Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Παρέμβαση της Β’ ΕΛΜΕ για την ΕΔΕ στο 4ο Γυμνάσιο Αγρινίου

Το τελευταίο διάστημα στην εκπαιδευτική κοινότητα του Αγρινίου συζητείται το ζήτημα της ΕΔΕ που διατάχθηκε-τον περασμένο Απρίλιο- αναφορικά με την απόφαση του 4ου Γυμνασίου για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ενός μαθητή.
Για το ζήτημα αυτό πήρε θέση το διοικητικό συμβούλιο της Β’ ΕΛΜΕ το οποίο σε έγγραφο -που εστάλη σε σχολεία , Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και τον διενεργούντα την ΕΔΕ- εκφράζει την στήριξή του προς την Διέυθυνση και τους εκπαιδευτικούς του 4ου Γυμνασίου Αγρινίου.
Εκφράζει μάλιστα το Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε τη διαπίστωση « ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και μεγεθύνεται μία διαδικασία ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών, σε βάρος συναδέλφων και Συλλόγων Διδασκόντων των σχολείων της περιοχής μας, κάτι που μας απασχολεί πολύ σοβαρά ως σωματείο».
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η παρέμβαση της Β’ ΕΛΜΕ η οποία αναφέρει πως «η όποια διοικητική εξέλιξη καθώς και πιθανή ποινική, πρέπει να σταματήσουν και να μπουν στο αρχείο διότι από τα στοιχεία δεν προκύπτει κάτι το μεμπτό για τους συναδέλφους». Προφανώς αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κρίνει απερίσπαστος ο διενεργών την έρευνα.

Aναφέρει το έγγραφο:

ΠΡΟΣ
1. Σχολεία, Συναδέλφους
2. Συλλόγους & Ένωση Γονέων-Κηδεμόνων
3. ΔΙΔΕ Αιτωλ/νίας
4. Διενεργούντα την ΕΔΕ
«ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ »
Το Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη σημερινή του συνεδρίαση τελικά διαπιστώνει, με έκπληξη, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και μεγεθύνεται μία διαδικασία ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών, σε βάρος συναδέλφων και Συλλόγων Διδασκόντων των σχολείων της περιοχής μας, κάτι που μας απασχολεί πολύ σοβαρά ως σωματείο.
Το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκε προανακριτική διαδικασία με αφορμή μηνυτήρια αναφορά κάποιου που υπογράφει «ως βοηθός μαθητή!», που κατατέθηκε εναντίον της Δ/νσης του 4ου Γυμνασίου Αγρινίου με αφορμή την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του οικείου Γυμνασίου για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μαθητή σε διπλανό Γυμνάσιο.
Το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας αφού έλαβε γνώση της υπόθεσης επισκέφτηκε το συγκεκριμένο Γυμνάσιο και μάλιστα μαζί και με Μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. για να ενημερωθεί από όλους τους συναδέλφους κατ΄ ιδίαν για το ζήτημα που προέκυψε.
Ως Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νίας παρατηρούμε πως τα φαινόμενα αυτά, δυστυχώς, συνεχώς αυξάνονται, και όσο το σχολείο και οι συνάδελφοί μας δεν καλύπτονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα στην εκπαιδευτική καθημερινότητα, που τελικά θα αποβαίνει σε βάρος της μαθησιακής διαδικασίας και κάθε φορά η θέση του εκπαιδευτικού λειτουργού θα γίνεται πιο ανίσχυρη.
Τα προβλήματα παιδαγωγικής ένταξης των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, όπως των Γυμνασίων, όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει και το ανάλογο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των όποιων περιστατικών.
Για τους λόγους αυτούς:
1.Εκφράζουμε την στήριξή μας προς την Δ/νση και τους συναδέλφους του 4ου Γυμνασίου Αγρινίου.
2.Θεωρούμε ότι η όποια διοικητική εξέλιξη καθώς και πιθανή ποινική, πρέπει να σταματήσουν και να μπουν στο αρχείο διότι από τα στοιχεία δεν προκύπτει κάτι το μεμπτό για τους συναδέλφους.
3.Διαβεβαιώνουμε σε όλους τους τόνους ότι οι καθηγητές επιτελούν με υψηλή κοινωνική και παιδαγωγική συνείδηση και αίσθημα ευθύνης τον δύσκολο και πολυεπίπεδο ρόλο τους ως λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες .
4.Ζητάμε από τους γονείς και κηδεμόνες να συνεργάζονται άμεσα με το σχολείο για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης σε κάθε παιδαγωγικό πρόβλημα που δημιουργείται. Θα πρέπει να αποφεύγεται η εμπλοκή δικαστικών κ.α. διωκτικών αρχών σε ζητήματα παιδαγωγικής και επιστημονικής υφής όπου αρμοδιότητα έχουν ειδικοί επιστήμονες, ο σύλλογος των Διδασκόντων και η διοίκηση των σχολείων.
Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών και του ανάλογου ειδικού επιστημονικού προσωπικού (ειδικής αγωγής-ψυχολόγων-νοσηλευτών κ.α.) σε όλα τα σχολεία, καθώς επίσης και βοηθητικού προσωπικού, όπως γραμματέων, φυλάκων, επιστατών κ.λ.π. ενώ πρέπει να αναθεωρηθεί και το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τους διακριτούς ρόλους των εμπλεκομένων με τη σχολική πραγματικότητα και την αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου των διδασκόντων.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Κατσίφας Βαγγέλης Τσούκας

