κράτος» που λειτουργεί «επιλεκτικά» έκανε λόγο από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος στο συνέδριο που διεξάγεται στο Βόλο.
H ανακοίνωση της ΠΕΔ:
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ επισήμανε ότι για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της χώρας υπάρχουν οι πόροι και τα εργαλεία να ανταπεξέλθουμε στις σημερινές προκλήσεις. Υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις των 72 δισ. ευρώ οι οποίες κατευθύνονται στη χώρα μέχρι το 2030, γεγονός το οποίο αποτελεί αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Τόνισε όμως ότι, «Το στοίχημα από δω και μπρος είναι σημαντικό μέρος από τούς πόρους να κατευθυνθεί και αξιοποιηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούμε . Σκοπός και στόχος μας είναι να αναπτυχθούν οικονομικά, με σύγχρονα λειτουργικά πρότυπα σε πιο πράσινη, κοινωνική και ισότιμη κατεύθυνση για να μην βρεθούν στο περιθώριο των μεγάλων μετασχηματισμών».
Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης μέσα από παρεμβάσεις, καθώς και την πρόθεση του για κινητοποιήσεις και έντονες διεκδικήσεις, εφόσον δεν εισακουσθούν οι δίκαιες προτάσεις που θα κατατεθούν .
Αναλυτικότερα αναφέρθηκε στα παρακάτω καίρια θέματα :
Θεσμικά, Οικονομικά
- Ζήτησε να σταματήσει η απαξίωση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, η οποία αποδυναμώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, και να προχωρήσουμε σταδιακά σε δημοσιονομική αποκέντρωση, οικονομική αυτοτέλεια και μεταφορά αρμοδιοτήτων με αναλογούντες πόρους.
- Να προχωρήσουν βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει», όπως η απλούστευση διαδικασιών και η «πολυεπίπεδη» διακυβέρνηση που θα αλλάξουν το λειτουργικό περιβάλλον των ΟΤΑ, υπέρ των πολιτών.
- Να ενισχυθούν οι Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων με στελέχη και πόρους.
- Να προχωρήσει η χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα με την κατάρτιση των Τοπικών Χωροταξικών, τη θαλάσσια χωροταξία, την αναθεώρηση του πλαισίου των ΑΠΕ και την αναβάθμιση της διαχείρισης υδάτων.
- Να αναθεωρηθούν οι κατανομές πόρων και επενδύσεων με αναλογικότητα και επικεντρώνοντας στην ενίσχυση των μειονεκτικών και ορεινών περιοχών που πλήττονται πολλαπλώς από την ερήμωση, τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση.
Δημογραφικό, ορεινότητα, περιβάλλον, περιφερειακή ανάπτυξη
- Να υπάρξει ειδική παρέμβαση για το δημογραφικό μέσα από την παροχή κινήτρων .
- Ισχυρή παρέμβαση για να σταματήσει το κλείσιμο βασικών υπηρεσιών στην ενδοχώρα.
- Να ενισχυθούν από τα τομεακά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης οι ολοκληρωμένες αναπτυξιακές στρατηγικές στη Δυτική Ελλάδα, κατά το πρότυπο της Β. Εύβοιας και των ορεινών Δήμων, με δεδομένη την όξυνση του περιφερειακού προβλήματος και των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια.
- Να λυθούν τα προβλήματα λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και να ενισχυθούν σε προσωπικό και πόρους.
Υποδομές και συγκοινωνίες
- Να ενισχυθούν οι συγκοινωνίες στην Περιφέρεια, που έχουν καταρρεύσει, ενώ οι όποιες επενδύσεις σε σύγχρονα μέσα μετακίνησης περιορίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- Να ολοκληρωθούν οι ελλιπείς οδικοί άξονες στη Δυτική Ελλάδα, όπως η Πούντας-Καλαβρύτων με την Ολυμπία Οδό, η σύνδεση Αγρινίου-Ιονίας και άλλα κρίσιμα έργα.
- Να προχωρήσουν άμεσα προγράμματα για τον αγροτικό χώρο, όπως επενδύσεις στην άρδευση και διαχείριση υδάτων που δεν έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, να στηριχτούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την εξοικονόμηση πόρων στη γεωργία και την μεταποίηση.
Ενεργειακό
- Να αλλάξει η ενεργειακή πολιτική υπέρ των ΟΤΑ, με την ενίσχυση των ανταποδοτικών υπέρ των ΟΤΑ από τις ΑΠΕ και τα ενεργειακά δίκτυα και να χορηγηθεί έκτακτη στήριξη των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ για το ενεργειακό κόστος.
Κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι :
«Η Αυτοδιοίκηση έχει τις δυνάμεις και ταυτόχρονα μπορεί να αντισταθμίζει τα προβλήματα με ενδεδειγμένες λύσεις. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η αγωνιστική και διεκδικητική της δύναμη εφόσον απαιτηθεί, ούτε να θεωρείται ως δεδομένος και πειθήνιος εταίρος, αλλά να αναγνωρίζεται ως ισότιμη στο σύστημα διακυβέρνησης, με το ανάλογο προσωπικό, τους πόρους και τα εργαλεία υποστήριξης που έχει ανάγκη για να επιτελέσει το ρόλο της».