Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Παρέμβαση των γιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου: πώς θα λειτουργήσει με την ίδια στελέχωση ως νοσοκομείο αναφοράς;

Παρέμβαση των γιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου: πώς θα λειτουργήσει με την ίδια στελέχωση ως νοσοκομείο αναφοράς;

“Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως ένα Νοσοκομείο , που με την στελέχωση των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής που διέθετε, με δυσκολία ανταποκρινόταν στο ρόλο του ως Νοσοκομείο διαλογής, πώς θα λειτουργήσει με την ίδια στελέχωση ως νοσοκομείο αναφοράς;”

«Το ζητούμενο δεν είναι το Νοσοκομείο Αγρινίου να είναι νοσοκομείο αναφοράς ανάγκης ή να προφασιστεί τις ελλείψεις του για να αποποιηθεί τον ρόλο του. Είναι να γίνει νοσοκομείο αναφοράς ουσίας και να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως , καλύπτοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο του στην λοιπή νοσηρότητα», αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε μια σφαιρική παρέμβαση της για τις εξελίξεις στη νοσηλευτική μονάδα που θα λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν «πως παρά τα σαφή και αιτιολογημένα αιτήματα που διατύπωσαν προκειμένου να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία του ως Νοσοκομείο διαλογής και την πλήρη λειτουργία της ΜΕΘ, δεν έγινε πρακτικά τίποτα».

Δεν παραλείπουν και μια κρίσιμη παρατήρηση πως «ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά, ιδεοληψίες ανορθολογισμοί και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, που αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα δεν έχουν θέση στην διαχείριση και στην αντιμετώπιση μίας κρίσης από υπεύθυνους πολίτες του 21ο αιώνα».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας:

Μετά τα θετικά αποτελέσματα της “διαχείρισης” του πρώτου κύματος της πανδημίας , αποφασίστηκε η σχεδόν πλήρης άρση των μέτρων του γενικευμένου lockdown , περισσότερο με κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια και λιγότερο με αυστηρά επιδημιολογικά δεδομένα
Όμως αποδείχτηκε πολύ αισιόδοξη και ο ιός έκανε πάλι αισθητή την παρουσία του σε παγκόσμιο επίπεδο , το ίδιο επικίνδυνος . Έτσι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, αναθεωρούν την στρατηγική τους και οδηγούνται στην λήψη νέων μέτρων.

Είναι πλέον σαφές ότι η αντιμετώπισή απαιτεί όσο ποτέ, υπευθυνότητα τόσο από μέρους των πολιτών αλλά και κυρίως από την πλευρά της πολιτείας .
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε για την νέα αυτή πραγματικότητα ή για αυτή που πολύ πιθανόν θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.
Ήταν σαφές ότι η πανδημία βρήκε απροετοίμαστη την παγκόσμια υγειονομική κοινότητα και το γενικευμένο lockdown αποδείχθηκε μονόδρομος.
Βασικός στόχος του lockdown ήταν το κέρδος σε ασθενείς και σε χρόνο, προκειμένου τα Συστήματα Υγείας, αφενός να προστατευτούν από κατάρρευση και αφετέρου να προλάβουν να στελεχωθούν για να ανταποκριθούν σε ένα δεύτερο κύμα .

Το ερώτημα είναι αν πετύχαμε αυτούς τους στόχους.
Ο πρώτος στόχος σαφώς και ναι. Η νοσηρότητα του πληθυσμού έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το σύστημα υγείας δεν φορτώθηκε και κερδίσαμε τον απαραίτητο χρόνο για να το ενισχύσουμε.
Στην αξιοποίηση αυτού του χρόνου δεν τα πήγαμε καθόλου καλά.

ΟΙ γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζαμε την κατάσταση υποστελέχωσης του συστήματος υγείας και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει το κύμα πανδημίας.
Από την αρχή είχαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την στελέχωση και ενίσχυση του .
Κύριο αίτημα η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, με προτεραιότητα την στελέχωση των ΜΕΘ και αύξηση των κλινών και των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής .
Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, 5000 θέσεις συνολικά, είναι απαραίτητη για την στοιχειώδη ενίσχυση του ΕΣΥ, ανεξάρτητα με την παρουσία της πανδημίας.
Αντί γι’ αυτό έγιναν μόνο 430 τοποθετήσεις επικουρικών γιατρών και αναπτύχθηκαν περίπου 160 νέες κλίνες ΜΕΘ κάποιες από αυτές με “δανεικό” προσωπικό μετακινημένο από αλλά τμήματα ή νοσοκομεία .