Θέματα που ενδιαφέρουν

6 Σχόλια

 1. δάσκαλος

  Δυστυχώς στα σχολεία ζούμε την δικτατορία των μαθητών (βλέπε καταλήψεις κ.λ.π.).
  Κάνουν ό,τι θέλουν, φυσικά ατιμώρητοι, έχοντας τις πλάτες των γονιών.

  Κρίμα στους καθηγητές που τούς έλαχε ο κλήρος!

 2. Βασίλης Σολωμός

  Διαβάζω για μια ακόμα φορά τη σχεδόν μόνιμη επωδό των ανακοινώσεων του σωματείου μας «Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών και του ανάλογου ειδικού επιστημονικού προσωπικού……». Συμφωνώ αλλά και αναρωτιέμαι: Αν μια καλή νεράιδα πραγματοποιούσε την επιθυμία της Β’ ΕΛΜΕ, θα λύνονταν τα προβλήματα στο 4ο Γυμνάσιο;
  Συνάδελφοι,
  Το παρόν είναι η συνέχεια του παρελθόντος και το παρόν προδικάζει το μέλλον. Μετά την ανακοίνωση που διαβάζω τώρα, επιτρέψτε μου να πω ότι δε βλέπω με τόση αισιοδοξία το μέλλον.

 3. Ανώνυμος

  εκπαιδευτικοι είστε εσείς? ε βέβαια κόρακας, κορακα μάτι δεν βγάζει! Κύριε Δάσκαλε αν δεν σου αρέσει το περιβάλλον, υπάρχει και παραίτηση, που ζεις δικτατορία ……. να γυρίσουμε πίσω, στα χρόνια, που έσπαγαν στο ξύλο τά παιδια,πολλές φορές και χωρίς να υπάρχει λόγος!! Εκεί να δεις Χούντα…….

 4. Ανώνυμος

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΜΑΘΗΤΕΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΝΑ ΕΞΑΤΑΣΕΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ. ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΝΟΜΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΠΑΝΟ. ΕΛΕΟΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΥΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΕΣΤ

 5. ΚΩΣΤΑΣ

  Ότι κάνει ο εισαγγελέας αν υπάρχου αξιόποινες πράξεις. Γιατί από ΕΔΕ ξέρουμε πως γίνονται. Μην περιμένει κανείς να βγουν επιβαρυντικά τα πορίσματα των ΕΔΕ όσες κι αν γίνουν. Η ΕΛΜΕ μπορεί και να γνωρίζει κάτι αφού έφερε και εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ από την Αθήνα και επισκέφτηκαν το σχολείο όπως γράφουν. Τι νομίζετε πως αυτοί δεν παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος όσον αφορά το πειθαρχικό σκέλος??? Όσο αφοά την ποινική διαδικασία κανείς δεν πιστεύει πως θα μπορέσουν να παρέμβουν και μάλιστα σε αυτόν τον εισαγγελέα.

 6. Agriniotis

  Ανοίγουν στόματα σιγά σιγά απ’ ότι μαθαίνω.
  Θα έχουμε εξελίξεις και μάλιστα σύντομα.
  Αλίμονο στους αλληλέγγυους που ταυτίζονται με ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ.
  Καλό θα ήταν να μάθουν πρώτα τι έχει γίνει και μετά να φέρουν άποψη κι αυτή ΑΝ τους την ζητήσουν.
  Τι είναι κ ΕΛΜΕ και κάνει υποδείξεις προς τις δικαστικές αρχές, αλλά και προς το υπουργείο για το τι πρέπει να κάνει ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.