Οι 3500 προσλήψεις του άκρως απαραίτητου λοιπού προσωπικού είναι αυτονόητο ότι δεν υποκαθιστούν τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό .
Στην Ν. Μ. Αγρινίου, παρά τα σαφή και αιτιολογημένα αιτήματα που διατυπώσαμε προκειμένου να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία του ως Νοσοκομείο διαλογής και την πλήρη λειτουργία της ΜΕΘ, δεν έγινε πρακτικά τίποτα.
Από δε τις μόλις 82 οργανικές θέσεις που προκηρύχθηκαν πριν ένα μήνα σε πανελλαδικό επίπεδο (26 στην 6η ΥΠΕ) καμία θέση δεν πήγε στην Ν.Μ. Αγρινίου.

Αποκορύφωμα όλων, με μια απλή εντολή, το Νοσοκομείο Αγρινίου “έγινε” νέο Νοσοκομείο αναφοράς για την 6η ΥΠΕ (μαζί με το Νοσοκομείο Καλαμάτας) και δεσμεύονται και κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς του Covid 19.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως ένα Νοσοκομείο , που με την στελέχωση των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής που διέθετε, με δυσκολία ανταποκρινόταν στο ρόλο του ως Νοσοκομείο διαλογής, πώς θα λειτουργήσει με την ίδια στελέχωση ως νοσοκομείο αναφοράς;

Και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει επαρκώς και την λοιπή νοσηρότητα, η οποία δεν θα σταματήσει να τρέχει.
Είναι δεδομένη η αδυναμία του να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο με το υπάρχον ιατρικό δυναμικό.

Το σημαντικό κέρδος χρόνου από το πρώτο κύμα χάθηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί όπως-όπως ασκώντας πίεση στο Σύστημα Υγείας, που αδυνατεί να αντέξει.

Αυτοσχέδιες λύσεις της τελευταίας στιγμής που πιθανόν να “ανακαλυφθούν” και να προταθούν , για προφανείς λόγους μόνο πρόχειρες και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μπορούν να χαρακτηριστούν, ειδικά τώρα που υπήρχε ο χρόνος για ουσιαστικές και αξιόπιστες λύσεις.

Οι Δομές Υγείας σε τέτοιες πιεστικές καταστάσεις πρέπει να έχουν γνώση της ευθύνης τους και να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους .
Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να το κάνουμε όποτε χρειαστεί.

Όμως, απαιτούμε από την πολιτεία να αντιληφθεί ότι με τα αιτήματά μας στοχεύουμε στην στελέχωση του Νοσοκομείου προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του και να προσφέρει ασφαλείς, επαρκείς και υψηλού επιστημονικού επιπέδου υπηρεσίες υγείας είτε στους ασθενείς του Covid 19 που θα προκύψουν, είτε στους υπόλοιπους ασθενείς, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.

Το ζητούμενο δεν είναι το Νοσοκομείο Αγρινίου να είναι νοσοκομείο αναφοράς ανάγκης ή να προφασιστεί τις ελλείψεις του για να αποποιηθεί τον ρόλο του. Είναι να γίνει νοσοκομείο αναφοράς ουσίας και να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως , καλύπτοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο του στην λοιπή νοσηρότητα.

Τέλος, οι πολίτες οφείλουν να προστατεύσουν τους ευαίσθητους χώρους των Νοσοκομείων και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και διατηρώντας την υπεύθυνη συμπεριφορά των πρώτων μηνών .

Ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά, ιδεοληψίες ανορθολογισμοί και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, που αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα δεν έχουν θέση στην διαχείριση και στην αντιμετώπιση μίας κρίσης από υπεύθυνους πολίτες του 21ο αιώνα.
Όλοι πρέπει να καταλάβουμε , με πρώτη την πολιτεία, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Για to ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ

Κ.Α.Μπακόπουλος

Νευροχειρουργός

Θέματα που ενδιαφέρουν

6 Σχόλια

 1. Nick

  Σαφήνεια,ειλικρίνεια ,μεσότητα ,αληθινή γνώση ευθύνης,χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση.Αληθεια οι ιθύνοντες πότε θα καταλάβουν ότι το ατομικό φιλότιμο όχι μόνο δε φτάνει ,είναι πεπερασμένο ,αναλώνεται χωρίς διάκριση σε περίοδο κρίσης;Ποτέ οι ίδιοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ;Ποτέ θα ακούσουν τον αρχαίο Πλάτωνα ,ότι πρέπει να αναλώνονται για το κοινό καλό και όχι το ίδιον όφελος;Όχι μόνο γραπτές αποφάσεις , αλλά και εφαρμογή πράξεων για τη λύση των προβλημάτων της κοινότητας.Κυριοι της εξουσίας ….ακούστε κάποια στιγμή,έστω την ύστατη ,τη κραυγή αγωνίας ανθρώπων που βρίσκονται στα μετερίζια του Εθνικού Συστήματος Υγείας , που έχουν θυσιάσει τα πάντα κυριολεκτικά για το καλό των συνανθρώπων τους .Συγχαρητήρια πρόεδρε…….

 2. Avonimos

  Νοσοκομείο Αναφοράς για να υπάρχει πρέπει να υπάρχουν υλικά και υποδομές. Οπως:Θάλαμοι Αρνητικής πίεσης, Κάψουλες Αρνητικής πίεσης, προσωπικό ενημερωμένο και ειδικευμένο, πράγμα που δεν υπάρχουν, στο Γ. Ν. Αγρινιου. Η πρόχειρη δουλειά σε τέτοια τμήματα φέρνει ολεθρια αποτελέσματα. ΌΧΙ πρόχειρο δουλειές σε Νοσηλευτικής Μονάδες, για να υπάρχει, Οργάνωση, Καθαριότητα, Απολύμανση των πάντων, και αερισμός ολικός με σωστή σειρά ανάλογα με τα περιστατικά. Μα πάνω από όλα τα σωστά υλικά απολύμανσης και τα σωστά είδη ρουχισμού γιατρών, νοσηλευτών, και όλου του προσωπικού και συνόδου μέλους. Το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι αυτά δεν τα διαθέτει. Μα πάνω από όλα δεν έχει επαρκές προσωπικό.

 3. kokorikos

  εγω ποτε δεν καταλαβα πως φτιαξανε ενα νοσοκομειο κοσμημα τοσων εκατομμυριων και το αφησαν χωρις γιατρους. αυτα μονο στην Ελλαδα.

 4. James23

  Ποια σαφηνεια και αισθημα ευθυνης και τριχες κατσαρες εχει η ανακοινωση.Το μονο που εχει ειναι πως έβγαλαν ανακοινωση οι γιατροί γτ άλλωστε τους υπόλοιπους εργαζομενους και εμας τους Αγρινιωτες ποιος μας υπολογίζει που φωνάζουμε καιρο τώρα. Μολις ετσουξε τους γιατρους τωρα εμφανιστηκαν και αυτοι να φωναξουν ταχα για προσωπικο για ολους.
  Ουρλιαζει ο κοσμος ολος στο αγρινιο που παει μια απλη επισκεψη οτι γινεται διαλογη της πλακας,οτι ολα θεωρουνται υποπτα,οτι κοσμος μπαινει-βγαινει χωρις μασκες,οτι ο Covid φιλοξενει οτι ναναι, οτι οι ευπαθεις….κοινωνικες ομαδες ξεκινησαν και πάλι τις επιδρομες κατα ορδές και βολταρουν εκει που περιμενουμε μεσα τον ανθρωπο μας και τοσα αλλα που εαν ηταν σοβαρο ενα σαιτ και οι δημοσιογραφοι που το αποτελουν και δεν εβγαζαν μονο τις ανακοινωσεις,θα ειχε ακουσει το κοσμο που ειναι ανησυχος και θα ειχε κατεβει 2-3 φορες «σαν ασθενης» να κανει μια αυτοψια και να τα μεταφερει. Αλλά εμεις θα χαλασουμε τη μανεστρα?…

 5. Nick

  Προς James23
  Αλήθεια όλα αυτά που αναφέρεται στο σχόλιο σας που τα είδατε; Μήπως η ανακοίνωση των γιατρών δεν αναφέρετε και στη δική σας συνομοταξία , των θυμοκρατων ; Που ολα σας φταίνε ,που το φιλότιμο το εκλαμβάνεται ως αδυναμία και την αυτοθυσία για το συνολικό καλό ως βλακεία ταγμενων στο καθήκον ανθρώπων; Που για ακόμα και απλό θέμα υγείας απευθύνεστε στον ιδιωτικό τομέα , με αμφιβόλου πολλές φορές ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών; Που η κριτική σας γίνεται δογματικά ,υπεροπτικά και επίδικα απόκρουσης της ατομικής ευθύνης και ύπαρξης παιδείας; Αλλά θα μου πείτε αγαπητέ Τζεημς23 , τώρα που τελείωσαν τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια , τώρα που το σύστημα με τα πενιχρά του μέσα στάθηκε όρθιος στις πλάτες ηρώων γιατρών ,νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού ,τώρα που τα φώτα της γιορτής της Δημοκρατίας στο προεδρικό μεγαρο χαμήλωσαν , άνθρωποι σαν εσάς βγαίνουν από τις κοινωνικές τους τρύπες , χτυπούν και ξανακρυβονται .Η ντροπή είναι ελάχιστη λέξη…….

 6. Erena

  Οι γιατροι μας ειναι αυτοι που δινουν την ψυχη τους και φωναζουν διαρκως για το γενικο καλο. Το μονο που πρεπει ολοι να κανουμε ειναι να τους ενισχυουμε στο δυσκολο εργο τους και να τους λεμε μια καλη κουβεντα. Αυτο θα τους δωσει δυναμη η οποια θα επιστραφει σε εμας. Εγω προσωπικα προτεινω ….ενσυναισθηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.